Το Πεκίνο εγκρίνει μεγάλες εκροές κεφαλαίων για να ανακόψει την άνοδο του γουάν

Το Πεκίνο εγκρίνει μεγάλες εκροές κεφαλαίων για να ανακόψει την άνοδο του γουάν

2' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εκροές κεφαλαίων ύψους 147 δισ. δολαρίων έχει επιτρέψει το Πεκίνο σε μια προσπάθεια να ανακόψει την άνοδο του γουάν, που στη διάρκεια του περασμένου έτους ανατιμήθηκε κατά 10% έναντι του δολαρίου, και να αποθερμάνει γενικότερα τις τιμές των περιουσιακών στοιχείων που έχουν πάρει την ανιούσα. Πρόκειται για μια πρωτοφανή κίνηση της κινεζικής ηγεσίας και έπεται της έντονης ανησυχίας που έχουν επανειλημμένως εκφράσει Κινέζοι αξιωματούχοι τόσο για τις τιμές των περιουσιακών στοιχείων όσο και για την άνοδο του κινεζικού νομίσματος.

Οπως επισημαίνει σχετικό ρεπορτάζ των Financial Times, η πολιτική αυστηρών ελέγχων που ασκούσε το Πεκίνο στις κινήσεις κεφαλαίων και ειδικότερα στις εκροές εκτός της χώρας, έχει οδηγήσει την εκτεταμένη αποταμίευση των κινεζικών νοικοκυριών στα περιουσιακά στοιχεία της εγχώριας αγοράς.

Σε ό,τι αφορά ειδικότερα το γουάν, έφτασε τον Μάιο στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων τριών ετών. Προκειμένου να αναχαιτίσει την άνοδό του, η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας έδωσε εντολή στις κινεζικές τράπεζες να αυξήσουν τα διαθέσιμά τους σε ξένα νομίσματα. Ηταν η πρώτη φορά που προχώρησε σε μια τέτοια κίνηση μετά την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση του 2008. Μιλώντας στη βρετανική εφημερίδα ο Μίτουλ Κοτέκα, επικεφαλής της TD Secuirities με ειδίκευση στις αναδυόμενες αγορές Ασίας και Ευρώπης, τόνισε πως η ενίσχυση του γουάν έναντι του δολαρίου έχει προκαλέσει «εντονότατη ανησυχία» μεταξύ των ιθυνόντων στο Πεκίνο και οι εκροές με σκοπό την επένδυση εκτός Κίνας είναι ένα μέτρο για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα.

Μια άλλη διάσταση του θέματος δίνει ο Σουάνγκ  Ντινγκ, οικονομολόγος με ειδίκευση σε θέματα Κίνας και βόρειας Ασίας, στη Standard Chartered, που επισήμανε ότι «αν δούμε το θέμα μακροπρόθεσμα, εντάσσεται στην επιλογή της Κίνας να ανοίξει τη χρηματαγορά της και να προχωρήσει σε απελευθέρωση της ισοτιμίας του νομίσματός της».

Πρόκειται, πάντως, για το σύνηθες πρόβλημα της ενίσχυσης του νομίσματος που μπορεί να υπονομεύσει την ανταγωνιστικότητα των κινεζικών εξαγωγών στη διεθνή αγορά. Στην προκειμένη περίπτωση, όμως, η ανατίμηση του κινεζικού νομίσματος αποτελεί αναπόφευκτο συνεπακόλουθο της ταχύτατης ανάκαμψης που σημείωσε η κινεζική οικονομία όταν βγήκε πέρυσι από την οικονομική κρίση της πανδημίας και προσήλκυσε μεγάλες εισροές κεφαλαίων στη ραγδαία αναπτυσσόμενη κινεζική αγορά ομολόγων και μετοχών. Για την κινεζική ηγεσία αποτέλεσε σοβαρότατη αιτία ανησυχίας, όχι μόνον η άνοδος των τιμών των περιουσιακών στοιχείων στη χώρα αλλά και η εκτίναξη των τιμών των εμπορευμάτων και πρώτων υλών στη διεθνή αγορά. Τους τελευταίους μήνες έχουν, άλλωστε, προηγηθεί πολλές εισαγωγές κινεζικών επιχειρήσεων στο Χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ, που ουσιαστικά επιτρέπουν έτσι τις εκροές κεφαλαίων εκτός Κίνας. Οπως, πάντως, επισημαίνουν αναλυτές των Financial Times, πολλές από αυτές τις επενδύσεις ενδέχεται να έχουν τελικό αποτέλεσμα την επιστροφή των κεφαλαίων στο γουάν. Σημειωτέον ότι οι κινήσεις του Πεκίνου και η έγκριση πρωτοφανούς επιπέδου εκροών κεφαλαίων έρχεται σε μια στιγμή που διεθνείς τράπεζες εκδηλώνουν εντεινόμενο ενδιαφέρον για την κινεζική αγορά.

Τον περασμένο μήνα η Goldman Sachs ανακοίνωσε ότι θα συνεργαστεί με μια από τις μεγαλύτερες τράπεζες της Κίνας, την ICBC, και θα δημιουργήσουν από κοινού επενδυτική διαχείρισης πλούτου που αναμένεται να προσφέρει «διασυνοριακά» επενδυτικά προϊόντα στην πελατεία της.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή