ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

1,5 δισ. καταναλωτές θα κάνουν πληρωμές μέσω κινητού μέσα στο 2021

1,5 δισ. καταναλωτές θα κάνουν πληρωμές μέσω κινητού μέσα στο 2021

Η στροφή προς μια παγκόσμια οικονομία χωρίς μετρητά, την οποία επιτάχυνε η πανδημία του κορωνοϊού, κατέστησε εξαιρετικά δημοφιλείς τις πληρωμές μέσω κινητού. Από τη στιγμή που εκδηλώθηκε η πανδημία και μετά, αυξάνεται διαρκώς ο αριθμός των ανθρώπων ανά τον κόσμο που αντιμετωπίζουν τα έξυπνα κινητά ως μέσο πληρωμής, ως ένα ψηφιακό πορτοφόλι, και ως έναν πιο ασφαλή και βολικό τρόπο διαχείρισης των χρημάτων.

Η τάση αναμένεται μάλιστα να ενταθεί και να συνεχιστεί. Σύμφωνα με στοιχεία της Trading Platforms, μέσα στο 2021 ο αριθμός των ανθρώπων που χρησιμοποιούν αυτά τα ψηφιακά πορτοφόλια θα φτάσει στο 1,5 δισ. Το 2020, οπότε εκδηλώθηκε η πανδημία, οι πληρωμές μέσω κινητού ήταν η πιο χρησιμοποιημένη μέθοδος συναλλαγών σε παγκόσμιο επίπεδο, με μερίδιο αγοράς 21,5%. Μέχρι το 2024, σύμφωνα με τις προβλέψεις της Trading Platforms, τα «ψηφιακά πορτοφόλια» θα γίνουν ακόμη πιο δημοφιλή και οι πληρωμές μέσω κινητού θα αντιπροσωπεύουν το ένα τρίτο (33,4%) όλων των συναλλαγών POS παγκοσμίως.

Μέχρι σήμερα, οι υπηρεσίες πληρωμών μέσω κινητού ήταν εξαιρετικά δημοφιλείς σε αναπτυσσόμενες αγορές, όπου υπάρχει χαμηλή διείσδυση των παραδοσιακών τραπεζικών υπηρεσιών, όπως η Αφρική, η Ασία και η Λατινική Αμερική. Ωστόσο, πλέον, στη σκιά της πανδημίας του κορωνοϊού τα ψηφιακά πορτοφόλια γίνονται δημοφιλή στους καταναλωτές και στις ανεπτυγμένες χώρες του πλανήτη. Οπως τονίζουν αναλυτές, «ο ψηφιακός μετασχηματισμός της παγκόσμιας βιομηχανίας πληρωμών, που τροφοδοτείται από την πανδημία, οδήγησε στην εντυπωσιακή ανάπτυξη ολόκληρης της αγοράς ψηφιακών πορτοφολιών».

Είναι χαρακτηριστικό ότι, κατά τη διάρκεια των δύο τελευταίων ετών, η αξία των συναλλαγών ολόκληρου του τομέα διπλασιάστηκε και αναμένεται να φτάσει τα 2,5 δισ. δολάρια το 2021. Ο αριθμός των χρηστών που χρησιμοποιούν ψηφιακά πορτοφόλια για πληρωμές θα αυξηθεί από περίπου 900 εκατ. το 2019 σε 1,48 δισ. το τρέχον έτος.

Στο μεταξύ, οι πληρωμές μέσω κινητού τηλεφώνου αντιπροσώπευαν το 2020 το 44,5% όλων των συναλλαγών ηλεκτρονικού εμπορίου. Αυτό το ποσοστό είναι δύο φορές μεγαλύτερο από τις πιστωτικές κάρτες και τρεις φορές από τις πληρωμές μέσω χρεωστικής κάρτας. Οι πιστωτικές και οι χρεωστικές κάρτες αναμένεται να διατηρήσουν το ίδιο μερίδιο αγοράς τα επόμενα δύο χρόνια, κάνοντας περίπου το 22% των πληρωμών POS εκάστη. Ωστόσο, οι συναλλαγές σε μετρητά αναμένεται να σημειώσουν σημαντική πτώση, από 20,5% το 2020 σε 12,7% το 2024.

Στην αγορά των πληρωμών μέσω κινητού κυριαρχούν οι ασιατικές αγορές, με επικεφαλής την Κίνα, που είναι και ο παγκόσμιος ηγέτης. Σύμφωνα με την έρευνα της Statista, η αξία συναλλαγής της κινεζικής αγοράς πληρωμών για κινητά προβλέπεται να φτάσει το 1,3 τρισ. δολάρια το 2021. Μέχρι το 2024, ο αριθμός αυτός θα αυξηθεί σε πάνω από 1,8 τρισ. δολάρια, ή το 45% όλων των πληρωμών μέσω mobile πληρωμών παγκοσμίως. Οι δυτικές χώρες βρίσκονται πολύ πιο πίσω στη χρήση, καθώς πολλοί προτιμούν ακόμη τα μετρητά ή τις πιστωτικές και χρεωστικές κάρτες. Οι ΗΠΑ είναι η δεύτερη μεγαλύτερη αγορά πληρωμών για κινητά στον κόσμο, με συναλλαγές αξίας 468 δισ. δολάρια, σχεδόν τρεις φορές λιγότερες από την Κίνα.

Ωστόσο, τα στατιστικά στοιχεία δείχνουν ότι η αγορά των ΗΠΑ αναμένεται να δείξει εντυπωσιακή ανάπτυξη τα επόμενα χρόνια, με την αξία των συναλλαγών μέσω ψηφιακών πορτοφολιών να αυξάνεται κατά 80% στα 840,7 δισ. δολάρια το 2024.

Το Ηνωμένο Βασίλειο είναι η τρίτη μεγαλύτερη αγορά για τη χρήση ψηφιακών πορτοφολιών τηλεφωνίας παγκοσμίως, με αξία συναλλαγών 97,6 δισ. δολάρια το 2021, που συνιστά αύξηση 43% μέσα σε ένα χρόνο.