Η Ε.Ε. απέκλεισε από την έκδοση ομολόγου 10 τραπεζικούς κολοσσούς

Η Ε.Ε. απέκλεισε από την έκδοση ομολόγου 10 τραπεζικούς κολοσσούς

2' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η απώλεια σημαντικών προμηθειών από τις εκδόσεις κοινοπρακτικών ομολόγων του Ταμείου Ανάκαμψης των 800 δισ. ευρώ θα είναι για 10 τραπεζικούς κολοσσούς το τίμημα παλαιότερων αμαρτιών τους, πολλές από τις οποίες τις διέπραξαν στη διάρκεια της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης και της κρίσης χρέους της Ευρωζώνης. Οι τράπεζες που, προς το παρόν τουλάχιστον, έχει αποκλείσει η Ε.Ε. είναι οι κολοσσοί JPMorgan, Citigroup, Bank of America, Natixis, Nomura, NatWest, UniCredit, αλλά και Deutsche Bank, Credit Agricole και Barclays. Συγκαταλέγονται ανάμεσα στις 39 τράπεζες που έχουν αναλάβει να υποβάλουν προσφορά για την έκδοση ομολόγων στις τακτικές δημοπρασίες που θα αρχίσει η Ε.Ε. από τον Σεπτέμβριο.

Σε ό,τι αφορά το ύψος των εσόδων που θα χάσουν οι ένοχες τράπεζες, είναι ενδεικτικές οι προμήθειες που άντλησαν όσες τράπεζες συμμετείχαν, την Τρίτη, στην πρώτη κοινοπρακτική έκδοση που θα χρηματοδοτήσει το Ταμείο Ανάκαμψης. Σύμφωνα με υπολογισμούς του Reuters, άντλησαν 20 εκατ. ευρώ, που αντιπροσωπεύουν προμήθεια 0,1% των πρώτων 20 δισ. ευρώ. Το Reuters υπολογίζει, επίσης, πως οι αντίστοιχες προμήθειες για τα υπόλοιπα μακροπρόθεσμα ομόλογα ύψους 60 δισ. ευρώ που θα εκδοθούν φέτος θα είναι άλλα 66 εκατ. ευρώ. Τα ποσά είναι ασφαλώς μικρά εκ πρώτης όψεως, ιδιαιτέρως αν συγκριθούν με τα 224 εκατ. δολάρια που, σύμφωνα με την Dealogic, έχει αντλήσει η JPMorgan από τις εκδόσεις κοινοπρακτικών ομολόγων ευρωπαϊκών χωρών από τις αρχές του περασμένου έτους και μετά. Είναι, ωστόσο, ενδεικτικά μιας μεγάλης δεξαμενής κερδών στα οποία θα είχαν μερίδιο όσες τράπεζες απέκλεισε η Ε.Ε. για παλιές αμαρτίες τους. Ανάμεσα σε αυτές τις αμαρτίες συγκαταλέγονται κάθε λογής παραβιάσεις του θεμιτού ανταγωνισμού, χειραγωγήσεις της αγοράς συναλλάγματος,  δημιουργία καρτέλ στην αγορά ομολόγων και πολλά άλλα.

Πρόκειται για παραβιάσεις, πολλές από τις οποίες έχουν διαπραχθεί και εντοπισθεί κάπου ανάμεσα στο 2007 και στο 2013, δηλαδή στη διάρκεια της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης και της κρίσης χρέους της Ευρωζώνης. Για τις Bank of America, Natixis, Nomura, NatWest και UniCredit, για παράδειγμα, μόλις πριν από ένα μήνα απεφάνθη η Κομισιόν ότι πριν από δέκα χρόνια είχαν δημιουργήσει καρτέλ στην αγορά ομολόγων κατά την κρίση χρέους. Οι Citigroup, JPMorgan, Barclays και NatWest θεωρήθηκαν ένοχες χειραγώγησης της αγοράς συναλλάγματος από το 2007 έως το 2013. Οι Deutsche Bank και Crédit Agricole κατηγορήθηκαν ότι δημιούργησαν άλλο καρτέλ ομολόγων. Σύμφωνα με το σχετικό ρεπορτάζ των Financial Times, πάντως, η Κομισιόν έχει αφήσει στις εν λόγω τράπεζες τα περιθώρια να την ενημερώσουν για τα διορθωτικά μέτρα που έχουν λάβει στο μεταξύ, ώστε να αποτραπεί επανάληψη των ίδιων παραβιάσεων. Στην περίπτωση που αποδείξουν πράγματι ότι έχουν σπεύσει να επανορθώσουν, ο αποκλεισμός θα είναι προσωρινός. Δεν έχει, ωστόσο, ανακοινωθεί συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα μέσα στο οποίο θα πρέπει να κινηθούν και να παρουσιάσουν τα διορθωτικά μέτρα τους.

Σχετικά με την έκδοση της Τρίτης, την ανέλαβαν οι τράπεζες BNP Paribas, DZ Bank, HSBC, Intesa Sanpaolo, Morgan Stanley, Danske Bank και Santander. Οπως, άλλωστε, ανακοίνωσε η Κομισιόν, οι προσφορές των επενδυτών υπερκάλυψαν την έκδοση, καθώς τοποθέτησαν 140 δισ. ευρώ για χρέος ύψους 20 δισ. ευρώ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή