Ταμείο Ανάκαμψης: Ημερομηνίες-κλειδιά για την προκαταβολή

Ταμείο Ανάκαμψης: Ημερομηνίες-κλειδιά για την προκαταβολή

2' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Mετά την αναμενόμενη έγκριση αύριο, από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης «Ελλάδα 2.0», απομένουν δύο δοκιμασίες για την εκταμίευση της προκαταβολής του 13%, δηλαδή των 4 δισ. ευρώ: η έγκριση από τα εθνικά Κοινοβούλια, όπου αυτό απαιτείται, και η έγκριση από το Συμβούλιο Υπουργών Οικονομικών, το Ecofin.

Οι ημερομηνίες «δείχνουν» προς τη συνεδρίαση του Ecofin της 13ης Ιουλίου για την τελική απόφαση, δεδομένου ότι το γερμανικό Κοινοβούλιο κλείνει στα τέλη Ιουνίου έως το φθινόπωρο και επομένως οι κοινοβουλευτικές διαδικασίες πρέπει να κινηθούν σχετικά γρήγορα. Ακόμη, όμως, όπως διαμηνύουν κυβερνητικές πηγές, τίποτα δεν είναι σίγουρο. Τον Ιούλιο άλλωστε έχει προγραμματιστεί ακόμη ένα Ecofin, στις 23 του μηνός.

«Το σίγουρο είναι ότι η Ελλάδα θα περιλαμβάνεται στην πρώτη ομάδα χωρών που θα πάρουν την έγκριση και την προκαταβολή», διαβεβαιώνουν οι πηγές της κυβέρνησης.

Στην πραγματικότητα, το χειρότερο που μπορεί να συμβεί είναι μια καθυστέρηση στην εκταμίευση, από τον Ιούλιο στον Αύγουστο ή τον Σεπτέμβριο. Πιθανότητα μπλοκαρίσματος δεν βλέπει κανείς, ιδίως καθώς η διαδικασία απόφασης δεν προβλέπει δυνατότητα βέτο.

Συγκεκριμένα, μετά την έγκριση, αύριο, των πρώτων εθνικών προγραμμάτων ανάκαμψης, από την Κομισιόν, θα πάνε στα Κοινοβούλια χωρών όπως η Γερμανία, η Φινλανδία, η Ολλανδία και η Δανία οι λεγόμενες εφαρμοστικές αποφάσεις των προγραμμάτων. Τα Κοινοβούλια αυτά θα εξουσιοδοτήσουν τους υπουργούς Οικονομικών να ψηφίσουν θετικά ή αρνητικά στο Ecofin για κάθε πρόγραμμα.

Στη συνέχεια, το Ecofin θα αποφασίσει επί των εφαρμοστικών αποφάσεων με ενισχυμένη πλειοψηφία, που σημαίνει ότι πρέπει να ψηφίσουν θετικά τουλάχιστον το 55% των κρατών-μελών, δηλαδή τουλάχιστον 15 κράτη-μέλη, με πληθυσμό τουλάχιστον 65% του πληθυσμού της Ε.Ε. Επομένως, ακόμη κι αν κάποιος ψηφίσει αρνητικά δεν θα μπλοκάρει την απόφαση. Κάτι που –άλλωστε–θεωρείται μάλλον απίθανο.

Η αυριανή θετική απόφαση της Κομισιόν αναμένεται να αφορά πέντε χώρες: την Ελλάδα, την Πορτογαλία, την Ισπανία, τη Δανία και το Λουξεμβούργο. Είναι αυτές οι χώρες που θα επισκεφθεί η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, το προσεχές τριήμερο. Θα ξεκινήσει την Τετάρτη από την Πορτογαλία, που έχει και την προεδρία της Ε.Ε. αυτό το εξάμηνο, και την Ισπανία, θα συνεχίσει την Πέμπτη με την Ελλάδα και τη Δανία και την Παρασκευή με το Λουξεμβούργο.

Μέχρι τις 24 Ιουνίου, σύμφωνα με πηγές, αναμένεται να εγκριθούν και άλλα επτά προγράμματα χωρών, ώστε να φτάσουν συνολικά τα 12 αυτά που θα πάνε προς έγκριση στα Κοινοβούλια και στη συνέχεια για απόφαση εκταμίευσης από το Eurogroup του Ιουλίου.

Εν τω μεταξύ, υπάρχουν και τέσσερις χώρες από τις 27 που δεν έχουν ακόμη καταθέσει τα προγράμματά τους στην Κομισιόν. Πρόκειται για την Ολλανδία, την Εσθονία, τη Βουλγαρία και τη Μάλτα. Και αυτές, πάντως, αναμένεται να τα καταθέσουν τις επόμενες ημέρες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή