Σημάδια για περαιτέρω άνοδο των αγορών

Σημάδια για περαιτέρω άνοδο των αγορών

1' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ανοδικά κινήθηκαν χθες τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια καθώς η ισχυρή ανάκαμψη της οικονομίας υπερκάλυψε κάθε ανησυχία για τις πιθανές παρενέργειες σε περίπτωση που οι μεγαλύτερες κεντρικές τράπεζες υιοθετήσουν περιοριστική νομισματική πολιτική. Ετσι, ο πανευρωπαϊκός δείκτης EuroStoxx 600 έκλεισε με κέρδη 0,9%, με τη μεγαλύτερη άνοδο να καταγράφουν οι μετοχές των εταιρειών τεχνολογίας, λιανικών πωλήσεων, ταξιδιών και αναψυχής. Ειδικότερα ο δείκτης που παρακολουθεί τις μετοχές των εταιρειών υψηλής τεχνολογίας έκλεισε με κέρδη 1,7% ακολουθώντας την άνοδο του Nasdaq. Τόσο ο Nasdaq όσο και ο δείκτης S&P 500 σημείωσαν ρεκόρ χάρη κυρίως στην άνοδο της μετοχής της καινοτόμου αυτοκινητοβιομηχανίας Tesla.

Εχουν προηγηθεί μεγάλες διακυμάνσεις του δείκτη EuroStoxx 600 μέσα στην εβδομάδα, όταν την Τετάρτη έχασε σχεδόν όσα κέρδη είχε συγκεντρώσει στις δύο προηγούμενες συνεδριάσεις. Παρατηρητές της αγοράς απέδωσαν τη μεγάλη αστάθεια στις αλληλοσυγκρουόμενες ανακοινώσεις της Federal Reserve, αφού καλλιέργησαν σύγχυση και αβεβαιότητα μεταξύ επενδυτών σε ό,τι αφορά τη στάση που θα τηρήσουν οι κεντρικές τράπεζες σχετικά με τη νομισματική πολιτική τους ενόψει της επιτάχυνσης του πληθωρισμού. Η είδηση, πάντως, ότι το επιχειρηματικό κλίμα βελτιώθηκε τον Ιούνιο υπερβαίνοντας τις προβλέψεις οδήγησε σε άνοδο τις μετοχές των γερμανικών εταιρειών, με τον δείκτη Xetra DAX της Φρανκφούρτης να κλείνει με κέρδη 0,86%. Ομοίως ο δείκτης FTSE 100 του Λονδίνου έκλεισε με κέρδη 0,51%, με τα μεγαλύτερα κέρδη να συγκεντρώνουν η φαρμακοβιομηχανία AstraZeneca και οι εταιρείες ορυχείων, όπως οι Anglo American, Rio Tinto και ο όμιλος BHP. Και τέλος, ο δείκτης CAC 40 του Παρισιού έκλεισε με κέρδη 1,22%. 

Οπως τονίζουν αναλυτές οικονομικών ινστιτούτων, οι ενδείξεις στην Ευρώπη κατατείνουν σε περαιτέρω άνοδο των ευρωπαϊκών αγορών. Σύμφωνα με τον Κάρστεν Μπρζέσκι, αναλυτή της ING, «τα ενθαρρυντικά στοιχεία του ινστιτούτου Ifo προϊδεάζουν για ακόμη υψηλότερη μελλοντική ανάπτυξη». Ο ίδιος προεξοφλεί περαιτέρω άνοδο της εμπιστοσύνης καταναλωτών και επιχειρηματιών στη Γερμανία, αλλά και στο σύνολο της Ευρωζώνης. Στο μεταξύ η Τράπεζα της Αγγλίας διατήρησε αμετάβλητα τα επιτόκια της στερλίνας, ενώ εξέφρασε την εκτίμηση πως ο πληθωρισμός ενδέχεται να υπερβεί το 3% τώρα που ανοίγει η βρετανική οικονομία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή