Η EUROBANK ΑΝΑΛΥΕΙ

Δύο αυξήσεις επιτοκίων έως τα τέλη του 2023 δείχνει η Fed

Δύο αυξήσεις επιτοκίων έως τα τέλη του 2023 δείχνει η Fed

Στη διήμερη συνεδρίαση νομισματικής πολιτικής στις 15-16 Ιουνίου, η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) διατήρησε αμετάβλητο το εύρος διακύμανσης του βασικού επιτοκίου της στην περιοχή του 0,00-0,25%, ενώ δεσμεύθηκε να συνεχίσει το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων ύψους 120 δισ. δολ./μηνιαίως έως ότου επιτευχθεί σημαντική περαιτέρω πρόοδος προς την επίτευξη των στόχων της επιτροπής για πλήρη απασχόληση και σταθερότητα των τιμών συμμετρικά γύρω από τον στόχο του 2%.

Εντούτοις, η σημαντική είδηση που προέκυψε από τη συνεδρίαση του Ιουνίου σε σχέση με αυτήν του Μαρτίου έγκειται στο γεγονός ότι η μέση εκτίμηση των μελών της επιτροπής παραπέμπει σε δύο αυξήσεις των επιτοκίων 25 μονάδων βάσης η καθεμία έως τα τέλη του 2023, έναντι καμίας αύξησης πριν από τρεις μήνες. Η αλλαγή αυτή στις εκτιμήσεις για τα επιτόκια αντικατοπτρίζει τις προσδοκίες των αξιωματούχων για ισχυρότερη οικονομική ανάκαμψη και υψηλότερο πληθωρισμό.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τις αναθεωρημένες προβλέψεις της Fed, ο ρυθμός μεταβολής του ΑΕΠ αναμένεται να ανακάμψει το 2021 στο 7,0% (έναντι πρόβλεψης 6,5% τον Μάρτιο), το 2022 να κυμανθεί στο 3,3% (αμετάβλητο) ενώ το 2023 στο 2,4% (έναντι προηγούμενης εκτίμησης 2,2%). Στο μέτωπο του πληθωρισμού, η αναθεώρηση για τον δείκτη τιμών καταναλωτή το 2021 ήταν αξιόλογη, καθώς πλέον αναμένεται αύξηση κατά 3,4% έναντι εκτίμησης 2,4% τον Μάρτιο, ενώ για το 2022-23 η αντίστοιχη πρόβλεψη αναθεωρήθηκε προς τα πάνω κατά 0,1 ποσοστιαία μονάδα, στο 2,1% και 2,2%, αντίστοιχα.

Αναφορικά με τον δομικό πληθωρισμό, το 2021 προβλέπεται άνοδος 3,0% (έναντι πρόβλεψης 2,2% τον Μάρτιο) και για τη διετία 2022-2023 αύξηση 2,1% (από 2,0% και 2,1% τον Μάρτιο, αντίστοιχα). Αν και η ενίσχυση του πληθωρισμού εξακολουθεί να αποδίδεται σε μεγάλο βαθμό σε προσωρινούς παράγοντες που σχετίζονται με την πανδημία COVID-19, ο πρόεδρος της Fed Τζερόμ Πάουελ δήλωσε ότι οι μεταβολές στη ζήτηση, οι διαταραχές στην εφοδιαστική αλυσίδα και οι δυσκολίες κάλυψης κενών θέσεων στην αγορά εργασίας θα μπορούσαν να αυξήσουν την πιθανότητα ο πληθωρισμός να αποδειχθεί υψηλότερος και με μεγαλύτερη διάρκεια από ό,τι αναμένεται.

Στον απόηχο των ανακοινώσεων της Fed για αναμενόμενες αυξήσεις των επιτοκίων νωρίτερα από ό,τι αρχικά αναμενόταν, το δολάριο ΗΠΑ ενισχύθηκε σημαντικά, με την ισοτιμία ευρώ/δολάριο να υποχωρεί σε χαμηλό δύο μηνών 1,1924 στις αγορές της Ευρώπης την Πέμπτη, καταγράφοντας απώλειες περίπου 2% σε εβδομαδιαία βάση. Στις αγορές κυβερνητικών ομολόγων, η απόδοση του 10ετούς αμερικανικού τίτλου ενισχύθηκε κατά περίπου 9 μονάδες βάσης ενδοσυνεδριακά την Τετάρτη κοντά σε υψηλά 2 εβδομάδων 1,59%, προτού υποχωρήσει ελαφρώς κοντά στο 1,56% στις αγορές της Ευρώπης την Πέμπτη. 

* Τομέας Οικονομικής Ανάλυσης και Ερευνας Διεθνών Κεφαλαιαγορών της Eurobank.