Οι δηλώσεις Λαγκάρντ στήριξαν τις αγορές

Οι δηλώσεις Λαγκάρντ στήριξαν τις αγορές

1' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ανοδικά κινήθηκαν χθες τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, ακολουθώντας την άνοδο των μετοχών εταιρειών ορυχείων και ενεργειακών που εξακολουθούν να παίρνουν ώθηση από τις υψηλές τιμές των εμπορευμάτων. Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Euro Stoxx 600, που σημειωτέον την περασμένη εβδομάδα είχε καταγράψει τη χειρότερη επίδοση των τελευταίων τεσσάρων μηνών, έκλεισε με άνοδο 0,3%.

Μεταξύ άλλων, ώθηση του έδωσαν οι δηλώσεις της προέδρου της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ, που τη Δευτέρα είχε καταστήσει για μια ακόμη φορά σαφές ότι είναι νωρίς για αύξηση των επιτοκίων στην Ευρωζώνη και πρόωρη οποιαδήποτε συζήτηση για άρση των μέτρων στήριξης ή μείωση των αγορών ομολόγων. Στην ομιλία της τη Δευτέρα ενώπιον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου η κ. Λαγκάρντ είχε τονίσει άλλωστε τις διαφορές ανάμεσα στην αμερικανική οικονομία και στην Ευρωζώνη και είχε υπογραμμίσει τις εκτιμήσεις της τράπεζας πως η επιτάχυνση του πληθωρισμού στις ΗΠΑ μπορεί μεν να επηρεάσει και τις τιμές στην Ευρωζώνη, αλλά ο αντίκτυπος θα είναι περιορισμένος.

Στο γενικότερα θετικό αυτό κλίμα, ο δείκτης FTSE 100 του Λονδίνου έκλεισε με άνοδο 0,39% και ο δείκτης Xetra DAX της Φρανκφούρτης με άνοδο 0,21%. Με μικρότερη άνοδο αλλά πάντως με θετικό πρόσημο 0,14% έκλεισε και ο δείκτης CAC 40 του Παρισιού. Οσον αφορά τους επιμέρους δείκτες, εκείνος που ακολουθεί τον κλάδο των ορυχείων, ο SXPP, έκλεισε με κέρδη 1,3%. Είχε προηγηθεί σταθεροποίηση των τιμών των μετάλλων μετά την προσωρινή υποχώρησή τους.

Ο δείκτης που παρακολουθεί τις  μετοχές των χημικών βιομηχανιών, SX4P, έκλεισε με κέρδη 1,1% σημειώνοντας ρεκόρ, καθώς οι επενδυτές στράφηκαν ιδιαιτέρως σε όσους  τομείς αναμένεται να επωφεληθούν φέτος από την οικονομική ανάκαμψη.

Ανοδικά κινήθηκαν, άλλωστε, και οι μετοχές των κλάδων που είναι ευαίσθητοι στις οικονομικές εξελίξεις, όπως οι μετοχές των τραπεζών και των βιομηχανιών, εν μέσω και των προσδοκιών για αύξηση των επιτοκίων του δολαρίου από τη Fed. Οικονομικοί αναλυτές εκτιμούν πως το ενδιαφέρον των επενδυτών θα μονοπωλήσει αυτή την εβδομάδα η Fed και οι ομιλίες των στελεχών της.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή