Τουρισμός: Ταξίδια έως τα τέλη Νοεμβρίου του 2021 προγραμματίζουν οι Ευρωπαίοι

Τουρισμός: Ταξίδια έως τα τέλη Νοεμβρίου του 2021 προγραμματίζουν οι Ευρωπαίοι

4' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Καθώς το καλοκαίρι ξεκίνησε και η Ευρώπη σταδιακά ανοίγει ξανά τα σύνορά της έπειτα από πολλούς μήνες περιοριστικών μέτρων και lockdowns, το ενδιαφέρον για ταξίδια έχει αυξηθεί αξιοσημείωτα, με τα 2/3 των Ευρωπαίων να προγραμματίζουν να ταξιδέψουν έως τα τέλη Νοεμβρίου του 2021. Μόνο ένα 15% παραμένει αβέβαιο αλλά και ένα επίσης 15% που δεν θέλει να ταξιδέψει. 

Τα στοιχεία αυτά, όπως και η περαιτέρω ανάλυσή τους, δείχνουν σημαντικές πιθανότητες για επιμήκυνση της φετινής τουριστικής περιόδου, σενάριο που εφόσον επαληθευτεί θα σημάνει και τη θετική έκπληξη στις προβλέψεις για τα έσοδα της ελληνικής οικονομίας από τον τουρισμό το 2021. Πόσω μάλλον που η Ελλάδα εμφανίζεται 4ος δημοφιλέστερος προορισμός ανάμεσα σε 35 ευρωπαϊκές χώρες, συν της Τουρκίας.

Οι Ευρωπαίοι έχουν τη διάθεση να ταξιδέψουν σύντομα και εκδηλώνουν μεγαλύτερο ενθουσιασμό για την περίοδο του καλοκαιριού: το 31% προγραμματίζει να ταξιδέψει εντός Ιουνίου και Ιουλίου και το 41% στη διάρκεια του Αυγούστου και του Σεπτεμβρίου. Ενα 16% σκοπεύει να κάνει ένα ταξίδι το φθινόπωρο.

Αυτά προκύπτουν από έρευνα της European Travel Commission, δηλαδή της ευρωπαϊκής ένωσης των Οργανισμών Τουρισμού που διενήργησε στα τέλη Μαΐου η Mindhaus με τίτλο «Παρακολουθώντας το κλίμα για ταξίδια εντός και εκτός των χωρών της Ε.Ε.», και η οποία καταγράφει τις διαθέσεις των Ευρωπαίων για ταξίδια σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα.

Οι Ευρωπαίοι που θα επιλέξουν φέτος ταξίδια στο εξωτερικό προτιμούν προορισμούς του ευρωπαϊκού Νότου, όπως Ισπανία (11,4%), Ιταλία (8,9%), Γαλλία (7%), Ελλάδα (6,5%), Πορτογαλία (5,9%), αλλά και Γερμανία (4,8%), Κροατία (4,7%), Τουρκία (4%), Μεγάλη Βρετανία (3,7%) και Ολλανδία (2,8%). Αυτό είναι και το top 10 των δημοφιλέστερων προορισμών ταξιδίου των Ευρωπαίων μεταξύ 35 χωρών-προορισμών, συν της Τουρκίας, σύμφωνα πάντα με την έρευνα της European Travel Commission.

Οσον αφορά τον προγραμματισμό, το 42% όσων σκοπεύουν να ταξιδέψουν τους προσεχείς έξι μήνες έχει ήδη κάνει κράτηση για το σύνολο ή μέρος του ταξιδιού τους, το 40% έχει επιλέξει προορισμό, αλλά δεν έχει κάνει ακόμη κράτηση, και το 19% είναι ακόμη αναποφάσιστο.

Η ταχύτητα των εμβολιασμών σε συνδυασμό με την εισαγωγή του ψηφιακού πιστοποιητικού για την COVID-19 έχουν τονώσει τη διάθεση των Ευρωπαίων για ταξίδια, ενόψει των καλοκαιρινών διακοπών. Το 70% των ερωτηθέντων δήλωσαν ότι έχουν ήδη οργανώσει τα σχέδιά τους να ταξιδέψουν τους επόμενους έξι μήνες, ποσοστό αυξημένο από το 56% του Φεβρουαρίου αλλά και το υψηλότερο από τον Αύγουστο του 2020.

Επίσης, περίπου το 57% των Ευρωπαίων αισθάνονται πιο αισιόδοξοι για να οργανώσουν ταξίδια τους προσεχείς μήνες χάρη στους εμβολιασμούς. Ενα ποσοστό 25% παραμένει αδιάφορο, ενώ ένα 18% δεν έχει ακόμη πειστεί ότι οι συνθήκες είναι κατάλληλες. Στις περισσότερες περιπτώσεις ο εμβολιασμός έχει άμεσο αντίκτυπο στον προγραμματισμό για ταξίδια, με το 54% να δηλώνουν ότι θα κλείσουν για διακοπές όταν θα εμβολιαστούν.

Αντίστοιχα, και οι ενέργειες της Ε.Ε. για εναρμονισμό των κανονισμών και επανεκκίνηση των ταξιδιών σε ολόκληρη την Ενωση φαίνεται πως έχουν αποβεί ιδιαίτερα αποτελεσματικές. Η υιοθέτηση του ψηφιακού πιστοποιητικού, μια πρωτοβουλία του Ελληνα πρωθυπουργού, τυγχάνει ευρείας αποδοχής από τους Ευρωπαίους: το 57% απάντησαν ότι το πιστοποιητικό θα διευκολύνει την οργάνωση του επόμενου ταξιδιού τους, ενώ μόνο ένα 18% εξέφρασε αντίθετη άποψη.

Ωστόσο, ενώ το κλίμα για ταξίδια έχει βελτιωθεί σημαντικά, το 19% των ερωτηθέντων εκφράζουν ανησυχία για πιθανά απρόβλεπτα μέτρα καραντίνας κατά τη διάρκεια του ταξιδιού τους και ακόμα περισσότερο κατά την επιστροφή τους. Τα αεροπορικά ταξίδια παραμένουν το πιο ανησυχητικό μέρος του όλου ταξιδιού για το 18% των ερωτηθέντων, οι οποίοι επικαλούνται λόγους υγείας και ασφάλειας. Παρότι αποτελεί το πιο ελκυστικό μέσο για να ταξιδέψουν, ειδικά όσοι δεν έχουν πολύ χρόνο στη διάθεσή τους, η επιλογή των αεροπλάνου (47%) έχει μειωθεί κατά 11% από τον Φεβρουάριο, καθώς ένα ποσοστό 39% προτιμά το αυτοκίνητο, το οποίο έχει αυξηθεί κατά 23% ως προτιμώμενο μέσο μετακίνησης την ίδια περίοδο.

Σημάδια ανάκαμψης

Τα πρώτα ίχνη δειλής ανάκαμψης της τουριστικής δραστηριότητας δείχνουν τα στοιχεία του Απριλίου που εμφανίζονται μεν υψηλά, πλην όμως σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα του 2020 κατά τον οποίο ολόκληρη η Ευρώπη τελούσε πρακτικά σε καραντίνα. Τον Απρίλιο του 2021 οι ταξιδιωτικές εισπράξεις κατέγραψαν αύξηση κατά 211,0% και διαμορφώθηκαν σε 43 εκατ. ευρώ έναντι 14 εκατ. ευρώ τον αντίστοιχο μήνα του 2020, ενώ αύξηση κατά 273% παρατηρήθηκε και στις ταξιδιωτικές πληρωμές (Απρίλιος 2021: 33 εκατ. ευρώ, Απρίλιος 2020: 9 εκατ. ευρώ), σύμφωνα με τα στοιχεία για το ταξιδιωτικό ισοζύγιο πληρωμών που δημοσίευσε χθες η Τράπεζα της Ελλάδος. Η αύξηση των ταξιδιωτικών εισπράξεων οφείλεται στην άνοδο της εισερχόμενης ταξιδιωτικής κίνησης κατά 185,6%, καθώς και στην αύξηση της μέσης δαπάνης ανά ταξίδι κατά 8,9%. Για ολόκληρο το πρώτο τετράμηνο του έτους, δηλαδή την περίοδο Ιανουαρίου – Απριλίου 2021, το ταξιδιωτικό ισοζύγιο εμφάνισε πλεόνασμα 29 εκατ. ευρώ έναντι πλεονάσματος 206 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2020. Πρόκειται για περίοδο του 2020, βάσει σύγκρισης δηλαδή, που περιλαμβάνει το περσινό πρώτο δίμηνο Ιανουαρίου – Φεβρουαρίου, οπότε και οι αφίξεις σημείωναν νέα ρεκόρ. Μείωση κατά 481 εκατ. ευρώ (-79,3%) παρουσίασαν οι ταξιδιωτικές εισπράξεις στο πρώτο τετράμηνο, οι οποίες διαμορφώθηκαν στα 126 εκατ. ευρώ, ενώ πτώση κατά 304 εκατ. ευρώ (-75,9%) παρατηρήθηκε και στις ταξιδιωτικές πληρωμές, οι οποίες διαμορφώθηκαν στα 97 εκατ. ευρώ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή