Επιστρεπτέα προκαταβολή: Πώς θα πληρωθούν τα 5,3 δισ.

Επιστρεπτέα προκαταβολή: Πώς θα πληρωθούν τα 5,3 δισ.

2' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Χιλιάδες επιχειρήσεις και φυσικά πρόσωπα θα μάθουν το προσεχές διάστημα το ποσό που θα πρέπει να επιστρέψουν από την ενίσχυση της επιστρεπτέας προκαταβολής. Το ειδοποιητήριο το οποίο η ΑΑΔΕ θα αναρτήσει στο Taxis θα έχει αναλυτικά τα ποσά που έχει λάβει κάθε επιχείρηση και επαγγελματίας από κάθε κύκλο επιστρεπτέας προκαταβολής, καθώς και το συνολικό ποσό που καλείται να επιστρέψει στο κράτος. Στη συνέχεια οι δικαιούχοι έχουν τη δυνατότητα να διαλέξουν τον τρόπο αποπληρωμής του ποσού. Συνολικά θα πρέπει να επιστραφεί ποσό ύψους 5,3 δισ. ευρώ που έλαβαν μέσω των 7 κύκλων. Με βάση τα σημερινά δεδομένα, καθώς δεν αποκλείεται να υπάρξουν νέες παρεμβάσεις ειδικά για τους τρεις πρώτους κύκλους της επιστρεπτέας προκαταβολής, όσοι συμμετείχαν σε αυτή θα έχουν δύο επιλογές για την αποπληρωμή του επιστρεπτέου ποσού. Ειδικότερα:

1. Αποπληρωμή του οφειλόμενου ποσού σε 60 δόσεις. Η πρώτη δόση, με βάση τα όσα έχουν ανακοινωθεί, θα καταβληθεί στο τέλος Ιανουαρίου 2022. Για παράδειγμα, στην περίπτωση που κάποιος δικαιούχος έλαβε ποσό ύψους 100.000 ευρώ από τους τρεις τελευταίους κύκλους του προγράμματος, θα πρέπει να επιστρέψει το 50%, δηλαδή 50.000 ευρώ. Χωρίς να υπολογιστεί το επιτόκιο, ο ανωτέρω θα πρέπει να καταβάλλει στο τέλος κάθε μήνα περίπου 833 ευρώ.

2. Αποπληρωμή του ποσού εφάπαξ. Οσες επιχειρήσεις και επαγγελματίες αποφασίσουν να αποπληρώσουν το ποσό σε μία δόση στα τέλη του έτους, θα έχουν επιπλέον έκπτωση 15%. Για παράδειγμα, κάποιος που πρέπει να επιστρέψει 50.000 ευρώ και πληρώσει σε μία δόση, θα καταβάλει τελικά 42.500 ευρώ. Δηλαδή, το μη επιστρεπτέο ποσό θα φθάσει τις 57.500 ευρώ.

Επίσης, θα παρέχεται η δυνατότητα πίστωσης του 35% του ποσού που έλαβαν από τις επιστρεπτέες 1, 2, 3 αντί του «κουρέματος» που έχει υπολογιστεί από 30% έως 50%. Η κυβέρνηση έχει ανακοινώσει ότι για τους 3 πρώτους κύκλους των επιστρεπτέων προκαταβολών παρέχεται η δυνατότητα «κουρέματος» του ποσού κατά 30% για όσες επιχειρήσεις έχουν μείωση τζίρου από 15% έως 30% και κατά 50% για όσες έχουν μείωση τζίρου άνω του 30%. Για παράδειγμα:

α) Επιχείρηση έχει μείωση τζίρου 20% και έλαβε από τους τρεις πρώτους κύκλους ποσό ύψους 30.000 ευρώ. Δικαιούται «κούρεμα» 30% στο ποσό που έλαβε και συγκεκριμένα θα πρέπει να επιστρέψει περί τις 21.000 ευρώ σε 60 δόσεις. Εφόσον τα επιστρέψει σε μία δόση, έχει επιπλέον έκπτωση 15%, με το τελικό ποσό προς επιστροφή να διαμορφώνεται σε 17.850 ευρώ.

β) Επιχείρηση έχει μείωση τζίρου 35% και έλαβε από τους τρεις πρώτους κύκλους ποσό ύψους 30.000 ευρώ. Δικαιούται «κούρεμα» 50%, με το επιστρεπτέο ποσό να διαμορφώνεται στις 15.000 ευρώ. Στην περίπτωση που πληρώσει εφάπαξ, το ποσό θα περιορισθεί κατά 15% επιπλέον και συγκεκριμένα σε 12.750 ευρώ.   

γ) Για τις επιχειρήσεις που παρουσιάζουν προβλήματα ρευστότητας παρέχεται η δυνατότητα οι δικαιούχοι να λάβουν ένα πιστωτικό κουπόνι για συμψηφισμό με κάθε μορφής νέα φορολογική ή ασφαλιστική υποχρέωση, αξίας ίσης με το 35% των ενισχύσεων που έχουν λάβει από τους τρεις πρώτους κύκλους επιστρεπτέας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή