Χρηματιστήριο: Έκλεισε με κέρδη παρά τις αρχικές πιέσεις στις τράπεζες

Χρηματιστήριο: Έκλεισε με κέρδη παρά τις αρχικές πιέσεις στις τράπεζες

2' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Συντήρηση δυνάμεων και ήπιες κινήσεις σημείωσε το Χρηματιστήριο Αθηνών, με τον Γενικό Δείκτη να διατηρεί τα υψηλά 72 εβδομάδων, ενώ η συναλλακτική δραστηριότητα μείωσε ρυθμό, τη στιγμή που το κλίμα στις ευρωπαϊκές αγορές ήταν θετικό, με τον πανευρωπαϊκό δείκτη Stoxx 600 να καταγράφει νέα ιστορικά υψηλά. Οι αρχικές πιέσεις που ασκήθηκαν στις τραπεζικές μετοχές περιορίστηκαν, με τις περισσότερες από αυτές να κλείνουν στα θετικά, ενώ οι αγοραστικές κινήσεις των επενδυτών σε επιλεγμένα blue chips στήριξαν τον Γενικό Δείκτη. Ο δρόμος προς τις 950 μονάδες παραμένει έτσι ανοιχτός, σύμφωνα με εγχώριους αναλυτές, το σίγουρο ωστόσο είναι πως θα υπάρξει μεταβλητότητα, ειδικά αυτή την εβδομάδα, δεδομένης και της εκπνοής των παραγώγων.

Στα στατιστικά της χθεσινής συνεδρίασης, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με κέρδη 0,16% στις 927,29 μονάδες, ενώ ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 67,55 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με τη Merit Securities, η βραχυπρόθεσμη τάση παραμένει ανοδική, με τα σημεία στήριξης του Γενικού Δείκτη να εντοπίζονται στις 910 και 900 μονάδες και τα σημεία αντίστασης στις 930 και 950 μονάδες.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης ενισχύθηκε οριακά κατά 0,09% στις 2.254,14 μονάδες, ενώ στο +0,33% και στις 1.428,97 μονάδες έκλεισε ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης.

Από τα μη τραπεζικά blue chips ανοδικά ξεχώρισαν οι Lamda Development (+1,97%), ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ (+1,40%) και Coca-Cola (+1,21%), με πτώση έκλεισαν επτά τίτλοι και απώλειες άνω του 1% κατέγραψαν οι Fourlis και ΟΤΕ.

Ο τραπεζικός δείκτης σημείωσε απώλειες 0,14% στις 599,28 μονάδες, με την Alpha Bank –η οποία σήμερα θα βρεθεί στο επίκεντρο λόγω και της γενικής συνέλευσης των μετόχων για την έγκριση της ΑΜΚ– να κλείνει στο -1,54%, την Eurobank στο +0,12%, την Εθνική Τράπεζα στο +0,74% και την Τράπεζα Πειραιώς στο +0,37%.

Οι μεγάλες ΑΜΚ αλλά και οι νέες ομολογιακές εκδόσεις είναι δεδομένο ότι τραβάνε ρευστότητα από το σύστημα, αλλά ανατροφοδοτούν και με νέα κεφάλαια το χρηματιστήριο, όπως σχολιάζει ο Ηλίας Ζαχαράκης της Fast Finance, εκτιμώντας πως πλέον οι 1.000 μονάδες είναι ορατές.

Τεχνικά σε πρώτη φάση, όπως επισημαίνει ο αναλυτής, πλέον η ζώνη των 960 μονάδων φαίνεται να έχει όλες τις πιθανότητες να πληρωθεί. Το ενδιαφέρον έχει διαχυθεί σε όλο το ταμπλό, με την πληροφορική, τις κατασκευές και τη βιομηχανία να συνεχίζουν να έχουν τις καλύτερες προοπτικές. Σίγουρα η καλή εικόνα των ξένων αγορών βοηθάει, παρ’ όλα αυτά γίνεται προσπάθεια ο Γενικός Δείκτης να καταφέρει να βγει εκτός των γνωστού υψηλού της ζώνης των 900, που σταματάει τα τελευταία αρκετά χρόνια. Ο τραπεζικός κλάδος είναι αυτός που κρατάει τον Γενικό Δείκτη σε αυτά τα επίπεδα και είναι και αυτός που μπορεί να κάνει τη διαφορά στο μέλλον, καταλήγει ο κ. Ζαχαράκης.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Eurobank Equities, πάντως, οι τραπεζικές μετοχές έχουν περιθώρια σοβαρών περαιτέρω κερδών, έστω και αν βραχυπρόθεσμα μπορεί να είναι περιορισμένα λόγω και της έντονης ανόδου των τελευταίων μηνών. Οπως σημειώνει, ο κλάδος έχει ήδη κάνει πολύ σημαντικά βήματα προς την ομαλοποίηση, μέσω των νέων στρατηγικών σχεδίων, οδηγώντας στην ταχύτερη εκκαθάριση των NPEs και διατηρώντας παράλληλα τα κεφαλαιακά «μαξιλάρια». 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή