Κομισιόν: «Πράσινο φως» στο ελληνικό Σχέδιο Ανάκαμψης

Κομισιόν: «Πράσινο φως» στο ελληνικό Σχέδιο Ανάκαμψης

Το Σχέδιο, βάσει του οποίου η Ελλάδα αιτείται χρηματοδότηση ύψους 30,5 δισεκατομμύρια ευρώ, πρέπει τώρα να εγκριθεί και από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο

2' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε προ ολίγου την έγκριση εκ μέρους της του ελληνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Το Σχέδιο, βάσει του οποίου η Ελλάδα αιτείται χρηματοδότηση ύψους 30,5 δισεκατομμύρια ευρώ (17,8 δισ. σε επιχορηγήσεις και 12,7 δισ. σε δάνεια), πρέπει τώρα να εγκριθεί και από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, εντός τεσσάρων εβδομάδων, με ειδική πλειοψηφία (δεν απαιτείται ομοφωνία).

⇒ Διαβάστε ακόμη: «Ελλάδα 2.0»: Παρουσιάζονται οι δράσεις του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης

Σύμφωνα με κοινοτικό αξιωματούχο, αυτή η έγκριση θα μπορούσε να λάβει χώρα στη συνεδρίαση του Ecofin στις 13 Ιουλίου, με την Ελλάδα να εισπράττει την προχρηματοδότηση ύψους 13% (2,3 δισεκατομμύρια ευρώ σε επιχορηγήσεις και 1,7 δισεκατομμύρια σε δάνεια) «πριν το τέλος Ιουλίου». Στη συνέχεια, η Ελλάδα, βάσει της επίτευξης των σχετικών οροσήμων και στόχων (το Σχέδιο περιλαμβάνει συνολικά 331, περισσότερους από την πλειονότητα των υπόλοιπων Σχεδίων), θα αιτείται ανά έξι μήνες 1,7 δισ. ευρώ σε επιχορηγήσεις και ανά δώδεκα μήνες 1,8 δισ. σε δάνεια, έως το δεύτερο τρίμηνο του 2026. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα έχει δύο μήνες κάθε φορά για να αξιολογήσει την επίτευξη των οροσήμων και των στόχων, σε διαβουλεύσεις και με τα κράτη-μέλη μέσω της διαδικασίας της Επιτροπολογίας (Comitology). Σε αντίθεση με την αρχική έγκριση του Σχεδίου, τα κράτη-μέλη δεν θα εγκρίνουν επισήμως την εκταμίευση δόσεων – αλλά θα υπάρχει η δυνατότητα ενεργοποίησης του «φρένου εκτάκτου ανάγκης», αν κάποιο κράτος-μέλος θεωρεί ότι η αξιολόγηση της Κομισιόν δεν είναι επαρκής και ότι δεν έχουν επιτευχθεί οι στόχοι που συνδέονται με την εκταμίευση.  

⇒ Διαβάστε ακόμη: Φον ντερ Λάιεν από την Αρχαία Αγορά: Το σχέδιο «Ελλάδα 2.0» είναι και επιτυχία της Ευρώπης

Το ελληνικό Σχέδιο χαρακτηρίστηκε από αρμόδια κοινοτική πηγή «εξαιρετικά πλούσιο». Περιλαμβάνει δαπάνες για την πράσινη μετάβαση που αποτελούν το 37,5% των συνολικών δαπανών, σύμφωνα με την ανάλυση της Κομισιόν (ο Κανονισμός για το Recovery and Resilience Facility προβλέπει ένα ελάχιστο ποσοστό 37%). Περιλαμβάνει επίσης δαπάνες 23,3% για την ψηφιακή μετάβαση (με ελάχιστο απαιτούμενο ποσοστό το 20%). Όπως εξήγησε αρμόδιος αξιωματούχος, ένα από τα ζητήματα στις διαβουλεύσεις με την ελληνική πλευρά κατά την αξιολόγηση του Σχεδίου αφορούσε ακριβώς τη μέθοδο υπολογισμού του πόσο κάθε επένδυση συνεισφέρει στους κλιματικούς στόχους και στον ψηφιακό μετασχηματισμό.

Σύμφωνα με την Κομισιόν, η υλοποίηση του Σχεδίου θα αυξήσει το πραγματικό ΑΕΠ της Ελλάδας κατά 2,1-3,3% έως το 2026, ένα από τα μεγαλύτερα ποσοστά μεταξύ των κρατών-μελών, αντικατοπτρίζοντας το συγκριτικά μεγάλο ποσοστό των επιχορηγήσεων επί της ελληνικού ΑΕΠ αλλά και το γεγονός ότι η Ελλάδα επέλεξε να αξιοποιήσει τον πλήρη όγκο των δανείων τα οποία δικαιούται βάσει της κλείδας κατανομής. Όπως ανέφερε κοινοτική πηγή, ο αριθμός αυτός δεν περιλαμβάνει τις πιθανές θετικές επιπτώσεις στην οικονομία των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων που περιλαμβάνονται στο Σχέδιο, που «θα μπορούσαν να είναι πολύ μεγάλες».

Τελευταίες ειδήσεις

Ερχονται Αθήνα οι επικεφαλής της ΕΤΕπ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή