ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Δικαιώθηκε από τον Αρειο Πάγο η «Ράδιο Κορασίδης»

Δικαιώθηκε από τον Αρειο Πάγο η «Ράδιο Κορασίδης»

Στο ενεργητικό της «Ράδιο Κορασίδης», που πτώχευσε το 2014, πρόκειται να επιστρέψουν ακίνητα σε Πειραιά και Θήβα, σύμφωνα με την απόφαση 164/2021 του Αρείου Πάγου. Η απόφαση, που έχει στη διάθεσή της η «Κ», αφορά δικαστική αντιδικία μεταξύ της πτωχευμένης εταιρείας και της πρώην Marfin Leasing, της θυγατρικής δηλαδή της MIG που είχε αγοράσει το 2008 το 55,79% της «Ράδιο Κορασίδης» και το 58,78% της θυγατρικής της «Elephant». Το ντιλ αυτό, που πραγματοποιήθηκε ύστερα από περίπου δύο χρόνια από την υπαγωγή της «Κορασίδης» στο άρθρο 44 του τότε Πτωχευτικού Δικαίου, αποσκοπούσε στην κεφαλαιακή ενίσχυση της εταιρείας ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών ειδών.

Ωστόσο η «μαύρη τρύπα» παρέμενε στην «Κορασίδης», η οποία για να παραμείνει βιώσιμη χρηματοδοτούνταν έμμεσα από τη Marfin Εγνατία Bank, την τότε θυγατρική της MIG και μεγαλομετόχου της «Κορασίδης». Το 2009 αποφασίστηκε η μεταβίβαση ορισμένων ακινήτων της «Κορασίδης» –που επιστρέφουν, πλέον, σε αυτήν– στη Marfin Leasing (μετέπειτα Λαϊκή Leasing και CPB Leasing). Αλλαξε χέρια, έναντι 25 εκατ. ευρώ, οικόπεδο 168 στρεμμάτων με κτίρια επιφάνειας 19,7 χιλ. τ.μ., που βρίσκεται στον παράδρομο της εθνικής οδού Αθηνών – Λαμίας στη Θήβα. Οπως και συγκρότημα τριών πενταώροφων κτιρίων γραφείων στον Πειραιά, που είχε μεταβιβαστεί το 2008 προς 10,5 εκατ. ευρώ, και μαζί με το ακίνητο της Θήβας εκμισθώθηκε στην «Κορασίδης», βάσει συμβάσεων χρηματοδοτικής μίσθωσης.

Ωστόσο, κατά τον Αρειο Πάγο οι συγκεκριμένες συναλλαγές πρέπει να ανακληθούν επειδή πραγματοποιήθηκαν μέσα σε μία πενταετία από την κήρυξη της «Κορασίδης» σε πτώχευση. Επίσης, το Ανώτατο Δικαστήριο εντοπίζει δόλο επειδή οι μεταβιβάσεις ωφέλησαν μόνον ορισμένους από τους πολυάριθμους πιστωτές της εταιρείας. «Το τίμημα της πώλησης των ακινήτων δεν διατέθηκε για την ισότιμη ικανοποίηση του συνόλου των πιστωτών της “Ράδιο Κορασίδης”, αλλά επιλεκτικά και δόλια προς όφελος ορισμένων και μόνον εξ αυτών, για την προνομιακή εξόφληση των απαιτήσεών τους» αναφέρεται στην απόφαση. Κατά τον Αρειο Πάγο, οι μεταβιβάσεις και οι χρηματοδοτικές μισθώσεις πραγματοποιήθηκαν μεταξύ συνδεδεμένων νομικών προσώπων που συμμετείχαν, έμμεσα, στις συμβάσεις (leasing) ταυτόχρονα με την ιδιότητα τόσο του πωλητή όσο και του αγοραστή.      

«Η τυπικά φερόμενη ως πωλήτρια (“Ράδιο Κορασίδης”), κατά τον χρόνο λήψης της απόφασης του δ.σ. της για την κατάρτιση των συμβάσεων χρηματοδοτικής μίσθωσης, διοικείτο από την MIG, η οποία κατείχε (διά της Marfin Real Estate Serbia) ποσοστό 91,35% του μετοχικού της κεφαλαίου. Η δε αγοράστρια ήταν θυγατρική εταιρεία της Marfin Egnatia Bank, επίσης του ιδίου επενδυτικού ομίλου με τη βασική μέτοχο της “Ράδιο Κορασίδης”» αναφέρει ο Αρειος Πάγος.