Συνεργασία Motor Oil – Τέρνα σε μεγάλη ενεργειακή επένδυση

Συνεργασία Motor Oil – Τέρνα σε μεγάλη ενεργειακή επένδυση

2' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Νέα δεδομένα στο μεταβαλλόμενο τοπίο της ενεργειακής αγοράς δημιουργεί η συμφωνία των Motor Oil και Τέρνα για την από κοινού κατασκευή και λειτουργία του νέου αεριοστροβιλικού σταθμού συνδυασμένου κύκλου με καύσιμο φυσικό αέριο στη ΒΙΠΕ Κομοτηνής, εγκατεστημένης ισχύος 877 MW. Oι δύο εταιρείες ανακοίνωσαν χθες τη συνεργασία τους για την ανάπτυξη, κατασκευή και λειτουργία της νέας μονάδας, συνολικής επένδυσης 375 εκατ. ευρώ, η οποία θα δημιουργήσει περίπου 500 θέσεις εργασίας κατά τη διάρκεια της περιόδου κατασκευής και 100 κατά την περίοδο λειτουργίας. Στόχος είναι η κατασκευή του έργου να ξεκινήσει εντός του 2021 ώστε να τεθεί σε εμπορική λειτουργία στις αρχές του 2024. Η συμμετοχή της Μotor Oil σε ποσοστό 50% στη μονάδα που η Τέρνα έχει σχεδιάσει από τις αρχές του 2019 προχωρώντας τις αδειοδοτικές διαδικασίες σηματοδοτεί και την ενεργότερη συμμετοχή του ομίλου Βαρδινογιάννη στην αγορά ηλεκτρισμού, στο πλαίσιο της στρατηγικής ενεργειακής μετάβασης του πετρελαϊκού ομίλου, τις διαδικασίες της οποίας επιταχύνει η αύξηση των τιμών των CO2.

H είσοδος της Motor Oil στη μονάδα της Τέρνα άλλωστε αποτελεί συνέχεια της στρατηγικής εξαγορών που επέλεξε ως το καταλληλότερο μοντέλο εισόδου και γρήγορης ανάπτυξης χαρτοφυλακίου στην αγορά ηλεκτρισμού και στις ΑΠΕ για να καλύψει το χαμένο έδαφος έναντι εγχώριων και ξένων επενδυτών που πήραν εγκαίρως θέση στην αγορά. Εχοντας διασφαλίσει είσοδο στη λιανική αγορά ηλεκτρισμού μέσω της εξαγοράς της NRG και ένα σημαντικό χαρτοφυλάκιο έργων ΑΠΕ επίσης μέσω εξαγορών, το διυλιστήριο της Motor Oil μέσω της συμφωνίας με την Tέρνα  διευρύνει το χαρτοφυλάκιό του στον τομέα της ηλεκτροπαραγωγής, όπου πλέον πέραν του 35% που ελέγχει στη μονάδα Kόρινθος Power (το 75% ελέγχεται από τη Mytilineos) θα ελέγχει και το 50% της νέας μονάδας της Τέρνα στην Κομοτηνή. Η μονάδα της Κομοτηνής θα είναι η δεύτερη ιδιωτική μονάδα που θα προχωρήσει μετά από αυτήν της Mytilineos που κατασκευάζεται ήδη και αναμένεται να ολοκληρωθεί στα τέλη του έτους και να τεθεί σε εμπορική λειτουργία τον Μάιο του 2022.

Μετά και την κίνηση αυτή, το ενδιαφέρον για την αγορά επικεντρώνεται στο κατά πόσον η συμφωνία που ανακοινώθηκε χθες μπορεί να εξελιχθεί σε μια ευρύτερη στρατηγική συνεργασία στον τομέα της ενέργειας δύο ομίλων με μεγάλο εκτόπισμα, δεδομένης και της σημαντικής θέσης που κατέχει η Τέρνα στον τομέα του ηλεκτρισμού και των ΑΠΕ, πέραν της δραστηριότητάς της στους τομείς υποδομών, παραχωρήσεων και διαχείρισης απορριμμάτων. Κύκλοι πάντως των δύο εταιρειών αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο συνεργασίας και στον τομέα της λιανικής ανάλογα με το πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα στην αγορά, δεδομένου ότι και οι δύο διαθέτουν ένα ισχυρό χαρτοφυλάκιο. Το γεγονός πάντως ότι η εμπορική διαχείριση της μονάδας θα είναι από κοινού, δημιουργεί το έδαφος για περαιτέρω συνεργασία και στο σκέλος της εμπορίας και της διανομής.

Η χθεσινή συμφωνία Motor Oil – Tέρνα σε κάθε περίπτωση είναι ενδεικτική των ανακατατάξεων που έρχονται στην αγορά ενέργειας, καθώς η αποανθρακοποίηση υποχρεώνει τους πάντες να επαναπροσδιορίσουν τις στρατηγικές τους με βασικό άξονα την πράσινη ενέργεια και μετατρέπει την αγορά σε γήπεδο για πολύ ισχυρούς παίκτες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή