Αυτή τη φορά η Ευρωζώνη αντέδρασε σωστά

Αυτή τη φορά η Ευρωζώνη αντέδρασε σωστά

1' 56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μήπως η Ευρωζώνη ακολουθήσει και πάλι λάθος πολιτικές και βρεθεί να υστερεί ως προς τις Ηνωμένες Πολιτείες αναφορικά με την ανάκαμψη από την πανδημία του κορωνοϊού; Λαμβάνοντας υπόψη τη μετά την κατάρρευση της Lehman Brothers άτολμη ανάκαμψη της Γηραιάς Ηπείρου, ορισμένοι παρατηρητές ανησυχούν μήπως ένα ανεπαρκές πρόγραμμα στήριξης, μια πρόωρη σκλήρυνση της δημοσιονομικής πολιτικής και οι τάσεις των άτεγκτων της ΕΚΤ συντελέσουν στο να ανασχεθεί και πάλι η πορεία της Ευρωζώνης. Εκτιμούμε πως αυτοί οι προβληματισμοί ενέχουν κάποια ψήγματα αλήθειας.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες, αφότου απέκρουσαν το τελευταίο κύμα της πανδημίας του κορωνοϊού, επιβάλλοντας λιγότερους περιορισμούς από την Ευρωζώνη, ίσως να διατηρήσουν μικρό προβάδισμα στον ρυθμό ανάπτυξης το 2022. Εχοντας λάβει πολύ γενναιόδωρες κρατικές παροχές το 2020 και στις αρχές του 2021, τα αμερικανικά νοικοκυριά έχουν σωρεύσει υψηλότερες αποταμιεύσεις από τα αντίστοιχα στην Ευρωζώνη. Με την επανεκκίνηση της οικονομίας, μέρος αυτής της υπερβολικής αποταμίευσης θα διοχετευθεί στην κατανάλωση προϊόντος του χρόνου. Για ένα διάστημα αυτό θα προσφέρει πλεονέκτημα στην κατανάλωση στις ΗΠΑ.

Ωστόσο, οι απαισιόδοξοι λησμονούν κάτι. Παρά το γεγονός ότι, κατά την εκτίμησή μας, η Ευρωζώνη δεν θα αναπτυχθεί τόσο γρήγορα όσο οι Ηνωμένες Πολιτείες, αναμένουμε ότι θα τα πάει αρκετά καλά. Τα πιο πολλά από τα οικονομικά στοιχεία που έχουμε σήμερα δείχνουν να υπερσκελίζουν ακόμα και τις δικές μας αισιόδοξες προσεγγίσεις. Αφότου επανέλθουμε στα προ πανδημίας επίπεδα ΑΕΠ, προς τα τέλη του 2021, η οικονομία της Ευρωζώνης θα εξακολουθήσει να αναπτύσσεται με ρυθμό υψηλότερο της προ πανδημίας τάσης της από το 2022 και μετά. Οπως θα συμβεί και σε άλλες προηγμένες χώρες, έτσι και η Ευρωζώνη βρίσκεται σε καλό δρόμο για τη δική της «Χρυσή Δεκαετία του 2020». Εξαιρώντας ορισμένα λάθη τακτικής, συνολικά η ανταπόκρισή της στις έκτακτες συνθήκες της πανδημίας ήταν ορθή. Η ΕΚΤ αντέδρασε άμεσα και επιθετικά. Βάσει των εγχειριδίων Οικονομίας, η δημοσιονομική πολιτική διατήρησε σχετικά σταθερά τα διαθέσιμα εισοδήματα κατά τη διάρκεια της κάμψης, τα προγράμματα αναστολής εργασίας απέτρεψαν τις μαζικές απολύσεις και η επιδότηση των επιχειρήσεων βοήθησε να διατηρηθεί η δυναμική της προσφοράς.

Αυτή τη στιγμή δεν διακρίνουμε την ύπαρξη κάποιου σοβαρού σφάλματος στη χάραξη πολιτικής. Οι κατευθύνσεις που δίνει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα υποδηλώνουν ότι για αρκετά χρόνια ακόμα θα κρατήσει την πολύ χαλαρή νομισματική πολιτική της, ακόμα κι αν οι αγορές περιουσιακών στοιχείων σταδιακά υποχωρήσουν, ενόσω η οικονομία θα ανακάμπτει. 

* Ο κ. Holger Schmieding είναι οικονομολόγος της Berenberg Bank.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή