Οι νέες συμφωνίες στην Πληροφορική με το βλέμμα σε έργα 7 δισ.

Οι νέες συμφωνίες στην Πληροφορική με το βλέμμα σε έργα 7 δισ.

4' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι συμφωνίες που γίνονται γνωστές στον χώρο της Πληροφορικής και των Τεχνολογιών (ITC) απηχούν ένα πολύ μικρό μόνο τμήμα των διεργασιών που συντελούνται τους τελευταίους μήνες σε έναν κλάδο που διαχρονικά εμφανίζει συνεχώς αυξανόμενους ρυθμούς ανάπτυξης. Υστερα όμως από το ευρωπαϊκό σχέδιο οικονομικής ανάκαμψης μέσω του οποίου θα χρηματοδοτηθούν ψηφιακά έργα της τάξεως των 7 δισ. ευρώ, των οποίων το ύψος ενδέχεται να είναι πολύ μεγαλύτερο εάν ληφθεί υπόψη ο δανεισμός και η μόχλευση, σχεδόν τίποτα δεν είναι ίδιο για τον κλάδο που έχει συνδεθεί με καλοπληρωμένες θέσεις εργασίας. Ενδεικτικό της μεγάλης κινητικότητας που καταγράφεται αυτή την περίοδο είναι το γεγονός ότι μεγάλος όμιλος με δραστηριότητα στις τηλεπικοινωνίες επιδιώκει την εξαγορά εταιρείας που αναπτύσσει λύσεις Τεχνολογιών και Πληροφορικής, ώστε να είναι σε θέση να λάβει μέρος στους διαγωνισμούς του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα που έχουν ξεκινήσει να προκηρύσσονται. 

Υστερα από 10 χρόνια

Τις προοπτικές που διαγράφονται φανερώνει και η δρομολογούμενη ένταξη –η πρώτη ύστερα από μία δεκαετία– στην Εναλλακτική Αγορά (ΕΝ.Α) του Χρηματιστηρίου Αθηνών της Real Consulting, που διαθέτει σημαντική δραστηριότητα στο εξωτερικό και αποτελεί εταίρο της εταιρείας λογισμικού SAP, της Microsoft και άλλων πολυεθνικών παικτών στον κλάδο της Πληροφορικής. Η είσοδος στην Εναλλακτική Αγορά του Χ.Α., που εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθεί μέχρι τις αρχές Ιουλίου, πραγματοποιείται με ιδιωτική τοποθέτηση (private placement) ύψους 5 εκατ. ευρώ που καλύπτεται, ως επί το πλείστον, από τους βασικούς μετόχους της εταιρείας, τον Νίκο Β. Βαρδινογιάννη –ελέγχει το 60% του μετοχικού κεφαλαίου της Real Consulting και κατέχει τη θέση του προέδρου στο νέο διοικητικό συμβούλιο– τον ιδρυτή της Αναστάσιο Παπαργύρη και άλλους. 

«Η εισαγωγή στην Εναλλακτική Αγορά έρχεται σε συνέχεια της “ωριμότητας” της εταιρείας και των εξαγορών και συγχωνεύσεων που διερευνούμε στο εξωτερικό. Στην Ελλάδα αναμένουμε ενίσχυση της οργανικής ανάπτυξης λόγω τόσο των έργων που θα χρηματοδοτηθούν μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης, όσο και της διεκδίκησης νέων συμβάσεων στον ιδιωτικό τομέα που αντιπροσωπεύει το 95% της δραστηριότητάς μας. Θα λέγαμε ότι ο δημόσιος τομέας, με στόχο την περαιτέρω ψηφιοποίηση των συστημάτων του, στρέφεται περισσότερο σε λύσεις που δύναται να προσφέρει η αγορά», αναφέρει στην «Κ» ο διευθύνων σύμβουλος της Real Consulting Διονύσης Αθανασάκος. 

Η Real Consulting συμπληρώνει δύο δεκαετίες δραστηριότητας το 2022, έχοντας στο παρελθόν προχωρήσει σε εξαγορές που περιλαμβάνουν την απόκτηση του 75% της γερμανικής Incadea που αναπτύσσει λογισμικό για την αγορά αυτοκινήτου και της θυγατρικής της Hewlett Packard, HP MmS (νυν RC MmS). Κατά τη χρήση του 2020, η Real Consulting, σε επίπεδο ομίλου, εμφάνισε πωλήσεις 19,7 εκατ. ευρώ, λειτουργικά κέρδη προ τόκων, φόρων, επενδυτικών αποτελεσμάτων και αποσβέσεων (Ebitda) 2,4 εκατ. ευρώ και κέρδη προ φόρων 1,6 εκατ. ευρώ. 

Συμμαχίες

Η κινητικότητα, που καταλαμβάνει όλο το φάσμα της Πληροφορικής και της Τεχνολογίας, από τη δημιουργία λογισμικού μέχρι την υλοποίηση των απαραίτητων υποδομών, όπως τα κέντρα δεδομένων, αναμένεται να γιγαντωθεί το προσεχές διάστημα όσο προχωρούν οι διαδικασίες για την αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης.

«Η ενισχυμένη δραστηριότητα του τομέα Πληροφορικής και Τεχνολογίας, που εκδηλώνεται μέσω συγχωνεύσεων και εξαγορών και επενδύσεων σε τομείς όπως τα κέντρα δεδομένων, δεν σχετίζεται μόνο με το ψηφιακό άλμα που πρόκειται να πραγματοποιήσει η χώρα, αξιοποιώντας κατάλληλα τους κοινοτικούς πόρους. Αλλά και με το γεγονός ότι απουσιάζουν, σε μεγάλο βαθμό, οι δομές που είναι σε θέση να προσφέρουν ολοκληρωμένες λύσεις. Ο κλάδος όμως βρίσκεται αντιμέτωπος με σημαντική δυσκολία ως προς την εύρεση του κατάλληλου προσωπικού, που αποδίδεται όχι μόνον στην υψηλή ζήτηση, αλλά και στις απολαβές που είναι χαμηλότερες, σε σχέση με αυτές που προσφέρουν ευρωπαϊκές εταιρείες», εξηγεί ο Σταύρος Ασθενίδης, διευθύνων σύμβουλος της Κοινωνίας της Πληροφορίας (ΚτΠ), η οποία πριν από λίγες μόλις ημέρες προκήρυξε τέσσερα έργα ψηφιακού μετασχηματισμού ύψους 58 εκατ. ευρώ.

Με τα δεδομένα αυτά, η λίστα των παικτών που ενισχύουν τη θέση τους και προχωρούν και σε συμμαχίες, με στόχο την εξασφάλιση ενός όσο το δυνατόν μεγαλύτερου μεριδίου αγοράς, μεγαλώνει συνεχώς. Πρόσφατα, η EpsilonNet  απέκτησε, προς 425 χιλ. ευρώ, το 60% της Technolife που απαριθμεί 27 χρόνια από την ίδρυσή της και δραστηριοποιείται στην παροχή λογισμικού ERP (επιτρέπει τη διαχείριση πόρων, ανθρώπινου δυναμικού κτλ.) για επιχειρήσεις. Επίσης, τον Μάιο εξαγόρασε το σύνολο των μετοχών μειοψηφίας της θυγατρικής της Data Communication σε συνέχεια της απόκτησης, τέλη Οκτωβρίου 2020, του 80% της εταιρείας που αναπτύσσει ολοκληρωμένες λύσεις λογισμικού για επιχειρήσεις και λογιστικά γραφεία.

Η Unisystems, θυγατρική εταιρεία του ομίλου Quest, βρίσκεται σε προχωρημένες συζητήσεις για την εξαγορά εταιρειών με δραστηριότητα που θα είναι συμπληρωματική προς αυτήν που αναπτύσσει. Αρχές της χρονιάς, απέκτησε το 25% της Probotek που αναπτύσσει καινοτόμες λύσεις στο Διαδίκτυο των Πραγμάτων (ΙoT) και των drones (IoD), όπου, κατά βάση μέσω αισθητήρων 5G, αντικείμενα και εξοπλισμός, όπως και συστήματα μη επανδρωμένων αεροσκαφών επικοινωνούν μεταξύ τους. Στην τεχνολογία του Διαδικτύου των drones, που εκτιμάται ότι έχει προσελκύσει διεθνώς χρηματοδότηση της τάξεως των 3 δισ. ευρώ, στηρίζεται σειρά εφαρμογών με αντικείμενο από τη μεταφορά δεμάτων και τον έλεγχο της κυκλοφορίας μέχρι την έρευνα και τη διάσωση ανθρώπων. 

Δίχως προηγούμενο επενδυτική δραστηριότητα εμφανίζει και ο τομέας των κέντρων δεδομένων, με τη Microsoft να δρομολογεί την κατασκευή τριών data centers στην Ελλάδα μέσω μιας επένδυσης με συνολική προστιθέμενη αξία ύψους 1 δισ. ευρώ.  Επίσης, η Lamda Hellix, που εξαγοράστηκε από την Digital Realty τον περασμένο Νοέμβριο, αναμένεται το προσεχές διάστημα να ανακοινώσει νέες επενδύσεις στην Ελλάδα, με στόχο η εταιρεία να καταστεί ο μεγαλύτερος πάροχος υπηρεσιών κέντρων δεδομένων στα Βαλκάνια και στη Νοτιοανατολική Ευρώπη.

Αλλά και η Lancom που διαθέτει δύο ολοκληρωμένα ιδιόκτητα data centers σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη προχωράει στη δημιουργία ενός ακόμη στο Καλοχώρι (Θεσσαλονίκης) με την ονομασία «Balkan Gate I». Το τρίτο αυτό κέντρο δεδομένων εκτιμάται ότι θα ξεκινήσει να λειτουργεί αρχές του 2022. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή