Ζημίες 5,8 εκατ. ευρώ κατέγραψε η Attica Bank το πρώτο τρίμηνο

Ζημίες 5,8 εκατ. ευρώ κατέγραψε η Attica Bank το πρώτο τρίμηνο

2' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τις ενέργειες για την ολοκλήρωση του προγράμματος αποκατάστασης της κεφαλαιακής της επάρκειας συνεχίζει η διοίκηση της Attica Bank, όπως διαβεβαιώνει σε ανακοίνωσή της η τράπεζα με αφορμή τη δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων του α΄ τριμήνου, τα οποία είναι ζημιογόνα κατά 5,8 εκατ. ευρώ. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει την τιτλοποίηση «Ωμέγα», καθώς και την ολοκλήρωση άλλων δύο τιτλοποιήσεων με την ονομασία «Astir 1 και 2»,  για τις οποίες η τράπεζα προτίθεται να υποβάλει αίτημα ένταξης στον μηχανισμό κρατικών εγγυήσεων, τον «Ηρακλή».

Οι δύο τιτλοποιήσεις και οι αυξημένες προβλέψεις που υποχρεώθηκε να πάρει η τράπεζα το 2020 οδήγησαν σε ζημίες 306 εκατ. ευρώ το 2020 και αποτελούν το ένα σκέλος του προγράμματος εξυγίανσης που ανακοίνωσε η διοίκηση της Attica Bank. Το πρόγραμμα –λόγω της ζημίας– περιλαμβάνει την αποκατάσταση της κεφαλαιακής επάρκειας της τράπεζας και περνάει μέσα από την ενεργοποίηση του νόμου για την αναβαλλόμενη φορολογία (DTC) και την έκδοση δικαιωμάτων (warrants) υπέρ του Δημοσίου. Η ενέργεια αυτή απαιτεί την έκδοση Πράξης Υπουργικού Συμβουλίου που θα προσδιορίζει το ύψος του αναβαλλόμενου φόρου βάσει του οποίου η Attica Bank θα εκδώσει τους σχετικούς  τίτλους, η οποία δεν έχει εκδοθεί ακόμη, με αποτέλεσμα το πρόγραμμα κεφαλαιακής ενίσχυσης να καθυστερεί. Υπενθυμίζεται ότι η ενεργοποίηση DTC εφαρμόζεται για πρώτη φορά παρότι πρόκειται για νόμο του 2013. 

Από την πλευρά του υπουργείου Οικονομικών σημειώνεται ότι η σχετική Πράξη αναμένεται να εκδοθεί εντός του καλοκαιριού και η καθυστέρηση αποδίδεται στον φορολογικό έλεγχο που έχει ξεκινήσει από την ΑΑΔΕ στην Attica Bank για προηγούμενες οικονομικές χρήσεις. Χρονικό ορόσημο από την πλευρά του υπουργείου θεωρείται η γενική συνέλευση της τράπεζας που έχει προγραμματιστεί για τις αρχές Σεπτεμβρίου, δηλαδή σε περίπου δύο μήνες.

Εν αναμονή των σχετικών αποφάσεων που με βάση τον σχεδιασμό θα αποτελέσουν ένα μεταβατικό καθεστώς, προκειμένου η τράπεζα να αναζητήσει ιδιωτικά κεφάλαια, η διοίκηση της Attica Bank έλαβε από την Ellington Solutions δεσμευτική πρόταση για την απόκτηση των τίτλων ενδιάμεσης και χαμηλής εξοφλητικής προτεραιότητας (mezzanine και junior note) καθώς και πλειοψηφικού ποσοστού του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας διαχείρισης «Θεά Αρτεμις». Οπως σημειώνει στην ανακοίνωσή της, «με την επιλογή του επενδυτή, η Attica Bank εισέρχεται σε φάση υλοποίησης του επιχειρηματικού της σχεδίου και του μηδενισμού των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων». Τη στήριξη της Ellington Solution στη δρομολογούμενη τιτλοποίηση υπογραμμίζει με δήλωσή του στην «Κ» και ο υπεύθυνος της συναλλαγής κ. Patrick Horend, σημειώνοντας ότι «ο συνδυασμός της μακράς διεθνούς εμπειρίας της Εllington Solutions και της τεχνογνωσίας της εταιρείας διαχείρισης διασφαλίζει την επιτυχία του εγχειρήματός μας και δημιουργεί τις προϋποθέσεις για περαιτέρω ανάπτυξη και νέες επενδύσεις». Να σημειωθεί ότι η Εllington Solutions αποτελεί στρατηγικό συνεργάτη υφιστάμενων μετόχων της εταιρείας «Θεά Αρτεμις Financial Solutions ΑΕΔΑΔΠ», στο μετοχικό κεφάλαιο της οποίας συμμετέχουν ήδη funds σχετιζόμενα με τo Ellington Management Group, κρατικά funds που εδρεύουν στη Μέση Ανατολή και η βρετανική εταιρεία Clayton Euro Risk.

Σε σχέση με τις υπόλοιπες ενέργειες κεφαλαιακής ενίσχυσης, η τράπεζα ανακοίνωσε ότι έχει προβεί στην πρόσληψη συμβούλων για το νομικό και το τεχνικό σκέλος των τιτλοποιήσεων Ωμέγα, Astir 1 και 2, για τις οποίες έχει προσληφθεί διεθνής οίκος για τον προσδιορισμό της πιστοληπτικής διαβάθμισης των τίτλων υψηλής σειράς εξόφλησης (senior notes). Οπως σημειώνει, με την επιτυχή ολοκλήρωση των συναλλαγών Ωμέγα και Astir 1 και 2, η Attica Bank θα διαθέτει δείκτη μη εξυπηρετούμενων δανείων, σε pro forma επίπεδο, λιγότερο από 1% από το υψηλό επίπεδο του 44%.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή