Το τρίπτυχο ενίσχυσης της ΔΕΗ στο νέο τοπίο της αγοράς ενέργειας

Το τρίπτυχο ενίσχυσης της ΔΕΗ στο νέο τοπίο της αγοράς ενέργειας

2' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αύξηση της συμμετοχής στις ΑΠΕ, πρωταγωνιστικό ρόλο στα διμερή συμβόλαια και διατήρηση πελατών υψηλού περιθωρίου κέρδους είναι οι τομείς στους οποίους θα ρίξει το βάρος η ΔΕΗ το επόμενο διάστημα για την ενίσχυση της θέσης της στο νέο τοπίο που διαμορφώνεται στην αγορά ενέργειας, σύμφωνα με τα όσα τόνισε στην ομιλία του προς τους μετόχους κατά την ετήσια γενική συνέλευση ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Γιώργος Στάσσης. Σε ό,τι αφορά τις οικονομικές επιδόσεις της εταιρείας, ο κ. Στάσσης εκτίμησε ότι το 2021 θα είναι έτος σταθεροποίησης και το επαναλαμβανόμενο EBITDA θα διαμορφωθεί στο 1,1 δισ. ευρώ μέχρι το 2023.

«Η διοίκηση της ΔΕΗ έχει ήδη πετύχει ένα σημαντικό μέρος των στόχων ώστε η εταιρεία να καταστεί οικονομικά και περιβαλλοντικά βιώσιμη, σύγχρονη και ψηφιακή», τόνισε ο κ. Στάσσης, παρουσιάζοντας στους μετόχους τους στόχους και τη στρατηγική της εταιρείας για τα επόμενα χρόνια, αλλά και τα μέχρι σήμερα αποτελέσματα του στρατηγικού της μετασχηματισμού. Mιλώντας για τις ΑΠΕ τόνισε ότι η ΔΕΗ στοχεύει σε ένα χαρτοφυλάκιο συνολικής ισχύος άνω του 1,5 GW έως το 2023 εκ των οποίων έχει ήδη δρομολογήσει την ανάπτυξη έργων 1 GW. To συνολικό αδειοδοτημένο χαρτοφυλάκιο της εταιρείας ανέρχεται σε 7 GW. Ο κ. Στάσσης συνέδεσε την ανάπτυξη έργων ΑΠΕ με τα διμερή συμβόλαια, τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι «οι ΑΠΕ δεν χρειάζονται πλέον επιδοτήσεις και επεσήμανε τα στρατηγικά πλεονεκτήματα της ΔΕΗ, ως παραγωγός, έμπορος και προμηθευτής. 

Σε σχέση με τον ανταγωνισμό στη λιανική αγορά, ο κ. Στάσσης απαντώντας σε σχετική ερώτηση μετόχου, σημείωσε ότι το πρόβλημα δεν είναι η μείωση μεριδίων αλλά η διατήρηση των πελατών με υψηλά περιθώρια κέρδους.

«Είναι φυσικό σε μια αγορά που απελευθερώνεται ο βασικός παίχτης να χάνει μερίδιο. Δεν υπάρχουν κλάδοι με παίχτες που διαθέτουν μερίδιο 70% και αυτό θα το δούμε και στην ενέργεια και το έχουμε ενσωματώσει για να οδηγηθούμε σιγά σιγά στο 50%. Το πρόβλημα είναι πώς θα πείσουμε τους καλούς πελάτες να μείνουν μαζί μας», τόνισε χαρακτηριστικά. Στο σημείο αυτό άσκησε και κριτική στον ανταγωνισμό. «Δεν είναι αλήθεια ότι οι ανταγωνιστές μας είναι τόσο φθηνοί όσο λένε. Εφαρμόζουν μεγάλες εκπτώσεις αλλά επιβάλλουν υψηλές ρήτρες και αυτό είναι κάτι που το βλέπει η ΡΑΕ», τόνισε, σημειώνοντας ότι πρέπει να ενισχυθεί η διαφάνεια στα τιμολόγια. Ειδική αναφορά έκανε ο κ. Στάσσης στο πρόγραμμα απολιγνιτοποίησης της ΔΕΗ, σημειώνοντας ότι προχωράει κανονικά και ήδη εντός του 2021 έπαυσαν οι μονάδες Αμύνταιο 1 και 2, ενώ αναμένεται να αποσυρθεί λιγνιτική ισχύς επιπλέον 0,25 GW εντός του έτους. Στο ζήτημα της απολιγνιτοποίησης αναφέρθηκε και ο διευθύνων σύμβουλος του υπερταμείου Γρηγόρης Δημητριάδης, σημειώνοντας ότι με τον νέο κανονισμό της Ε.Ε. για τις κρατικές ενισχύσεις, «ανοίγει ο δρόμος αποζημίωσης της ΔΕΗ για την πρόωρη απόσυρση των λιγνιτικών μονάδων». Ο κ. Στάσσης απαντώντας σε σχετική ερώτηση, επεσήμανε ότι η ΔΕΗ κρατάει ήδη σε στρατηγική εφεδρεία κάποιες μονάδες και έχει υποστηρίξει στις Βρυξέλλες την ανάγκη αποζημίωσής της. Εξέφρασε δε την αισιοδοξία ότι έως το τέλος του έτους θα βγει κάτι καλό για το συγκεκριμένο θέμα.

Σε ό,τι αφορά τη μη διανομή μερίσματος για τη χρήση του 2020, ο κ. Στάσσης ανέφερε ότι δεν επιτρέπεται διότι τα θετικά αποτελέσματα υπολείπονται των ζημιών των προηγούμενων χρήσεων. Σημείωσε, επίσης, ότι ήδη καταγράφεται μείωση του δείκτη EBΙTDA προς χρέος και μόλις αυτό σταθεροποιηθεί στο 3,5 τότε θα εξεταστεί σε συνδυασμό με την αύξηση των ελεύθερων ταμειακών ροών η διανομή μερίσματος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή