Τζον Μακ Αφι: Ο Mr Anti-virus με την ταραχώδη ζωή

Τζον Μακ Αφι: Ο Mr Anti-virus με την ταραχώδη ζωή

Η ανάδειξή του σε πρωτοπόρο της τεχνολογίας και οι κατηγορίες για φοροδιαφυγή.

2' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πρωτοπόρος της τεχνολογίας, ένας από τους πρώτους μεγιστάνες της Silicon Valley, υποψήφιος πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών και ο άνθρωπος πίσω από το λογισμικό anti-virus, που μέχρι και σήμερα προστατεύει 500 εκατομμύρια υπολογιστές σε όλο τον κόσμο. Ο 75χρονος Τζον Μακ Αφι, επιχειρηματίας της τεχνολογίας, βρέθηκε νεκρός την Τετάρτη στο κελί μιας φυλακής της Βαρκελώνης. Οταν τα ισπανικά δικαστήρια ενέκριναν την έκδοσή του στις ΗΠΑ, όπου αντιμετώπιζε κατηγορίες φοροδιαφυγής, και μπροστά στη σκέψη ότι θα περνούσε το υπόλοιπο της ζωής του σε αμερικανική φυλακή, ο Μακ Αφι αυτοκτόνησε.

Γεννημένος στην Αγγλία το 1945, ο Τζον Μακ Αφι μετακόμισε με την οικογένειά του στη Βιρτζίνια των ΗΠΑ, όπου πέρασε προβληματικά παιδικά χρόνια. Αργότερα δούλεψε για τη NASA, την Xerox και τη Lockheed Martin, προτού ιδρύσει την εταιρεία που έφερε το όνομά του, το 1987. Τον καιρό εκείνο, ο Μακ Αφι διαχειριζόταν ένα σύστημα BBS, που θεωρείται ο προάγγελος του Διαδικτύου. Οταν το 1986 «χτύπησε» ο πρώτος μεγάλος ιός των υπολογιστών, με την ονομασία «Brain», τηλεφώνησε σε έναν προγραμματιστή, εντοπίζοντας μια μεγάλη ευκαιρία. «Πρέπει να κάνουμε κάτι. Ξέρεις, θέλουμε να γράψουμε έναν κώδικα που να πολεμά αυτόν τον ιό», του είπε. Το πρόγραμμα ονομάστηκε VirusScan και η εταιρεία του Μακ Αφι Associates.

Εάν ο Μακ Αφι έγραψε το όνομά του στην ιστορία της βιομηχανίας του λογισμικού, ήταν γιατί δημιούργησε το πρώτο πρόγραμμα που «σκανάρει» για όλους τους ιούς. Εως τότε, τα προγράμματα αυτά έψαχναν μόνο για έναν ιό κάθε φορά, καθώς την εποχή εκείνη κυκλοφορούσαν μόλις καμιά δεκαριά ιοί. Κάπως έτσι, αναδείχθηκε σε πρωτοπόρο της τεχνολογίας και η εταιρεία του μία από τις πρώτες που διένειμαν λογισμικό μέσω του Ιντερνετ. Το 2011 η εταιρεία του πουλήθηκε στην Intel αντί 7,68 δισ. δολαρίων και εκείνος έπαψε να έχει εμπλοκή με αυτήν. Ομως ο ίδιος ο Μακ Αφι ζούσε μια ζωή που θα έμοιαζε εξωφρενική ακόμη και εάν ήταν σενάριο ταινίας. Εζησε στο Μπελίζ για αρκετά χρόνια, από όπου το έσκασε το 2012, όταν η αστυνομία τον αναζήτησε για να τον ανακρίνει για τον φόνο ενός γείτονά του. Τελικά, οι Αρχές έκριναν ότι δεν ήταν ύποπτος. Οσο ζούσε ως φυγάς, γνώρισε την Τζάνις ως ιερόδουλη, την οποία τελικά παντρεύτηκε. Το 2019 παραδέχθηκε ότι δεν είχε πληρώσει φόρους στις ΗΠΑ για οκτώ χρόνια, για ιδεολογικούς λόγους. Τη χρονιά εκείνη, εγκατέλειψε τις ΗΠΑ για να αποφύγει να δικαστεί, με αποτέλεσμα να ζει στη θαλαμηγό του, με τη σύζυγό του, τα 4 μεγάλα σκυλιά τους, 2 σωματοφύλακες και 7 άτομα προσωπικό.

Στις 3 Οκτωβρίου συνελήφθη στο αεροδρόμιο της Βαρκελώνης, καθώς ετοιμαζόταν να ταξιδέψει για την Κωνσταντινούπολη με βρετανικό διαβατήριο. Τα ισπανικά δικαστήρια συμφώνησαν να τον εκδώσουν στις ΗΠΑ, καθώς είχε καταδικαστεί για φοροδιαφυγή στο Τενεσί και αντιμετώπιζε κατηγορίες απάτης με κρυπτονομίσματα στη Νέα Υόρκη. Σύμφωνα με άτομα του περιβάλλοντός του, ο Μακ Αφι είχε ακόμη ευκαιρίες να ασκήσει έφεση κατά της καταδικαστικής απόφασης, όμως δεν άντεχε να περάσει άλλο χρόνο στη φυλακή.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή