«Ελλάκτωρ»: Χωρίς την Greenhill η γ.σ.

«Ελλάκτωρ»: Χωρίς την Greenhill η γ.σ.

2' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Πρεμιέρα» πραγματοποίησε χθες ως μέτοχος του ομίλου Ελλάκτωρ το επενδυτικό fund AtlasInvest, καθώς συμμετείχε στην ετήσια γενική συνέλευση του ομίλου. Μάλιστα, στο τέλος της προηγούμενης εβδομάδας έγινε γνωστό ότι το εν λόγω fund, από τα μεγαλύτερα της Ευρώπης με υπό διαχείριση κεφάλαια ύψους 5,8 δισ. ευρώ, αύξησε το ποσοστό του στο 9,74% του μετοχικού κεφαλαίου του ομίλου Ελλάκτωρ, αποκτώντας δύο πακέτα μετοχών 2,8 εκατ. και 10,2 εκατ. αντίστοιχα, που αποτελούν αθροιστικά το 6,14% του μετοχικού κεφαλαίου. Είχε προηγηθεί η αγορά 3,6% του μετοχικού κεφαλαίου.
Συνολικά, το AtlasInvest έχει επενδύσει 33,56 εκατ. ευρώ, αποκτώντας κυρίως ποσοστά που διέθετε η Alpha Bank και άλλοι εγχώριοι και ξένοι θεσμικοί επενδυτές. Με τον τρόπο αυτό, η Reggeborgh Invest αποκτά έναν σημαντικό σύμμαχο στην προσπάθεια ανάταξης του κατασκευαστικού ομίλου.

Υπενθυμίζεται ότι οι δύο πλευρές έχουν συνεργαστεί και σε άλλες εταιρείες, προεξάρχουσας ασφαλώς της Wessels – της ομώνυμης οικογένειας από την Ολλανδία. Η ίδια η Reggeborgh Invest ελέγχει σήμερα το 24,29% του ομίλου, αλλά διατηρεί δικαιώματα προαίρεσης για την απόκτηση μέχρι και του 31% (3,6% από τον Λ. Μπόμπολα και 3,18% από τον Δ. Διαμαντίδη).

Στο πλαίσιο της χθεσινής γενικής συνέλευσης αξίζει να σημειωθεί ότι οι μέτοχοι δεν ενέκριναν τη διαχείριση και τα πεπραγμένα της χρήσης του 2020, τα οποία άλλωστε αποτέλεσαν αντικείμενο της προηγούμενης διοίκησης Καλλιτσάντση. Παράλληλα, ενέκριναν την παροχή της δυνατότητας στο διοικητικό συμβούλιο να αποφασίζει για αυξήσεις του μετοχικού κεφαλαίου, όπως επίσης και τη διεύρυνση του διοικητικού συμβουλίου κατά δύο μέλη. Πάντως, ούτε στη χθεσινή γενική συνέλευση έλειψαν οι αντεγκλήσεις μεταξύ διοίκησης και Greenhill Investments. Η εταιρεία, συμφερόντων των Δ. Μπάκου και Γ. Καϋμενάκη, αποκλείστηκε από τη συμμετοχή στη διαδικασία της γενικής συνέλευσης έπειτα από ψηφοφορία των μετόχων. Νωρίτερα, ο πρόεδρος της «Ελλάκτωρ», Γ. Μυλωνογιάννης, είχε αμφισβητήσει το περιεχόμενο επιστολής που είχε αποστείλει στην εταιρεία η Aeolus Investments, εταιρεία συμφερόντων του επενδυτικού fund Farallon. Στην επιστολή αυτή παρεχόταν η δυνατότητα στην Greenhill να ασκεί τα δικαιώματα ψήφου συνολικά 54,8 εκατ. μετοχών, ή του 25,58% του μετοχικού κεφαλαίου της «Ελλάκτωρ», με βάση τη συμφωνία ενεχύρου που έχει συναφθεί μεταξύ των δύο πλευρών (Aeolus και Greenhill). Ωστόσο, ο κ. Μυλωνογιάννης απέρριψε την εν λόγω επιστολή, σημειώνοντας ότι «δεν αναφέρεται πουθενά ότι η Aeolus κατέχει τα σχετικά δικαιώματα και τα εκχωρεί στην Greenhill». Παράλληλα, σημείωσε ότι με βάση τα στοιχεία του αποθετηρίου μετοχών, η Aeolus εξακολουθεί να εμφανίζεται ως έχουσα τα σχετικά δικαιώματα ψήφου. Εν τέλει, η Greenhill κατέθεσε και νέα επιστολή της Aeolus, η οποία επιβεβαίωνε τα όσα αναγράφονταν στο αρχικό έγγραφο. Ωστόσο, ούτε αυτή έγινε δεκτή από τον κ. Μυλωνογιάννη, καθώς «δεν διευκρινίζεται το ποιος δίνει την εξουσιοδότηση», όπως σημειώθηκε. Προκειμένου λοιπόν να μην επαναλαμβάνεται το ίδιο σενάριο σε κάθε γενική συνέλευση (ανάλογος αποκλεισμός είχε γίνει και στην πρώτη γ.σ. για τη λήψη απόφασης για την αύξηση κεφαλαίου, η οποία τελικά αναβλήθηκε), προτάθηκε να τεθεί το ζήτημα της συμμετοχής ή μη της Greenhill υπόψη των μετόχων. Οι τελευταίοι απέκλεισαν την εταιρεία με ποσοστό 84,26%. Με τη σειρά της, η Greenhill αναμένεται να προσφύγει στη Δικαιοσύνη για το ζήτημα του αποκλεισμού της. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή