ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Βελτιωμένες οι επιδόσεις για τη γερμανική οικονομία

Βελτιωμένες οι επιδόσεις για τη γερμανική οικονομία

Σε αναθεώρηση προς το καλύτερο των προβλέψεών της προέβη η Τράπεζα της Γερμανίας (Bundesbank), εκτιμώντας ότι η οικονομία της χώρας θα επιδείξει δυναμική ανάκαμψη το δεύτερο εξάμηνο της χρονιάς. Ενδεχομένως η οικονομική δραστηριότητα να ανέλθει στα προ πανδημίας επίπεδα και εντός του καλοκαιριού, όπως επεσήμανε η Bundesbank. Aξίζει να αναφερθεί πως οι προβλέψεις της, οι οποίες δημοσιοποιούνται δύο φορές τον χρόνο, αυτή τη φορά είναι πιο αισιόδοξες από εκείνες του περυσινού Δεκεμβρίου. Συγκεκριμένα, η τράπεζα διαβλέπει ανάπτυξη της τάξεως του 3,7% φέτος και 5,2% το 2022. «Η γερμανική οικονομία ξεπερνάει την κρίση της πανδημίας του κορωνοϊού», αναφέρει στη σχετική ανακοίνωση ο πρόεδρος της Bundesbank, Γιενς Βάιντμαν.

«Μετά την άρση των περιορισμών λόγω ιού θα υπάρξει σημαντική κινητοποίηση, ώστε να καλυφθεί το χαμένο έδαφος στην ιδιωτική κατανάλωση πρωτίστως, καθώς και στον κλάδο παροχής υπηρεσιών, δύο πεδία τα οποία είχαν επηρεαστεί δυσμενέστατα από τα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας». Κατά την τράπεζα, το τρέχον έτος το ΑΕΠ θα αυξηθεί  3,7% έναντι του 3% προηγουμένως και ο πληθωρισμός θα διαμορφωθεί στο 2,6% από 1,8%, ενώ το 2022 το ΑΕΠ θα ενισχυθεί κατά 5,2% εν συγκρίσει με πρότερη εκτίμηση για 4,5%. Στην περίπτωση του πληθωρισμού εκτιμάται πως θα διαμορφωθεί στο 1,8% από 1,3%, ενώ για το 2023 η Τράπεζα της Γερμανίας προβλέπει ότι η ανάπτυξη θα ακολουθήσει βραδύτερο ρυθμό (από τα δύο προηγούμενα έτη) στο 1,7% από το 1,8% και ο πληθωρισμός θα φθάσει στο 1,7% από το 1,6% της προηγούμενης εκτίμησης.

Την Πέμπτη, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα επανέλαβε τη δέσμευσή της για ταχύτερες αγορές τίτλων, παρά το γεγονός ότι βελτίωσε τις προβλέψεις της για την οικονομία της Ευρωζώνης. Συν τοις άλλοις, για πρώτη φορά μετά τον Δεκέμβριο του 2018 ανέφερε ότι οι κίνδυνοι για την Ευρωζώνη δείχνουν εξισορροπημένοι σε μεγάλο βαθμό. Η απόφαση να ενισχυθεί έτι περαιτέρω η οικονομία δηλώνει την αποφασιστικότητα της ΕΚΤ να θέσει γερά θεμέλια της ανάκαμψης, ενώ παράλληλα διευκολύνει με φθηνό χρήμα την επανεκκίνηση των δραστηριοτήτων. Στη Γερμανία τα εστιατόρια, τα καφέ και τα καταστήματα έχουν σταδιακά αρχίσει να λειτουργούν ξανά, αφότου η μείωση των μολύνσεων επέτρεψε την άρση των περιορισμών. Παρά ταύτα, ο ισχυρός κλάδος της μεταποίησης βρίσκεται ενώπιον σοβαρών προβλημάτων εξαιτίας των πιέσεων στην προμηθευτική αλυσίδα, τα οποία η Bundesbank εκτιμά πως θα υποχωρήσουν μόνο βαθμιαία το δεύτερο και το τρίτο τρίμηνο, εξακολουθώντας να δυσχεραίνουν προσωρινά τις εξαγωγές.