Χρηματιστήριο: Μικρά κέρδη και ενισχυμένος τζίρος

Χρηματιστήριο: Μικρά κέρδη και ενισχυμένος τζίρος

1' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η έντονη νευρικότητα και η μεταβλητότητα ήταν τα χαρακτηριστικά της χθεσινής συνεδρίασης του Χρηματιστηρίου Αθηνών, με τον Γενικό Δείκτη να αλλάζει αρκετές φορές πρόσημο προτού… σταθεροποιηθεί στα θετικά το τελευταίο τρίωρο πριν από το καμπανάκι της λήξης. Η επικράτηση αρχικά των πωλητών σε αρκετούς δεικτοβαρείς τίτλους δυσκόλεψε το έργο του Χ.Α. να κρατηθεί πάνω από τις 910 μονάδες στο μεγαλύτερο μέρος της ημέρας, ωστόσο οι επιλεκτικές τοποθετήσεις σε τραπεζικές μετοχές, οι οποίες και αυτονομήθηκαν από τις πιέσεις που δέχτηκε η Alpha Bank, καθώς και η ενίσχυση της (αγοραστικής) κινητικότητας σε αρκετά blue chips στη συνέχεια, άλλαξαν το κλίμα.

Οι τζίρος πάντως ήταν ενισχυμένος σε σχέση με τις τελευταίες ημέρες, κάτι που οφείλεται στα πακέτα (σε Ελλάκτωρ, Alpha Bank, Eurobank, ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, Μυτιληναίο, ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή) τα οποία ανέβασαν τη συναλλακτική δραστηριότητα. Το κλίμα στις ευρωπαϊκές αγορές γενικότερα ήταν υποτονικό, μετά και τα «μηνύματα» από τη συνεδρίαση της Fed, οπότε το Χ.Α. κατάφερε, έστω και οριακά, να αυτονομηθεί και να σπάσει το σερί των αρνητικών συνεδριάσεων.

Πιο αναλυτικά, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με κέρδη 0,35% στις 914,77 μονάδες, ενώ ο τζίρος ανήλθε στα 88,64 εκατ. ευρώ. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με άνοδο 0,30% στις 2.216,02 μονάδες – χάρη στις στηρίξεις από τίτλους όπως Lamda Development (+2,82%) και Aegean (+2,31%) καθώς και τις ΕΥΔΑΠ, Motor Oil, Titan και Μυτιληναίος με κέρδη άνω του 1% – ενώ στο -0,30% και στις 1.423,88 μονάδες έκλεισε ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης. Ο τραπεζικός δείκτης ενισχύθηκε κατά 0,35% στις 577,90 μονάδες, με την Alpha Bank να κλείνει στο -0,84%, τη Eurobank στο +0,38%, την Εθνική στο +1,15% και την Πειραιώς στο +0,98%.

Παρά την πανηγυρική παρουσίαση του εθνικού σχεδίου ανάκαμψης (Ελλάδα 2.0) η ελληνική αγορά δεν αντέδρασε ιδιαιτέρως, όπως σχολιάζει ο οικονομολόγος της Fast Finance Λουκάς Παπαϊωάννου, προσθέτοντας πως τα προσυμφωνημένα πακέτα είχαν την τιμητική τους, αντιπροσωπεύοντας περίπου το 42% του συνολικού τζίρου.

Ωστόσο, κατά τον ίδιο, το θετικό μομέντουμ στο Χ.Α. παραμένει. Σε ό,τι αφορά τον Γενικό Δείκτη ειδικότερα, μόνο επιβεβαιωμένη εβδομαδιαία υπέρβαση των 920 μονάδων θα αυξήσει τις πιθανότητες επαναπροσέγγισης των 950 μονάδων. Οι 912-910 μονάδες αποτελούν τις πρώτες κοντινές στηρίξεις, με τις 900 μονάδες να αποτελούν το σημείο επανεξέτασης της θετικής εικόνας του Χ.Α. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή