Στο 5,2% βλέπει τώρα την ανάκαμψη για το 2022 η ΤτΕ

Στο 5,2% βλέπει τώρα την ανάκαμψη για το 2022 η ΤτΕ

1' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε αναθεώρηση προς τα πάνω της πρόβλεψής της για την ανάκαμψη το 2022, από το 4,8% που την τοποθετούσε τον περασμένο Δεκέμβριο στο 5,2%, θα προχωρήσει, σύμφωνα με πληροφορίες, η Τράπεζα της Ελλάδος στην επικείμενη έκθεσή της για τη νομισματική πολιτική, που θα δημοσιευθεί στις 28 Ιουνίου. Αμετάβλητη, στο 4,2%, θα αφήσει την πρόβλεψή της για το 2021, η οποία είχε διατυπωθεί τον περασμένο Απρίλιο στην ετήσια έκθεση του διοικητή της, Γιάννη Στουρνάρα.

Ετσι, η κεντρική τράπεζα, η οποία κινείτο ούτως ή άλλως στην αισιόδοξη κατεύθυνση των προβλέψεων, έρχεται να προστεθεί στους οργανισμούς που βλέπουν βελτιωμένες προοπτικές για την οικονομία, ιδίως τώρα που οι εκταμιεύσεις του Ταμείου Ανάκαμψης είναι κοντά. Φυσικά, οι αβεβαιότητες παραμένουν.

Το παρήγορο είναι ότι όλο και περισσότεροι οργανισμοί φέρνουν όλο και πιο κοντά την κάλυψη της ζημίας της πανδημίας, η οποία τοποθετείται κάποια στιγμή στο δεύτερο εξάμηνο του επόμενου έτους. Σύμφωνα με την αναμενόμενη έκθεση για τη νομισματική πολιτική, το 8,2% της ύφεσης του 2020 θα υπερκαλυφθεί με τη σωρευτική αύξηση του 10% της φετινής και της επόμενης χρονιάς.

Η Κομισιόν προβλέπει ανάκαμψη με ρυθμό 4,1% φέτος και 6% το 2022, ξεπερνώντας σωρευτικά και αυτή το 10%, ενώ το ΔΝΤ βλέπει 3,3% φέτος και 5,4% το 2022, που πάλι υπερκαλύπτει τις απώλειες του 2020. Η κυβέρνηση είναι σχετικά πιο απαισιόδοξη για φέτος προβλέποντας ανάκαμψη με ρυθμό 3,6%, αλλά πολύ αισιόδοξη για το 2022, με πρόβλεψη για ρυθμό 6,2%, πλησιάζοντας σωρευτικά και αυτή το 10%.

Τα αποτελέσματα του ΑΕΠ του πρώτου τριμήνου, που αποτέλεσαν θετική έκπληξη, καθώς αυτό υποχώρησε μόνο κατά 2,3% σε ετήσια βάση οδήγησαν πρόσφατα σε θετικές αναθεωρήσεις των προβλέψεων για τη φετινή χρονιά της Εθνικής Τράπεζας και της Alpha Bank. Η Εθνική προβλέπει πλέον ανάκαμψη 5,7% για φέτος (έναντι προηγούμενης πρόβλεψής της για 4,7%) και 4,9% για το 2022, ενώ η Alpha Bank βλέπει ανάκαμψη πάνω από 4,5%.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή