Τι αλλάζει στις προϋποθέσεις εισόδου τουριστών στην Ελλάδα

Τι αλλάζει στις προϋποθέσεις εισόδου τουριστών στην Ελλάδα

Δύο τροποποιήσεις στη διαδικασία υγειονομικού ελέγχου των εισερχόμενων τουριστών στη χώρα μας αποφάσισε η κυβέρνηση, όπως τονίζει σε ανακοίνωση του το υπουργείο Τουρισμού

2' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δύο τροποποιήσεις στη διαδικασία υγειονομικού ελέγχου των εισερχόμενων τουριστών στη χώρα αποφάσισε η κυβέρνηση, όπως τονίζει σε ανακοίνωση του το υπουργείο Τουρισμού. Συγκεκριμένα:

  • Αναγνώριση των rapid tests: Στο εξής, η είσοδος στην Ελλάδα χωρίς περαιτέρω περιοριστικά μέτρα θα επιτρέπεται σε ταξιδιώτες από το εξωτερικό με αρνητικό αποτέλεσμα rapid test (τεστ αντιγόνου). Υπενθυμίζεται ότι, όπως ανακοίνωσε την Πέμπτη ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς, η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων αποφάσισε να επιτρέπεται η είσοδος με αρνητικό rapid τεστ από τις πράσινες χώρες.
  • Αύξηση του ορίου ηλικίας για τους ελέγχους σε παιδιά τουριστών: Ακολουθώντας τις συστάσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι έλεγχοι των απαραίτητων πιστοποιητικών κατά την είσοδό τους στη χώρα θα γίνονται πλέον σε παιδιά από 12 ετών και άνω, αντί των 6 ετών, όπως ίσχυε έως τώρα.

Ποιους αφορά

Οι αλλαγές αυτές αφορούν σε ελέγχους πολιτών που προέρχονται από χώρες για τις οποίες έχουν απελευθερωθεί οι τουριστικές μετακινήσεις προς και από την Ελλάδα.

Όπως τονίζει το υπουργείο Τουρισμού, οι δύο αλλαγές για τα rapid tests και το κατώτερο όριο ηλικίας για τα παιδιά απλώς τροποποιούν το υφιστάμενο καθεστώς ελέγχων, το οποίο εξακολουθεί να ισχύει κανονικά και προβλέπει ότι κάθε εισερχόμενος τουρίστας δικαιούται ελεύθερης εισόδου στην Ελλάδα με την επίδειξη:

  • είτε πιστοποιητικού εμβολιασμού
  • είτε αρνητικού PCR τεστ
  • ή πιστοποιητικού νόσησης ή θετικής διάγνωσης, ισχύος 2 έως 9 μηνών.

Υπενθυμίζεται ότι πλέον οι ταξιδιώτες προς την Ελλάδα έχουν τη δυνατότητα να επιδεικνύουν το Ψηφιακό Πιστοποιητικό COVID-19 της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε ψηφιακή ή έντυπη μορφή.

Τι ανακοίνωσε την Πέμπτη ο Ν. Χαρδαλιάς

Σημειώνεται ότι την Πέμπτη ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς ανέφερε ότι η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων αποφάσισε για τον τουρισμό:

  • Σε ό,τι αφορά τους γενικούς κανόνες εισόδου στη χώρα, να επιτρέπεται η είσοδος με αρνητικό rapid τεστ από τις πράσινες χώρες.
  • Τα ανήλικα συνοδευόμενα κάτω των 12 ετών να εισέρχονται στη χώρα άνευ απαίτησης τεστ πριν την αναχώρησή τους από χώρες που βρίσκονται στην πράσινη κατηγορία. Για τις χώρες που βρίσκονται σε πορτοκαλί και κόκκινη κατηγορία, τα ανήλικα συνοδευόμενα να εισέρχονται στη χώρα άνευ απαίτησης τεστ κάτω των 6 ετών.
  • Από τις υπόλοιπες τρίτες χώρες να επιτρέπεται η είσοδος στη χώρα σύμφωνα με τη σήμανση της κάθε χώρας σε πράσινη, πορτοκαλί και κόκκινη. Για τις πράσινες να ισχύουν οι υφιστάμενοι κανόνες. Για τις πορτοκαλί χώρες να επιτρέπεται η είσοδος σε άτομα, που είναι σωρευτικά εμβολιασμένα (με τα αναγνωρισμένα -από τη χώρα μας- εμβόλια) και έχουν πραγματοποιήσει τεστ PCR 72 ώρες πριν την αναχώρησή τους. Εξαιρούνται της πρόβλεψης αυτής πολίτες από χώρες, οι οποίες είναι στην κόκκινη λίστα και για τους οποίους συνεχίζει να ισχύει η πρόβλεψη για καραντίνα 7 ημερών.
  • Οι ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι σε τομείς του Τουρισμού (Ξενοδοχεία, Ταξιδιωτικά γραφεία, υπηρεσίες Ξεναγών, υπηρεσίες ενοικίασης αυτοκινήτων, εστίαση, κ.ά.) να υποβάλλονται σε έλεγχο με self test δύο φορές την εβδομάδα, με δαπάνη της Πολιτείας για το πρώτο test και με επιβάρυνση του ιδιοκτήτη της επιχείρησης για το δεύτερο.

⇒ Διαβάστε ακόμη: Άρση μέτρων: Τι ανοίγει τις επόμενες ημέρες – Οι ανακοινώσεις Χαρδαλιά

Τελευταίες ειδήσεις

Εμβόλια: Πράσινο φως για «προνόμια» – Οι τρεις όροι για την υποχρεωτικότητα

Έγκλημα στα Γλυκά Νερά: Τα λάθη που τον πρόδωσαν και το «ξέσπασμα» μετά την ομολογία

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή