Είναι νωρίς για αύξηση των επιτοκίων, εκτιμά η Tράπεζα της Αγγλίας

Είναι νωρίς για αύξηση των επιτοκίων, εκτιμά η Tράπεζα της Αγγλίας

Στη χθεσινή συνεδριασή της κράτησε αμετάβλητα στο 0,1% τα επιτόκιά της, διατηρώντας παράλληλα το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων.

2' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την υπόθεση πως η άνοδος του πληθωρισμού θα οδηγήσει σε αύξηση των επιτοκίων απέκρουσε η Τράπεζα της Αγγλίας, δηλώνοντας πως η βρετανική οικονομία χρειάζεται στήριξη για να ανακάμψει από την πανδημία. Την ίδια στιγμή, αποφάσισε να κρατήσει αμετάβλητα στο 0,1% τα επιτόκιά της, διατηρώντας παράλληλα το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων. Η κεντρική τράπεζα προειδοποίησε ενάντια σε μία πρόωρη σκλήρυνση της νομισματικής πολιτικής, μιλώντας με πιο αυστηρό τόνο για την ανάγκη διατήρησης μέτρων τόνωσης της πολιτικής αυτής. Οι συγκεκριμένες δηλώσεις ήρθαν σε αντίθεση με τις προβλέψεις της τράπεζας για ισχυρή αύξηση του πληθωρισμού, με τους αξιωματούχους να εκτιμούν πως αυτός θα ανέλθει στο 3%, δηλαδή λίγο πιο πάνω από τις προβλέψεις που πραγματοποιήσαν πριν από έξι εβδομάδες. 

Οπως αναφέρει σε δημοσίευμά του το Bloomberg, την προηγούμενη εβδομάδα, η ομοσπονδιακή τράπεζα των ΗΠΑ μετέφερε νωρίτερα τις εκτιμήσεις της για την αύξηση των επιτοκίων, ενώ οι κεντρικές τράπεζες της Ουγγαρίας και της Τσεχίας έχουν ήδη ξεκινήσει να αυξάνουν το κόστος δανεισμού. «Η σημερινή απόφαση της επιτροπής ενισχύει την πεποίθηση ότι η κεντρική τράπεζα θα συνεχίσει να παρέχει νομισματική στήριξη κατά τη διάρκεια της οικονομικής επανεκκίνησης», επεσήμανε ο Πολ Βίβεκ, επικεφαλής στρατηγικής στo BlackRock Investment Institute. Ετσι, οι αξιωματούχοι ψήφισαν ομόφωνα να διατηρήσουν αμετάβλητο το επιτόκιο δανεισμού στο 0,1% ενώ, την ίδια στιγμή, η επιτροπή νομισματικής πολιτικής ψήφισε 8-1 τη διατήρηση του προγράμματος αγοράς ομολόγων στοχεύοντας σε αγορές τίτλων ύψους 895 δισ. στερλινών μέχρι το τέλος του χρόνου. 

Η λίρα σημείωσε πτώση έναντι του δολαρίου και του ευρώ μετά τη γνωστοποίηση της απόφασης της κεντρικής τράπεζας, ενώ οι μετοχές σημείωσαν άνοδο. Παράλληλα, η απόδοση του δεκαετούς βρετανικού ομολόγου σημείωσε πτώση, με τις αγορές να αναβάλλουν τουλάχιστον για δύο μήνες το ενδεχόμενο η κεντρική τράπεζα της Αγγλίας να αυξήσει τα επιτόκια. «Oι υπολογισμοί των χρηματιστηριακών αγορών για την πορεία του πληθωρισμού δείχνουν πως η άνοδός του σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα αναμένεται να είναι προσωρινή», τόνισε χαρακτηριστικά σε ανακοίνωσή της, την περασμένη Πέμπτη, η Τράπεζα της Αγγλίας. Σύμφωνα με το Bloomberg, μέλη της επιτροπής νομισματικής πολιτικής επεσήμαναν ότι η οικονομία χρειάζεται ακόμη στήριξη για να αρχίσει να ανακάμπτει από την επιβολή μέτρων περιορισμού που ανάγκασαν πολλές επιχειρήσεις να αναστείλουν τη λειτουργία τους. Η κεντρική τράπεζα επανέλαβε πως δεν έχει πρόθεση να σκληρύνει τη νομισματική της πολιτική μέχρι να καταστεί σαφές πως ο πληθωρισμός θα παραμείνει πάνω από τον στόχο για μια συνεχόμενη περίοδο. 

Σημειώνεται πως για πρώτη φορά τον προηγούμενο μήνα σε διάστημα δύο ετών, ο πληθωρισμός ξεπέρασε τον στόχο της τράπεζας του 2%, δημιουργώντας έτσι απορίες σχετικά με την περίοδο που θα περιοριστεί η χαλαρή νομισματική πολιτική. Μάλιστα, σύμφωνα με το Bloomberg, ένας όλο και αυξανόμενος αριθμός οικονομολόγων αναμένει κάποια στιγμή μέσα στον επόμενο χρόνο μία αύξηση των επιτοκίων. «Ολοι προσπαθούν να καταλάβουν εάν η άνοδος του πληθωρισμού είναι προσωρινή ή εάν ήρθε για να μείνει», ανέφερε η Αλεζ Μάντοξ, αναλύτρια αγορών και επικεφαλής ψηφιακών υπηρεσιών στην Kensington Mortgages. Στο μεταξύ, η τράπεζα αναθεώρησε προς τα πάνω τις εκτιμήσεις της για την ανάπτυξη του ΑΕΠ κατά 5,5% το δεύτερο τρίμηνο από 4,25% που εκτιμούσαν τον Μάιο. Οπως αναφέρει το Bloomberg, oι υπεύθυνοι χάραξης της νομισματικής πολιτικής αναμένεται να αναθεωρήσουν τις προβλέψεις τους τον Αύγουστο, ενώ τον προηγούμενο μήνα εκτίμησαν πως μία απότομη ανάκαμψη της βρετανικής οικονομίας, το δεύτερο εξάμηνο του τρέχοντος έτους, θα οδηγήσει σε πληθωρισμό κοντά στο 2,5% στο τέλος του χρόνου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή