Χρηματιστήριο: Οι τραπεζικές πιέσεις οδήγησαν σε απώλειες

Χρηματιστήριο: Οι τραπεζικές πιέσεις οδήγησαν σε απώλειες

2' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στους πωλητές ήταν ο πρώτος λόγος κατά τη χθεσινή συνεδρίαση του Χρηματιστηρίου Αθηνών, όπου επικράτησαν οι πιέσεις στους τραπεζικούς τίτλους, καθώς και στην πλειονότητα των μετοχών της υψηλής κεφαλαιοποίησης. Οι ρευστοποιήσεις εντάθηκαν κατά το τελευταίο δίωρο και ειδικά από τις 16:00 και μετά, με αποτέλεσμα ο Γενικός Δείκτης να βρεθεί στα όρια των 920 μονάδων, αλλά να μην απειληθούν οι στηρίξεις. Και όλα αυτά «κόντρα» στο κλίμα που επικράτησε στις ευρωπαϊκές αγορές, το οποίο ήταν θετικό, παρά το αρνητικό άνοιγμα της Wall Street. Σύμφωνα πάντως με εγχώριους αναλυτές, η μεταβλητότητα και οι οπισθοχωρήσεις δεν χαλάνε, τουλάχιστον προς το παρόν, το θετικό μομέντουμ της αγοράς, αφήνοντας ανοιχτό τον δρόμο προς τις 950 μονάδες, που είναι και τα υψηλά εξαετίας στα οποία είχε βρεθεί το Χ.Α. ακριβώς πριν από την πανδημία.

Οι εξελίξεις στο επιχειρηματικό μέτωπο και στο μέτωπο των τραπεζών, τα deals, οι αυξήσεις κεφαλαίου, καθώς και η αναμονή της πρώτης εκταμίευσης των κεφαλαίων από το Ταμείο Ανάκαμψης παραμένουν στο ραντάρ των επενδυτών και διαμορφώνουν τους καταλύτες για την πορεία του Χ.Α. το επόμενο διάστημα, η οποία φυσικά θα εξαρτηθεί και από το κλίμα στο εξωτερικό.

Ετσι, σε ό,τι αφορά τα στατιστικά του Χ.Α., ο Γενικός Δείκτης έκλεισε χθες με απώλειες 0,78% στις 920,03 μονάδες, ενώ ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 72,70 εκατ. ευρώ. Τα σημεία στήριξης τεχνικά τοποθετούνται στις 910 και 900 μονάδες και σημεία αντίστασης αποτελούν οι 930 και 950 μονάδες.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης κατέγραψε απώλειες 0,89% στις 2.234 μονάδες, ενώ στο +0,35% και στις 1.433,94 μονάδες έκλεισε ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης.

Από τα μη τραπεζικά blue chips, τις μεγαλύτερες πιέσεις δέχτηκε η μετοχή της Ελλάκτωρ (-8,05%), και ακολούθησαν με απώλειες άνω του 2% οι Lamda Development και Aegean. Ανοδικά έκλεισαν επτά τίτλοι, με τις Fourlis και OTE να ενισχύονται άνω του 1%.

Ο τραπεζικός δείκτης υποχώρησε κατά 1,85% στις 588,22  μονάδες, με την Alpha Bank να κλείνει στο -2,63%, την Eurobank στο +0,23%, την Εθνική Τράπεζα στο -2,92% και την Τράπεζα Πειραιώς στο -3,47%.

Με το θετικό μομέντουμ να δια-τηρείται στις διεθνείς αγορές, το ελληνικό χρηματιστήριο αναμένει τους θετικούς καταλύτες που θα του επιτρέψουν την ουσιαστική συναλλακτική αναβάθμισή του, όπως σημειώνει ο Δημήτρης Τζάνας, διευθυντής επενδύσεων της Κύκλος Χρηματιστηριακή. Επί του παρόντος, η συντηρούμενη συναλλακτική υποτονικότητα (μέσες ημερήσιες συναλλαγές τελευταίου 5ημέρου στα 76 εκατ. ευρώ) βοηθούν στην παραμονή του Γενικού Δείκτη πάνω από τις 900 μονάδες.

Την ίδια ώρα, όπως προσθέτει, η έγκριση της ΑΜΚ της Alpha Bank οδηγεί στην άμεση υλοποίηση ενός εγχειρήματος που θα προσελκύσει για μια ακόμη φορά το ενδιαφέρον μερικών από τους κορυφαίους θεσμικούς επενδυτές, με την ολοκλήρωσή του στο τέλος του μήνα να μεταφέρει ένα ακόμη ισχυρό μήνυμα εμπιστοσύνης για τις προοπτικές του τραπεζικού κλάδου.

Θα χρειαστεί ωστόσο εύλογος χρόνος για να χωνευτούν οι εξελίξεις, όπως αυτές θα ξεδιπλωθούν από τα επερχόμενα: από τις αναδιαρθρώσεις των σημαντικών δεικτών της προσεχούς Παρασκευής, μέχρι την έγκριση του Εθνικού Σχεδίου Ανάπτυξης. Παράλληλα, η επιτυχής έκδοση του 10ετούς ομολόγου δείχνει την υψηλή πιστοληπτική ικανότητα της ελληνικής οικονομίας, ενώ η συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν συμβάλλει σε «ήρεμα νερά» κατά το φετινό καλοκαίρι.

Τα παραπάνω δεδομένα, κατά τον κ. Τζάνα, συνηγορούν στην εκτίμηση ότι η χρηματιστηριακή συσσώρευση σύντομα θα ολοκληρωθεί, με το Χ.Α. να οδηγείται στην αναμέτρησή του με την περιοχή των 950 μονάδων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή