Στη μυλόπετρα των κυρώσεων οι ευρωπαϊκές εταιρείες

Στη μυλόπετρα των κυρώσεων οι ευρωπαϊκές εταιρείες

1' 55" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι γερμανικές και ευρωπαϊκές επιχειρήσεις εκφράζουν φόβους ότι οι κυρώσεις που θα επιβάλει η Κίνα στις ξένες εταιρείες θα έχoυν σοβαρές συνέπειες. Μιλώντας στην εφημερίδα Die Welt, ο Βόλφγκανγκ Νίντερμαρκ, μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Ομοσπονδίας Γερμανικών Βιομηχανιών (BDI), τόνισε πως «όλες οι δραστηριότητες στο εξωτερικό που έρχονται σε σύγκρουση με τα οικονομικά και πολιτικά συμφέροντα της Κίνας θα μεταβληθούν σε ναρκοπέδιο». Οπως είπε, οι εταιρείες θα διατρέχουν πάντα τον κίνδυνο να βρεθούν ανάμεσα σε μυλόπετρες. Επιπλέον, ο νέος νόμος κατά των κυρώσεων των ξένων ήρθε σε ακατάλληλη στιγμή. Αντί να επενδύει στην αποκλιμάκωση, η κινεζική κυβέρνηση δημιουργεί νέα αβεβαιότητα. Αυτό βλάπτει τη φήμη της Κίνας ως επενδυτικού προορισμού και εμπορικού εταίρου. 

Ο νέος κινεζικός νόμος προκαλεί ανησυχία και στις Βρυξέλλες: Η Λουίζα Σάντος, αναπληρώτρια γενική διευθύντρια της ευρωπαϊκής εργοδοτικής ένωσης Business Europe, εκφράζει έντονη ανησυχία «για τον κινεζικό νόμο κατά των κυρώσεων των ξένων, καθώς βλέπουμε πως οι ευρωπαϊκές εταιρείες απειλούνται να γίνουν το μπαλάκι της γεωπολιτικής». 

«Οι ευρωπαϊκές εταιρείες και οι κινεζικές θυγατρικές τους απειλούνται από μια κατάσταση όπου θα πρέπει να επιλέξουν μόνο μεταξύ παραβίασης της κινεζικής νομοθεσίας και παραβίασης των δυτικών κυρώσεων. Αυτό θα μπορούσε ακόμη και να σημαίνει ότι οι ευρωπαϊκές επιχειρήσεις πρέπει να εγκαταλείψουν τις δραστηριότητές τους στην Κίνα. Ο νόμος θα έχει ενδεχομένως εκτεταμένες συνέπειες», δήλωσε η Μαράικε Ολμπεργκ, ειδική σε θέματα Κίνας του German Marshall Fund. Υποθέτει όμως ότι στην πραγματικότητα δεν θα εφαρμοστεί αρχικά με συνέπεια. Λειτουργεί κυρίως ως εκφοβισμός. Ισως να υπάρξει η μία ή η άλλη θεαματική περίπτωση, η οποία θα χρησιμοποιηθεί για να επισημάνει στις επιχειρήσεις τον κίνδυνο που διατρέχουν και οι ίδιες. Οπως τόνισε στη Welt, μέσω αυτών θα πιεστούν επίσης να ταχθούν κατά των κυρώσεων στις αντίστοιχες χώρες προέλευσής τους.  

Ωστόσο, κατά την ομοσπονδιακή ένωση χονδρικού εμπορίου, εξωτερικού εμπορίου και υπηρεσιών (BGA), την ευθύνη για την κλιμάκωση της διαμάχης δεν φέρει αποκλειστικά η Κίνα. «Ο νόμος κατά των κυρώσεων είναι η αναμενόμενη, σαφής απάντηση της Κίνας στην πιο πρόσφατη πολιτική κυρώσεων των ΗΠΑ. Ακόμα κι αν η γενική τάση των κυρώσεων μεταξύ των ΗΠΑ, της Ε.Ε. και της Κίνας μας δυσαρεστεί, πρέπει να είμαστε δίκαιοι και να πούμε ότι οι Κινέζοι δεν κάνουν βασικά τίποτα διαφορετικό από τους Ευρωπαίους με τον δικό τους νόμο κατά των κυρώσεων των ξένων», τόνισε ο πρόεδρος της BGA, Αντον Μπέρνερ στην ίδια εφημερίδα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή