Νέα αύξηση των καταθέσεων κατά 359 εκατ. τον Μάιο

Νέα αύξηση των καταθέσεων κατά 359 εκατ. τον Μάιο

Οι συνολικές αποταμιεύσεις νοικοκυριών και επιχειρήσεων διαμορφώθηκαν στα 168,1 δισ.

1' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Περαιτέρω ενίσχυση των καταθέσεων κατά 359 εκατ. ευρώ καταγράφηκε στα τέλη Μαΐου, ανεβάζοντας το σύνολο των καταθέσεων στις εμπορικές τράπεζες στα 168,1 δισ. ευρώ έναντι 167,7 δισ. ευρώ τον Απρίλιο. Αυτό προκύπτει από τα στοιχεία της ΤτΕ με βάση τα οποία, από τα 359 εκατ. ευρώ της αυξημένης ρευστότητας που καταγράφηκε στις τράπεζες στα τέλη Μαΐου, τα 281 εκατ. ευρώ είναι η αύξηση καταθέσεων από την πλευρά των επιχειρήσεων, ενώ οριακή, κατά 78 εκατ. ευρώ, είναι η αύξηση των καταθέσεων από την πλευρά 
των νοικοκυριών. 

Από την ανάλυση των στοιχείων προκύπτει ωστόσο ότι αυξημένη ρευστότητα ύψους 1,5 δισ. ευρώ εμφανίζουν στα τέλη Μαΐου οι επιχειρήσεις του μη χρηματοπιστωτικού τομέα, δηλαδή οι επιχειρήσεις χωρίς τις ασφαλιστικές εταιρείες και τις εταιρείες του ευρύτερου χρηματοπιστωτικού τομέα. Οι τελευταίες εμφάνισαν μείωση των καταθέσεων κατά 1,2 δισ. ευρώ, επηρεάζοντας τη συνολική επίδοση που είχαν οι επιχειρήσεις στην αύξηση των καταθέσεων τον Μάιο, εξέλιξη που έχει να κάνει με τα χαρακτηριστικά του κλάδου και δεν σηματοδοτεί μια πάγια τάση σε σχέση με τα επίπεδα ρευστότητάς του. 

Οσον αφορά τη χρηματοδότηση των επιχειρήσεων, ο ρυθμός πιστωτικής επέκτασης εμφανίζει τάση μείωσης σε σχέση με τα υψηλά επίπεδα των περασμένων μηνών και, σύμφωνα με τα στοιχεία του Μαΐου, διαμορφώθηκε στο 6,2% έναντι 6,7% τον Απρίλιο και 7,9% τον Μάρτιο. 

Η χρηματοδότηση της οικονομίας αποτελεί θέμα που είναι ψηλά στην κυβερνητική ατζέντα και είναι το κύριο θέμα της τηλεδιάσκεψης που θα πραγματοποιηθεί την επόμενη εβδομάδα υπό τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα, με τη συμμετοχή της Ελληνικής Ενωσης Τραπεζών και των συστημικών τραπεζών, της Τράπεζας της Ελλάδος, καθώς και εκπροσώπων από φορείς της αγοράς και επιμελητήρια της χώρας. Οπως ανακοινώθηκε, «αντικείμενο της τηλεδιάσκεψης θα είναι η συμβολή του τραπεζικού συστήματος στην ενίσχυση της ρευστότητας στην πραγματική οικονομία, με έμφαση στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις».

Να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΤτΕ, μείωση του ρυθμού πιστωτικής επέκτασης από 5,4% τον Μάρτιο και 2,6% τον Απρίλιο σε 1% τον Μάιο εμφανίζει ο κλάδος της βιομηχανίας, ενώ το εμπόριο, που αποτελεί τον δεύτερο μεγαλύτερο κλάδο σε όρους χρηματοδότησης από τις τράπεζες, εμφανίζει ικανοποιητικό ρυθμό πιστωτικής επέκτασης 8,4%, από 8,6% τον Απρίλιο. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή