Επενδύσεις ΑΠΕ ισχύος 7 GW σχεδιάζει η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή

Επενδύσεις ΑΠΕ ισχύος 7 GW σχεδιάζει η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή

Περιλαμβάνονται χερσαία και πλωτά φωτοβολταϊκά, αλλά και θαλάσσια αιολικά πάρκα.

3' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με μια νέα γενιά επενδύσεων στον τομέα των ΑΠΕ, που θα ακολουθήσουν πριν καν ολοκληρωθεί το υφιστάμενο επενδυτικό πλάνο των 2 δισ. ευρώ, θα στηρίξει η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή την ηγετική θέση της στον κλάδο της πράσινης ανάπτυξης, στον οποίο με διορατικότητα εισήλθε από τη δεκαετία του 1990. Η νέα γενιά επενδύσεων, την οποία παρουσίασε χθες στην ετήσια γενική συνέλευση των μετόχων ο πρόεδρος της εισηγμένης Γιώργος Περιστέρης, περιλαμβάνει νέα αιολικά πάρκα, χερσαία φωτοβολταϊκά, αλλά και πλωτά φωτοβολταϊκά και πλωτά θαλάσσια αιολικά πάρκα, καθώς και νέες επενδύσεις στην αποθήκευση ενέργειας, πέραν του έργου αντλησοταμίευσης στην Αμφιλοχία και του υβριδικού έργου στο Αμάρι της Κρήτης. «Για να αντιληφθείτε το μέγεθος των επενδύσεων που ακολουθούν στην παραγωγή και αποθήκευση καθαρής ενέργειας, επιτρέψτε μου να σας ανοίξω ένα παράθυρο στο μέλλον και συγκρατήστε ορισμένους αριθμούς», είπε ο κ. Περιστέρης και παρουσίασε τον κατάλογο των νέων έργων συνολικής ισχύος 7 GW, εκ των οποίων τα 5 GW έχουν ήδη εξασφαλίσει τις πρώτες άδειες, ωριμάζουν και σταδιακά αρχίζουν να υλοποιούνται:

«Αιολικά πάρκα: Η συνολική ισχύς των πάρκων που κατασκευάζονται ή είναι έτοιμα προς κατασκευή ανέρχεται σε 400 MW. Επιπλέον ωριμάζουμε 63 νέα έργα που έχουν ήδη εξασφαλισμένες βεβαιώσεις παραγωγής και η συνολική ισχύς των οποίων ξεπερνά τα 1,8 GW.

Φωτοβολταϊκά πάρκα: Η συνολική ισχύς των φ/β που προωθεί η εταιρεία ανέρχεται σε περίπου 1,7 GW, εκ των οποίων άνω των 1,1 GW διαθέτουν ήδη άδεια παραγωγής.

Eργα αποθήκευσης: Το επενδυτικό μας πλάνο στην αποθήκευση κυρίως μέσω αντλησοταμίευσης αλλά και μέσω λοιπών τεχνολογιών φτάνει περίπου τα 2 GW. Πιο ώριμα είναι τα έργα στην Αμφιλοχία και στο Αμάρι.

Πλωτά θαλάσσια αιολικά πάρκα: Σε κοινοπραξία με την Ocean Winds σχεδιάζουμε πλωτά πάρκα στις ελληνικές θάλασσες συνολικής ισχύος 1,5 GW».

Ο επικεφαλής της εισηγμένης αναφέρθηκε και στη νέα γενιά έργων διαχείρισης απορριμμάτων, όπου ο όμιλος της ΤΕΡΝΑ, όπως είπε, διεκδικεί κάθε σχετικό έργο που προκηρύσσεται στην Αττική, τη Θεσσαλονίκη και σε όλες τις περιοχές της χώρας. Παράλληλα σημείωσε ότι «διεκδικούμε και σειρά έργων που σχετίζονται με τις νέες τεχνολογίες, τις τηλεπικοινωνίες και την ψηφιακή μετάβαση, ενώ συμμετέχουμε μαζί και με άλλους ισχυρούς ελληνικούς ομίλους στο πρόγραμμα White Dragon που αφορά τη χρήση του υδρογόνου». Ο κ. Περιστέρης εκτίμησε ότι τα επόμενα χρόνια θα είναι μια περίοδος μεγάλης ανάπτυξης για την εταιρεία και εξήγγειλε τον ενδιάμεσο στόχο για συνολική εγκατεστημένη ισχύ στα 3 GW μέσα σε μία πενταετία. Παρουσίασε το άμεσα υλοποιήσιμο επενδυτικό πρόγραμμα του ομίλου, ύψους 2 δισ. ευρώ, το οποίο, όπως είπε, εξελίσσεται απρόσκοπτα και με εντατικούς ρυθμούς, χωρίς να ανακοπεί από την πανδημία. 

Για το 2020 είπε ότι ήταν μια πολύ επιτυχημένη χρονιά για τον όμιλο της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, καθώς οι τομείς δραστηριότητάς της αποδείχτηκαν εξαιρετικά ανθεκτικοί απέναντι στις επιπτώσεις της πανδημίας. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι και το Ταμείο Ανάκαμψης έχει στον πυρήνα του τους τομείς όπου κατά κύριο λόγο οι επενδύσεις μας επικεντρώνονται, σημείωσε, ενώ αναφέρθηκε και στην επένδυση στο Τέξας που χρειάστηκε να διαχειριστεί η εταιρεία στο ξεκίνημα της χρονιάς, από τις επιπτώσεις του εξαιρετικά ακραίου καιρικού φαινομένου. «Το αντιμετωπίσαμε, δυστυχώς όχι αναίμακτα», σημείωσε και τόνισε ότι «η ζημία από την αποεπένδυση από τα αιολικά πάρκα στο Τέξας είναι ένα μη επαναλαμβανόμενο γεγονός, οι επιπτώσεις του οποίου δεν έχουν καμία αναγωγή ούτε στη μητρική εταιρεία ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, αλλά ούτε στην TERNA Energy USA Holding Group στις ΗΠΑ».

Ξεχωριστή αναφορά έκανε ο κ. Περιστέρης στην είσοδο νέων μετόχων στη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και την ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, μεταξύ των οποίων της Κ. Μαριάννας Λάτση και του κ. Βαγγέλη Μαρινάκη, την οποία χαρακτήρισε ως ψήφο εμπιστοσύνης στον όμιλο. Αναφέρθηκε, τέλος, στη διανομή μερίσματος συνολικού ύψους 40 εκατ. ευρώ στους μετόχους για το 2020, εκ των οποίων τα 20 εκατ. διατέθηκαν ως προμέρισμα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή