Πρόταση εξαγοράς έναντι 5,66 δισ. δολ. των Selfridges

Πρόταση εξαγοράς έναντι 5,66 δισ. δολ. των Selfridges

1' 58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τα πολυκαταστήματα Selfridges, που αποτελούν την επιτομή αυτού του μοντέλου λιανεμπορίου, αλλά και ένα αναπόσπαστο στοιχείο της ταυτότητας του Λονδίνου, ενδέχεται να αλλάξουν και πάλι χέρια. Η καναδική οικογενειακή δυναστεία των Γουέστον, που βρίσκεται πίσω από τα καταστήματα, εξετάζει την πώλησή τους αντί 4 δισ. στερλινών (ήτοι 5,66 δισ. δολαρίων) εξαιτίας  σχετικής πρότασης από ενδιαφερόμενο αγοραστή. Αυτά αναφέρει σε δημοσίευμά του το ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomberg. Oι Γουέστον απευθύνθηκαν για το θέμα στην ελβετική τράπεζα Credit Suisse, ώστε να τους συμβουλεύσει για το μέλλον της επιχείρησης. Σε αυτήν συγκαταλέγονται το εμβληματικό οίκημα στην Οξφορντ Στριτ στο Λονδίνο, τα υπόλοιπα με το ίδιο όνομα στη Βρετανία, καθώς και καταστήματα των Γουέστον που λειτουργούν με άλλα ονόματα στην Ιρλανδία, σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, οι οποίες ζήτησαν να διατηρήσουν την ανωνυμία τους, διότι προς το παρόν οι συζητήσεις είναι ιδιωτικές.

Ο Χάρι Γκόρντον Σέλφριτζες ίδρυσε τα πολυκαταστήματα ως μία ιδιαίτερα καινοτομική πρόταση για την κατανάλωση το 1908 σε έναν από τους πιο εμπορικούς δρόμους της βρετανικής πρωτεύουσας. Ανάλογα καταστήματα διατηρούνται και στο Μάντσεστερ και το Μπέρμιγχαμ, ενώ το όνομα Selfridges είναι ιδιαίτερα σημαντικό για τους λάτρεις της μόδας. Το 2003, σχεδόν έναν αιώνα αργότερα, οι δραστηριότητες των Selfridges εξαγοράστηκαν από τον Καναδό επιχειρηματία Γουίλιαρντ Γκέιλεν Γουέστον αντί σχεδόν 600 εκατ. στερλινών. Εκτοτε ο ίδιος επέκτεινε τις επενδύσεις του, ώστε να συμπεριλάβει αλυσίδες καταστημάτων, όπως των Arnotts & Brown Thomas στην Ιρλανδία, Holt Renfrew στον Καναδά και De Bijenkorf στις Κάτω Χώρες. Σύμφωνα με τα όσα επισημαίνουν οι προαναφερθείσες πηγές, στην προτεινόμενη πώληση δεν θα ενταχθούν οι συμμετοχές εκτός του Ηνωμένου Βασιλείου και της Ιρλανδίας.

Μια αγορά του εμπορικού σήματος των Selfridges θα αποτελούσε ψήφο εμπιστοσύνης στον κλάδο λιανικού εμπορίου του Ηνωμένου Βασιλείου, ο οποίος έχει δεχθεί δραστικό πλήγμα τα τελευταία χρόνια τόσο από τη στροφή του καταναλωτικού κοινού στις ψηφιακές αγορές όσο και από την πανδημία, η οποία επέτεινε την τάση αυτή. Τέλος, επισημαίνεται ότι η δυναστεία των Γουέστον έχει δυο βραχίονες, ο ένας δραστηριοποιείται στον Καναδά και ο άλλος στο Ηνωμένο Βασίλειο. Ο πρώτος ελέγχει τα πολυκαταστήματα Selfridges, ενώ ο δεύτερος έχει στην κατοχή του τον όμιλο Associated British Foods, ιδιοκτήτη της αλυσίδας ειδών ένδυσης και σπιτιού Primark. Ο ιδρυτής της δυναστείας, Γουίλιαρντ Γκέιλεν Γουέστον, απεβίωσε φέτος, ενώ τα παιδιά του Γκέιλεν και Αλανα συνεχίζουν στα βήματά του, με τον δεύτερο να προεδρεύει των Selfridges. Τέλος, ο εξάδελφός τους  Τζoρτζ Γουέστον είναι επικεφαλής του ομίλου Associated British Foods.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή