Χρηματιστήριο: Περιορισμένη άνοδος με χαμηλό τζίρο

Χρηματιστήριο: Περιορισμένη άνοδος με χαμηλό τζίρο

2' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με αρκετή μεταβλητότητα κινήθηκε για μία ακόμη φορά το Χρηματιστήριο Αθηνών, διατηρώντας ωστόσο στο μεγαλύτερο μέρος της συνεδρίασης το θετικό πρόσημο, ενώ ο τζίρος παρέμεινε υποτονικός. Αν και το Χ.Α. ξεκίνησε με αρκετά «ανεβασμένες» διαθέσεις, φτάνοντας στις 912 μονάδες (+0,72%) στην πρώτη ώρα, στη συνέχεια οι δυνάμεις της αγοράς εξαντλήθηκαν και επέστρεψαν οι πιέσεις, ειδικά σε επιλεγμένα blue chips τα οποία και είχαν υπεραποδώσει στις προηγούμενες συνεδριάσεις, στέλνοντας έτσι τον Γενικό Δείκτη ακόμα και στα αρνητικά γύρω στις 14.00. Στις 905 μονάδες πάντως βγήκαν άμυνες ωθώντας την αγορά ελαφρώς υψηλότερα αν και μακριά από τα υψηλά ημέρας, μία τάση που διατηρήθηκε μέχρι το «καμπανάκι» της λήξης. Σύμφωνα με εγχώριους αναλυτές, στο επίκεντρο θα βρεθούν τις επόμενες ημέρες τράπεζες και εισηγμένες που κόβουν μερίσματα, ενώ το εύρος τιμών για τον Γενικό Δείκτη τοποθετείται μεταξύ 880 και 950 μονάδων.

Πιο αναλυτικά, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με άνοδο της τάξης του 0,28% στις 908,10 μονάδες, ενώ ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 60,75 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με τη Merit Securities, η βραχυπρόθεσμη τάση παραμένει οριακά ανοδική, ενώ σημείο στήριξης είναι οι 902 μονάδες και σημεία αντίστασης οι 910 και 920 μονάδες.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης ενισχύθηκε κατά 0,19% στις 2.196,22 μονάδες, ενώ στο +0,56% και στις 1.424,50 μονάδες έκλεισε ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης.

Από τα μη τραπεζικά blue chips ανοδικά ξεχώρισαν οι Aegean (+3,86%), ΕΧΑΕ (+2,40%) και Coca-Cola (+2,20%), ενώ απώλειες άνω του 2% κατέγραψαν οι Ελλάκτωρ και Μυτιληναίος, πτώση άνω του 1% οι Jumbo, Βιοχάλκο και ΟΠΑΠ.

Με κέρδη 0,54% έκλεισε ο τραπεζικός δείκτης στις 572,73 μονάδες, με την Alpha Bank να ολοκληρώνει τη συνεδρίαση στο +0,91%, τη Eurobank στο +1,08%, την Εθνική Τράπεζα στο -0,04% και την Τράπεζα Πειραιώς στο -0,26%.

Στο ελληνικό χρηματιστήριο το σκηνικό συναλλακτικής καχεξίας παραμένει κυρίαρχο, με τον Γενικό Δείκτη να αδυνατεί στην παρούσα φάση να κινηθεί προς τις 950 μονάδες, συσσωρεύοντας δυνάμεις στην περιοχή των 900 μονάδων, σχολιάζει ο Δημήτρης Τζάνας, διευθυντής επενδύσεων της «Κύκλος Χρηματιστηριακή». Δεν είναι ωστόσο σπάνια, όπως προσθέτει, η ασύμμετρη συμπεριφορά της ελληνικής αγοράς που συχνά κινείται ανοδικά ετεροχρονισμένα, ζητώντας χειροπιαστά δεδομένα σε σχέση με τις προσδοκώμενες αναπτυξιακές επιδόσεις.

Ετσι, στην παρούσα φάση μπορεί να επισημανθεί σειρά λόγων που διατηρεί χαμηλά το επενδυτικό ενδιαφέρον για μετοχικούς τίτλους, παρά το γεγονός ότι σε 32 εισηγμένες εταιρείες οι φετινές μερισματικές αποδόσεις συνολικού ύψους χρηματικών διανομών 1,5 δισ. ευρώ ξεπέρασαν το 2%.

Πρώτον, η τουριστική περίοδος καθυστερεί να ξεκινήσει δημιουργώντας σκεπτικισμό για τις φετινές ταξιδιωτικές εισπράξεις που παραμένουν αναιμικές. Δεύτερον, το εγχείρημα της ΑΜΚ της Alpha Bank αναμένεται να φέρει νέα κεφάλαια, θα προκαλέσει όμως και αφαίμαξη κεφαλαίων για τη συμμετοχή των παλαιών μετόχων, ενώ επίκειται και η ΑΜΚ της Ελλάκτωρ. Πιο σημαντικός ωστόσο λόγος είναι πιθανότατα το σκηνικό των διεθνών αγορών. Οι ανακοινώσεις της Fed της προηγούμενης εβδομάδας θεωρήθηκαν από μέρος της επενδυτικής κοινότητας προπομπός αλλαγής της νομισματικής πολιτικής.

Θα χρειαστεί επομένως εύλογος χρόνος για να σταθεροποιηθούν οι προσδοκίες για τα επιτοκιακά δεδομένα ώστε να μειωθούν οι αναταράξεις στις αγορές, καταλήγει ο κ. Τζάνας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή