Ε.Ε. – ΗΠΑ: Τα βρήκαν για τις επιδοτήσεις σε Airbus – Boeing

Ε.Ε. – ΗΠΑ: Τα βρήκαν για τις επιδοτήσεις σε Airbus – Boeing

Σε συμφωνία για τερματισμό της διαμάχης τους σχετικά με τις επιδοτήσεις στην αεροπορική βιομηχανία κατέληξαν Ευρωπαϊκή Ένωση και Ηνωμένες Πολιτείες

1' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε συμφωνία για τερματισμό της μακροχρόνιας διαμάχης τους σχετικά με τις επιδοτήσεις στην αεροπορική βιομηχανία κατέληξαν Ευρωπαϊκή Ένωση και Ηνωμένες Πολιτείες.

Όπως ανακοίνωσε η Αμερικανίδα αντιπρόσωπος για το Εμπόριο (USTR) Κάθριν Τάι –επιβεβαιώνοντας τις σχετικές πληροφορίες– οι δύο πλευρές συμφώνησαν για πενταετή αναστολή των δασμών που βρίσκονταν στο επίκεντρο της διαμάχης. Η ίδια έκανε λόγο για λύση σε ένα «αγκάθι» ετών μεταξύ των ΗΠΑ και της Ε.Ε.

Η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν επιβεβαίωσε τη συμφωνία, με φόντο την επίσκεψη του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν στις Βρυξέλλες.

⇒ Διαβάστε ακόμη: Μπάιντεν: Επιθυμεί reset στις σχέσεις με Ε.Ε. και ενιαίο μέτωπο απέναντι στην Κίνα

Η 17χρονη διαμάχη είχε ως αποτέλεσμα την επιβολή δασμών σε σειρά εταιρειών που δεν έχουν καμία σχέση με την παραγωγή αεροσκαφών, από οινοποιούς στη Γαλλία έως παραγωγούς οινοπνευματωδών ποτών στις Ηνωμένες Πολιτείες, μεταξύ άλλων.

Η διαμάχη ξεκίνησε από το 2004 όταν οι ΗΠΑ αποσύρθηκαν από τη συμφωνία του 1992 για τις επιδοτήσεις για τα αεροσκάφη και προσέφυγαν κατά της Ε.Ε. στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου (ΠΟΕ), υποστηρίζοντας ότι η Airbus κατάφερε να φθάσει το μερίδιο της Boeing στην αγορά αεροσκαφών εν μέρει χάρη σε κρατικά επιδοτούμενα δάνεια.

Η Ε.Ε. ανταπάντησε με προσφυγή αναφορικά με αθέμιτη, όπως τη χαρακτήρισε, στήριξη στις υπηρεσίες Έρευνας και Ανάπτυξης και επιδοτούμενα φορολογικά κίνητρα για την Boeing.

⇒ Διαβάστε ακόμη: Θερμή υποδοχή των Ευρωπαίων αξιωματούχων στον Μπάιντεν: «Ανυπομονούμε να συνεργαστούμε»

Τους τελευταίους μήνες, υψηλόβαθμοι Ευρωπαίοι, Βρετανοί και Αμερικανοί αξιωματούχοι βρίσκονται σε εντατικές συζητήσεις προκειμένου να διευθετηθεί η διαμάχη και να επικεντρωθούν σε άλλες προκλήσεις, μεταξύ των οποίων της Κίνας.

Η κ. Τάι δήλωσε στο πρακτορείο Reuters τον Μάιο ότι ήταν αισιόδοξη για την επίτευξη συμφωνίας με τις Βρυξέλλες, προσθέτοντας ότι οι δύο πλευρές χρειάζεται να εξετάσουν το «μεγαλύτερο ζήτημα» των φιλοδοξιών της Κίνας να γίνει παγκόσμιος παίκτης στη βιομηχανία εμπορικών αεροσκαφών.

Με πληροφορίες από Associated Press, Reuters

Τελευταίες ειδήσεις

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή