Alpha: 28 Ιουνίου η καταγραφή υφιστάμενων μετοχών για την ΑΜΚ

Alpha: 28 Ιουνίου η καταγραφή υφιστάμενων μετοχών για την ΑΜΚ

2' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Oι κάτοχοι μετοχών της Alpha Bank την Πέμπτη 24 Ιουνίου θα έχουν δικαίωμα συμμετοχής στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου έως του ποσού των 800 εκατ. ευρώ που αναμένεται να ξεκινήσει την προσεχή Δευτέρα 28 Ιουνίου. Αυτό αναφέρεται σε ανακοίνωση της τράπεζας για τον καθορισμό του record date, δηλαδή της ημερομηνίας καταγραφής των υφιστάμενων μετόχων που ορίστηκε για τις 28 Ιουνίου. 

Οπως διευκρινίζεται στην ανακοίνωση, με δεδομένο ότι οι μέτοχοι θα πρέπει να λάβουν υπόψη τους και τους χρόνους που χρειάζεται το Χ.Α. για την εκκαθάριση των συναλλαγών, δηλαδή τη δεύτερη ημέρα μετά τη συναλλαγή, απολύτως κατοχυρωμένες είναι οι συναλλαγές που θα έχουν πραγματοποιηθεί έως και τις 24 Ιουνίου. Υπενθυμίζεται ότι οι μέτοχοι που θα είναι καταγεγραμμένοι τη Δευτέρα 28 Ιουνίου, ημέρα που θα ανοίξει και το βιβλίο προσφορών της ΑΜΚ, διαθέτουν προτιμησιακή μεταχείριση κατά την κατανομή των νέων μετοχών που θα εκδοθούν. 

Το εύρος της τιμής διάθεσης των νέων μετοχών θα ανακοινωθεί με την έγκριση από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς του ενημερωτικού δελτίου για την ΑΜΚ, που αναμένεται την Παρασκευή 25 Ιουνίου. Εως τότε θα έχει αποφασιστεί και το ακριβές ύψος με βάση το οποίο θα συμμετάσχει και το ΤΧΣ, που ελέγχει το 10,9% του μετοχικού της κεφαλαίου της τράπεζας. Να σημειωθεί ότι το Ταμείο προσανατολίζεται στην πλήρη άσκηση των δικαιωμάτων του σε μια προσπάθεια να διατηρήσει επίσης την αξία της επένδυσής τους, κάτι που μένει να επιβεβαιωθεί από απόφαση του Γενικού Συμβουλίου. Σύμφωνα με πληροφορίες, πλήρες δικαίωμα θα ασκήσει και ο έτερος βασικός μέτοχος της Alpha Bank Τζον Πόλσον –ελέγχει ποσοστό 6,42%– παρά τη διαφοροποίηση που είχε εκφράσει για τη σκοπιμότητα της ΑΜΚ. 

Η ΑΜΚ εξυπηρετεί τον αναπτυξιακό σχεδιασμό της Alpha Bank, ενώ με παράλληλα βήματα εξελίσσεται και η εξυγίανση του ισολογισμού της από τα κόκκινα δάνεια. Χθες, η τράπεζα ανακοίνωσε την ολοκλήρωση της συναλλαγής Galaxy μέσω της οποίας η Alpha Bank επιτυγχάνει τη μείωση των κόκκινων δανείων κατά 10,8 δισ. ευρώ, με την πώληση σε εταιρείες που ελέγχονται από το επενδυτικό κεφάλαιο Davidson Kempner του 80% της εταιρείας διαχείρισης δανείων, Cepal και την πώληση του 51% των ομολογιών τιτλοποίησης μεσαίας (mezzanine) και χαμηλής (junior) εξοφλητικής προτεραιότητας.

Η αξία του 80% των μετοχών της Cepal διαμορφώνεται σε περίπου 120 εκατ. ευρώ, από τα οποία τα περίπου 48 εκατ. θα καταβληθούν εντός 18 μηνών. Η συνολική αξία (Enterprise Value) του 100% της Cepal ορίστηκε σε 262 εκατ. ευρώ, περιλαμβανομένου ποσού 11 εκατ. ευρώ που θα καταβληθεί εφόσον η συναλλαγή πραγματοποιηθεί με δανεισμό. Η Alpha Bank και η EBRD συμφώνησαν να παράσχουν στον επενδυτή μακροπρόθεσμο κοινοπρακτικό δάνειο ποσού 105 εκατ. ευρώ. Η συμφωνία με την DK προβλέπει τη δυνατότητα αποκόμισης περαιτέρω οφέλους μέσω πρόσθετης απόδοσης έως του ποσού των 68 εκατ. ευρώ υπό την αίρεση της επίτευξης προκαθορισμένων στόχων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή