Ιλιγγιώδης αύξηση κερδών για τις δυναστείες των ΗΠΑ

Ιλιγγιώδης αύξηση κερδών για τις δυναστείες των ΗΠΑ

2' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μπορεί ο Τζεφ Μπέζος, ιδρυτής της Amazon, και ο Ελον Μασκ, ιδρυτής της Tesla, να συγκέντρωσαν ιλιγγιώδη πλούτη στη διάρκεια της πανδημίας, αλλά δεν υπάρχει ασφαλέστερος τρόπος για να πολλαπλασιάσει κανείς τα πλούτη του από το να ανήκει σε μια πλούσια οικογένεια.

Οπως αναφέρει σχετικό ρεπορτάζ της βρετανικής εφημερίδας The Guardian, η οικογένεια Γουόλτον, κληρονόμοι του Σαμ Γουόλτον ιδρυτή του ομίλου Walmart, έχει αυξήσει τον πλούτο της κατά 247 δισ. δολάρια από το 1983 έως σήμερα. Το ποσό αυτό, που υπολογίζεται με την προσαρμογή στον πληθωρισμό, ισοδυναμεί με αύξηση του πλούτου τους κατά 4.320%. Και βέβαια δεν πρόκειται για μεμονωμένη περίπτωση. Δέκα από τις πλουσιότερες οικογένειες των ΗΠΑ, δυναστείες που ελέγχουν επιχειρηματικούς κολοσσούς, είδαν τον πλούτο τους να αυξάνεται θεαματικά στη διάρκεια της πανδημίας – συνολικά κατά 136 δισ. δολάρια μέσα σε μόλις 14 μήνες. Η εικόνα προκύπτει από σχετική έκθεση του Ινστιτούτου Μελετών Πολιτικής (IPS) που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα με τίτλο «Ολιγάρχες με χρυσά κουτάλια» και σκιαγραφεί πώς οι οικογένειες αυτές, όχι μόνο αύξησαν τον πλούτο τους κατά πολλά δισ. δολάρια στη διάρκεια του περασμένου έτους, αλλά και πώς κινήθηκαν για να διασφαλίσουν ότι το σύστημα θα διευκολύνει αυτή την εντυπωσιακή αύξηση του πλούτου τους επί δεκαετίες.

Μιλώντας στη βρετανική εφημερίδα ο Τσακ Κόλινς, εκ των συντακτών της εν λόγω έκθεσης και διευθυντής του IPS, τόνισε πως «αν το σύστημα λειτουργούσε όπως έπρεπε, δεν θα βλέπαμε τα πλούτη μιας οικογένειας να αυξάνονται με όλο και ταχύτερους ρυθμούς από γενιά σε γενιά». Ανάλογη περίπτωση με τους απογόνους του Σαμ Γουόλτον και τον πλούτο τους αποτελεί και η οικογένεια Μαρς. Είναι μία ακόμη δυναστεία, που βρίσκεται πίσω από μερικά εξαιρετικά δημοφιλή γλυκίσματα στις ΗΠΑ. Η οικογένεια αυτή είδε τον πλούτο της να έχει υψηλές αποδόσεις και στο διάστημα από τον Μάρτιο του 2020 έως τον Μάιο του 2021 να αυξάνεται κατά 21 δισ. δολάρια. Το ποσό αυτό ισοδυναμεί με αύξηση 28%. Πρόκειται για τους απογόνους των Φράνκλιν και Εθελ Μαρς, που άνοιξαν εργοστάσιο ζαχαροπλαστικής το 1911. 

Σύμφωνα με τον κατάλογο των βαθύπλουτων δυναστειών του περιοδικού Forbes, το 2020 ο πλούτος τους είχε φτάσει στα 94 δισ. δολάρια.

Το περιοδικό Forbes είχε δημοσιεύσει ανάλογο κατάλογο το 1983 και όταν τα στοιχεία του συγκριθούν με τα σημερινά προκύπτει πως από τότε έως σήμερα ο πλούτος της οικογένειας έχει αυξηθεί κατά 3.517%. Η οικογένεια Μαρς είναι μία από τις 27 δυναστείες βαθύπλουτων που εμφανίζονται στον ίδιο κατάλογο και είδαν τον συνολικό τους πλούτο να αυξάνεται κατά 1.007% στα 37 χρόνια που έχουν μεσολαβήσει από το 1983. Ενδιαφέρουσα λεπτομέρεια του θέματος που υπογραμμίζει ο Guardian είναι ότι ακόμη και μεταξύ βαθύπλουτων υπάρχει μεγάλη ανισότητα και ιδιαιτέρως στον βαθμό στον οποίο αυξάνεται ο πλούτος τους. Στο χρονικό διάστημα των 37 ετών που καλύπτει η εν λόγω έκθεση, οι πέντε πλουσιότερες δυναστείες των ΗΠΑ είδαν τον πλούτο τους να αυξάνεται κατά 2.484%. Αν, βέβαια, γίνεται λόγος για ανισότητα, τότε πρέπει να σημειωθεί ότι στα 30 χρόνια ανάμεσα στο 1989 και το 2019 μια μεσαία αμερικανική οικογένεια είδε τον πλούτο της να αυξάνεται κατά 93%.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή