Αισιοδοξία για την ΑΜΚ της Alpha παρά το «όχι» Τζον Πόλσον

Αισιοδοξία για την ΑΜΚ της Alpha παρά το «όχι» Τζον Πόλσον

3' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με «γεμάτες τις μηχανές» οδεύει η Alpha Bank προς την έκτακτη γενική συνέλευση της 15ης Ιουνίου, η οποία θα κληθεί να εγκρίνει την ΑΜΚ των 800 εκατ. ευρώ. Η ημερομηνία για την εγγραφή μετόχων στη Γ.Σ. έληξε την περασμένη Πέμπτη 10 Ιουνίου και σύμφωνα με πηγές της τράπεζας από τη συμμετοχή εξασφαλίζεται η απαρτία, ενώ από τις επαφές με τους επενδυτές διαφαίνεται και η εξασφάλιση της απαιτούμενης πλειοψηφίας των 2/3 επί των παρευρισκομένων που απαιτείται για την έγκριση της ΑΜΚ.  Η εξασφάλιση της απαιτούμενης πλειοψηφίας απομακρύνει την προοπτική η ΑΜΚ να τεθεί υπό αμφισβήτηση ακόμη και αν ο βασικός μέτοχος της τράπεζας, Τζον Πόλσον, καταψηφίσει στην έκτακτη γενική συνέλευση την αύξηση. Ο Τζον Πόλσον ελέγχει ποσοστό 6,42% της Alpha Bank και σύμφωνα με πρόσφατο δημοσίευμα της Wall Street Journal, θεωρεί την ΑΜΚ περιττή και ως εκ τούτου προτίθεται να μην την εγκρίνει. Η τράπεζα έχει εξασφαλίσει τη στήριξη του βασικού της μετόχου, του ΤΧΣ, που ελέγχει το 10,9% του μετοχικού της κεφαλαίου, και προκειμένου οι μέτοχοι να διατηρήσουν την αξία της συμμετοχής τους, θα πρέπει να συμμετάσχει στην ΑΜΚ με αντίστοιχο ποσοστό σε σχέση με αυτό που διαθέτουν κατά την ημερομηνία «αποκοπής» του δικαιώματος που θα ορίσει η Γ.Σ.

Απαλλακτικό από το σύνολο των δεσμεύσεων που είχε αναλάβει το 2012 έλαβε η ΔΕΠΑ από την Επιτροπή Ανταγωνισμού. Η απόφαση της Επιτροπής έκανε πλήρως αποδεκτά τα επιχειρήματα που παρουσίασε η ΔΕΠΑ ενώπιον της Ολομέλειας που συνήλθε προ μηνός με τη συμμετοχή και της ΡΑΕ. Με την απόφασή τους Επιτροπή Ανταγωνισμού και ΡΑΕ πιστοποιούν ουσιαστικά ότι η αγορά φυσικού αερίου είναι επαρκώς ανταγωνιστική και δεν χρειάζεται πλέον ρυθμιστικά μέτρα. Υπενθυμίζεται ότι η Επιτροπή Ανταγωνισμού είχε επιβάλει στη ΔΕΠΑ το 2012 επτά συνολικά δεσμεύσεις λόγω της σχεδόν μονοπωλιακής θέσης της στη χονδρεμπορική αγορά. Η πρώτη δέσμευση που αφορούσε την υποχρέωση δημοπρασιών φυσικού αερίου σε τρίτους είχε καταργηθεί από τον Δεκέμβριο του 2020. Από χθες καταργήθηκαν και οι υπόλοιπες 6, μεταξύ των οποίων η προσφορά συγκεκριμένου τύπου συμβάσεων στην αγορά. 

Επενδύσεις 300 εκατ. έως το 2026

Τη συγχώνευση με απορρόφηση της ΓΑΙΑ Ανεμος ενέκρινε το διοικητικό συμβούλιο της Intrakat. Η εταιρεία, που διαθέτει καθαρή θέση 24,7 εκατ. ευρώ, συνοδεύεται με σχέδιο πλήρους ανάπτυξης υφιστάμενων αδειών συνολικής δυναμικότητας που υπερβαίνει το 1GW. Σε μία πενταετία, έως το 2026, το ύψος των εκτιμώμενων επενδύσεων για την κατασκευή και θέση σε λειτουργία έργων ΑΠΕ, που βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο ανάπτυξης, θα διαμορφωθεί σε 300 εκατ. ευρώ, ενώ σε μία οκταετία θα δημιουργηθεί μόχλευση ανάπτυξης της τάξεως του 1 δισ. ευρώ. Οι ΑΠΕ είναι ένας από τους πυλώνες στους οποίους δίνει έμφαση η Intrakat που θα αναλαμβάνει την ανάπτυξη και κατασκευή αυτού του είδους των έργων.

Στο μικροσκόπιο οι επιβαρύνσεις 

Η αλήθεια είναι ότι η αναπροσαρμογή των τιμών ζώνης σε όλη την επικράτεια οδηγεί στην αύξηση περίπου 20 φόρων και τελών που επιβάλλονται στα ακίνητα. Μάλιστα, το τέλος ακίνητης περιουσίας αναμένεται να εκτιναχθεί στα ύψη, ειδικά στους δήμους που καταγράφεται μεγάλη αύξηση των αντικειμενικών αξιών. Και οι περιοχές αυτές δεν είναι λίγες, κάτι που σημαίνει ότι χιλιάδες νοικοκυριά ενδέχεται να επιβαρυνθούν υπέρμετρα. Στο πλαίσιο αυτό το υπουργείο Οικονομικών, αντιλαμβανόμενο τη ζημιά που μπορεί να γίνει προχώρησε στη συγκρότηση ομάδας εργασίας, αφενός για την αξιολόγηση του αποτελέσματος της αναπροσαρμογής των αντικειμενικών αξιών σε λοιπούς –πλέον του ΕΝΦΙΑ– φόρους, σε τέλη, σε κοινωνικά επιδόματα και σε λοιπές προϋποθέσεις και, αφετέρου, για τη διατύπωση προτάσεων, όπου απαιτηθεί και κριθεί αναγκαίο, για την προσαρμογή στα νέα δεδομένα. Στην εν λόγω ομάδα εργασίας συμμετέχουν, μαζί με το υπουργείο Οικονομικών, το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, το υπουργείο Εσωτερικών, το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, καθώς και άλλοι εμπλεκόμενοι, όπως το Συμβούλιο Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων. Το έργο της εν λόγω ομάδας εργασίας θα προχωρήσει παράλληλα, με την εξειδικευμένη ομάδα εργασίας της φορολογικής πολιτικής για διαμόρφωση του νέου ΕΝΦΙΑ την επόμενη περίοδο. 

Προβληματισμός στα σούπερ μάρκετ για τη διάθεση self tests

Μπορεί η κοινή υπουργική απόφαση με τα μέτρα που θα ισχύσουν από αύριο να έχει πρόβλεψη, εμμέσως πλην σαφώς, για τη διάθεση self tests από τα σούπερ μάρκετ και άλλα καταστήματα, αλλά αυτό δεν σημαίνει απαραιτήτως ότι μπορεί να εφαρμοστεί κάτι τέτοιο από αύριο. Στελέχη αλυσίδων σούπερ μάρκετ επισημαίνουν ότι αφενός δεν υπάρχει καμία ενημέρωση για το πώς θα γίνεται –εάν και όταν γίνει– η διάθεση των τεστ αυτοδιαγνωστικού ελέγχου από τα σούπερ μάρκετ (πώς θα γίνεται η προμήθεια, τι λογισμικό πρέπει να εγκατασταθεί κ.ά.) και αφετέρου ότι δημιουργεί πρόβλημα στη λειτουργία των καταστημάτων, καθώς αφαιρεί θέσεις εργασίας από άλλα πόστα.

 

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή