Τηλεπικοινωνίες: Η Ελλάδα, ακριβότερη χώρα στην Ε.Ε. και το 2020

Τηλεπικοινωνίες: Η Ελλάδα, ακριβότερη χώρα στην Ε.Ε. και το 2020

«Πρωταθλήτρια» για μία ακόμη χρονιά ήταν η Ελλάδα σε ό,τι αφορά τις χρεώσεις των τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών.

2' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Πρωταθλήτρια» για μία ακόμη χρονιά ήταν η Ελλάδα σε ό,τι αφορά τις χρεώσεις των τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών, χρεώσεις που το 2020 ήταν, όχι μόνο οι υψηλότερες στην Ευρωπαϊκή Ενωση, αλλά και κατά 73% υψηλότερες από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Υπενθυμίζεται ότι βάσει ανάλογων στοιχείων της Eurostat –και όχι μόνο– είχε προκληθεί η παρέμβαση του Μεγάρου Μαξίμου, καθώς και της Επιτροπής Ανταγωνισμού. Το ζήτημα δε των χρεώσεων στις τηλεπικοινωνίες, συμπεριλαμβανομένων των υπηρεσιών παροχής Ιντερνετ, αποκτά ακόμη μεγαλύτερη σημασία μετά την εκδήλωση της πανδημίας, καθώς το διαδίκτυο έγινε κάτι παραπάνω από απαραίτητο λόγω της τηλεργασίας, της τηλεκπαίδευσης, αλλά και απλώς της διατήρησης της επικοινωνίας με συγγενείς και φίλους.

Πάνω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο ήταν το 2020 στην Ελλάδα και οι τιμές των τροφίμων, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, τάση που μένει να δούμε εάν θα ενταθεί το 2021, καθώς ήδη έχουν εμφανιστεί πληθωριστικές πιέσεις σε παγκόσμιο επίπεδο. Ειδικότερα, οι τιμές των τροφίμων στην Ελλάδα ήταν το 2020 κατά 2,1% υψηλότερες από τον μέσο όρο της Ε.Ε., καθιστώντας τη χώρα μας τη 12η πιο ακριβή σε αυτή την ομάδα αγαθών. Ακριβώς στην ίδια θέση, με επίσης τιμές 2,1% υψηλότερα από τον μέσο όρο, βρίσκεται η Γερμανία. 

Φθηνή στην ένδυση

Κάτω από τον μέσο όρο της Ε.Ε., αλλά σε μικρή απόσταση από αυτόν, ήταν το 2020 οι τιμές στα είδη ένδυσης και υπόδησης. Συγκεκριμένα, ήταν χαμηλότερα κατά 2,8% από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Μόλις 1,2% κάτω από τον μέσο όρο της Ε.Ε.-27 ήταν το 2020 οι τιμές των επίπλων και ευρύτερα του οικιακού εξοπλισμού. 

Κατά 3,2% χαμηλότερα από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο ήταν την περασμένη χρονιά οι τιμές σε αλκοολούχα ποτά και καπνικά προϊόντα, ενώ κατά 7,7% χαμηλότερα από τον μέσο όρο της Ε.Ε.-27 ήταν οι τιμές των αυτοκινήτων. 

Χαμηλότερα κατά 10% και πλέον από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο διαμορφώθηκαν οι τιμές στην Ελλάδα το 2020 στα ακόλουθα προϊόντα και υπηρεσίες: ξενοδοχεία και εστίαση στο 86,7% του μέσου ευρωπαϊκού όρου ή κατά 13,3% χαμηλότερα από αυτόν, βιβλία – διασκέδαση – ψυχαγωγία κατά 13% χαμηλότερα, μεταφορές επιβατών (οδικές, αεροπορικές, ακτοπλοϊκές, σιδηροδρομικές) κατά 24,8% χαμηλότερα από τον μέσο όρο. 

Το κόστος στέγασης το οποίο περιλαμβάνει ενοίκια, λογαριασμούς ΔΕΚΟ, κόστος συντήρησης (πρόκειται για την ομάδα υπηρεσιών – αγαθών) διαμορφώθηκε το 2020 σε επίπεδα χαμηλότερα κατά 35% από τον μέσο όρο στην Ε.Ε. 

Συνολικά το επίπεδο τιμών στην Ελλάδα το 2020 διαμορφώθηκε στο 86% του μέσου όρου της Ευρωπαϊκής Ενωσης, κατατάσσοντας την Ελλάδα στη 18η θέση μεταξύ των «27», ξεκινώντας από την ακριβότερη προς τη φθηνότερη. Η ακριβότερη χώρα ήταν η Δανία, με τις τιμές να διαμορφώνονται σε επίπεδα 41% πάνω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, ενώ στη δεύτερη θέση κατατάσσονται η Ιρλανδία και το Λουξεμβούργο, όπου και στις δύο χώρες οι τιμές διαμορφώθηκαν σε επίπεδα 36% πάνω από τον μέσο ευρωπαϊκό όρο. Οι πιο φθηνές χώρες της Ε.Ε., από την άλλη, είναι η Πολωνία, η Ρουμανία και η Βουλγαρία, με τις τιμές να διαμορφώνονται κατά 42%, 45% και 44% αντιστοίχως, κάτω από τον μέσο ευρωπαϊκό όρο. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή