Χρηματιστήριο Αθηνών: Απώλειες για δεύτερη ημέρα

Χρηματιστήριο Αθηνών: Απώλειες για δεύτερη ημέρα

2' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Συνεχίστηκαν για δεύτερη ημέρα οι ρευστοποιήσεις στο Χρηματιστήριο Αθηνών, με τον Γενικό Δείκτη να προσγειώνεται στις 911 μονάδες και κοντά στα κρίσιμα σημεία στήριξης των 910-900 μονάδων, με την επιφυλακτικότητα να είναι εμφανής και στις διεθνείς αγορές οι οποίες ανέμεναν τις ανακοινώσεις της Fed. Αν και το Χ.Α. προσπάθησε, τελικά δεν κατάφερε να ελέγξει και να περιορίσει τις πιέσεις που ασκήθηκαν από την αρχή της συνεδρίασης και εντάθηκαν το πρώτο δίωρο, με τους πωλητές να επικρατούν και πάλι και να στρέφονται στις τραπεζικές μετοχές, καθώς και σε τίτλους της υψηλής κεφαλαιοποίησης που βρίσκονται στο επίκεντρο, είτε λόγω των γενικών συνελεύσεων είτε λόγω των επιχειρηματικών τους εξελίξεων. Η συναλλακτική δραστηριότητα παρέμεινε σε χαμηλά επίπεδα πάντως, δείχνοντας πως κατά κύριο λόγο οι επενδυτές τηρούν στάση αναμονής στο Χ.Α. για νέους καταλύτες, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν προχωρούν παράλληλα και σε ρευστοποιήσεις μέρους των κερδών του προηγούμενου διαστήματος.

Ετσι, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με απώλειες 0,92% στις 911,60 μονάδες, κοντά στα χαμηλά ημέρας, ενώ ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 64,24 εκατ. ευρώ.
Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με πτώση 1,10% στις 2.209,44 μονάδες, ενώ απώλειες 0,40% σημείωσε ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης, ο οποίος έκλεισε στις 1.428,14 μονάδες.

Εκτός χρηματοοικονομικού κλάδου, στην υψηλή κεφαλαιοποίηση ισχυρές πιέσεις δέχτηκαν οι Jumbo (-4,59%) και η Aegean (-3,53%) και ακολούθησαν οι ΓΕΚ Τέρνα (-2,61%), Βιοχάλκο (-2,18%) και Lamda Development (-2,10%). Συνολικά, μόνο πέντε τίτλοι «διασώθηκαν» ανοδικά, οι Μυτιληναίος, Ελλάκτωρ, ΕΧΑΕ, Σαράντης και Coca Cola.

Ο τραπεζικός δείκτης υποχώρησε κατά 2,09% στις 575,90 μονάδες, με την Alpha Bank να κλείνει στο -2,09%, τη Eurobank στο -1,96%, την Εθνική Τράπεζα στο -2,26% και την Τράπεζα Πειραιώς στο -2,24%.

Με την αγορά να παραμένει πέριξ των 900 μονάδων και να βρίσκει «τοίχο» στα υψηλά 72 εβδομάδων, η νέα έκθεση της Jefferies, η οποία τηρούσε για περισσότερο από τέσσερα χρόνια απόλυτα αισιόδοξη στάση (bullish) και αποφάσισε να την υποβαθμίσει, σίγουρα δεν βοήθησε το κλίμα στο Χ.Α. Ο οίκος, αν και τόνισε ότι οι ελληνικές μετοχές δεν είναι ακριβές, ενώ πολλές από αυτές μπορούν στο επόμενο διάστημα να σημειώσουν νέα υψηλά 52 εβδομάδων, ωστόσο αποφάσισε να μειώσει τη στάση της σε μέτρια θετική (modestly bullish).

Ο λόγος είναι πως εκτιμά ότι η πανδημία θα αφήσει μόνιμες «πληγές» στην οικονομία και στα οικονομικά μεγέθη των επιχειρήσεων, με την ανάπτυξη φέτος να κινείται σε σχετικά χαμηλά επίπεδα. Συγκεκριμένα, η Jefferies σημειώνει ότι η COVID υπονόμευσε τη σκληρή δουλειά που έχει γίνει στην Ελλάδα σε ό,τι αφορά τη βελτίωση των δημοσιονομικών, ωστόσο, «υπάρχει κίνδυνος η αναμενόμενη ανάκαμψη του ΑΕΠ το 2021-22 κατά 5% ετησίως, να είναι πολύ αισιόδοξη». Γι’ αυτό εκτιμά πως το Χ.Α. είναι πιθανό να έχει σχετικά χαμηλή απόδοση το επόμενο διάστημα.

Από την πλευρά της, η Depolas Investment Services επισημαίνει πως δυσκολεύουν τα πράγματα για άμεση και «εύκολη» συνέχιση της ανοδικής πορείας του Χ.Α. Οι εταιρικοί ισολογισμοί βαδίζουν προς την κανονικότητα, αλλά δεν είναι ακόμα βέβαιο ότι έχουμε διαφύγει τον κίνδυνο μελλοντικών επιπλοκών στο μέτωπο της πανδημίας, όπως τονίζει, προσθέτοντας πως «οι αποτιμήσεις έχουν περιθώρια ανόδου, αλλά θα πρέπει στο εξής να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί βραχυπρόθεσμα». Η περιοχή των 950-970 μονάδων παραμένει ως πιθανός στόχος για το επόμενο διάστημα, κατά τη χρηματιστηριακή, αλλά περαιτέρω ανοδική πορεία δεν είναι δεδομένη στο κοντινό μέλλον.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή