Ανάγκη εκσυγχρονισμού του πλαισίου αδειοδότησης των αιολικών πάρκων

Ανάγκη εκσυγχρονισμού του πλαισίου αδειοδότησης των αιολικών πάρκων

1' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αίτημα επιτάχυνσης όλου του πακέτου πολιτικής που συνδέεται με την ανάπτυξη των ΑΠΕ απηύθυνε o φορέας που εκπροσωπεί τους παραγωγούς αιολικής ενέργειας (ΕΛΕΤΑΕΝ) κατά τη διάρκεια της χθεσινής διαδικτυακής συνέντευξης Τύπου, διατυπώνοντας την άποψη ότι έχουμε καθυστερήσει ως χώρα. Στη συνέντευξη κυριάρχησε και το θέμα των γενικευμένων αντιδράσεων σε διάφορες περιοχές της χώρας με επίκεντρο το έργο της EDPR στην περιοχή του Νυμφαίου.

Οι εκπρόσωποι της ΕΛΕΤΑΕΝ κράτησαν αποστάσεις από το συγκεκριμένο έργο, δηλώνοντας ότι δεν έχουν πλήρη ενημέρωση, σημείωσαν ωστόσο ότι οι επενδυτές αιολικών πάρκων θα πρέπει να ξαναχτίσουν σχέσεις εμπιστοσύνης με τις τοπικές κοινωνίες, ενώ τάχθηκαν ανοιχτά κατά της πρακτικής κατάτμησης έργων που ακολουθούν κάποιες εταιρείες για να επωφεληθούν από τις ευνοϊκές ρυθμίσεις για τα μικρά έργα. Τάχθηκαν επίσης κατά των εξαιρέσεων στα μικρά έργα φωτοβολταϊκών που προχωράνε με «κλειδωμένες» τιμές, θέμα που φαίνεται να επαναφέρει το ΥΠΕΝ, επισημαίνοντας τόσο το αυξημένο κόστος που μεταφέρεται στους καταναλωτές όσο και την πλημμελή διαδικασία αδειοδότησης, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «περνάνε κάτω από το ραντάρ», ενώ υπογράμμισαν και το πρόβλημα που δημιουργείται με τη δέσμευση χώρου στα δίκτυα. Ενα μέρος των αντιδράσεων αποδίδεται από την ΕΛΕΤΑΕΝ και στη μακρόχρονη αδειοδοτική διαδικασία, η οποία εμφανίζει «ζωντανά» έργα που δεν υπάρχουν, γι’ αυτό και έθεσε ως επιτακτική ανάγκη την αξιολόγηση των έργων, είτε αρνητικά είτε θετικά, μέσα σε ένα εύλογο διάστημα τριών ετών.

Ως προς το θέμα του χωροταξικού σχεδιασμού, το οποίο αποτελεί μία μόνο ψηφίδα του συνολικότερου αδειοδοτικού πλαισίου, όπως χαρακτηριστικά τονίστηκε, η ΕΛΕΤΑΕΝ επισημαίνει ότι η επικαιροποίησή του θα πρέπει να επιλύσει προβλήματα εφαρμογής και να αξιοποιήσει την εμπειρία της προηγούμενης δεκαετίας, όπως και το επενδυτικό ενδιαφέρον που έχει εκδηλωθεί και ότι σε κάθε περίπτωση «θα πρέπει να θέσει τις προϋποθέσεις ώστε το συνολικό πλαίσιο που θα προκύψει να συμβάλει στην επίτευξη των κλιματικών στόχων για το 2039 και να μην κλείνει την προοπτική της κλιματικής ουδετερότητας για το 2050.

Η ΕΛΕΤΑΕΝ παρουσίασε χθες 6 συν 1 βασικούς άξονες πολιτικής για την αιολική ενέργεια στην Ελλάδα με πρώτο την αναθεώρηση του ΕΣΕΚ, στη βάση της επίτευξης του νέου ευρωπαϊκού στόχου για το κλίμα. Στους βασικούς άξονες που προτείνονται είναι και η πρόταση για επαναφορά των διαγωνισμών για νέα έργα ανά τεχνολογία, καθώς και η περαιτέρω απλοποίηση του αδειοδοτικού πλαισίου με έμφαση στα τελευταία στάδια.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή