Δεν υπάρχει ανάγκη αναστολής των ορίων του χρέους το 2022, λέει η Bundesbank

Δεν υπάρχει ανάγκη αναστολής των ορίων του χρέους το 2022, λέει η Bundesbank

2' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Καμία ανάγκη να παραταθεί η αναστολή των ορίων του χρέους της Γερμανίας και το 2022 δεν διακρίνει η κεντρική τράπεζα της χώρας, τονίζοντας παράλληλα ότι οι προβλέψεις του Βερολίνου για την ανάπτυξη γι’ αυτό και το επόμενο έτος είναι πολύ απαισιόδοξες. Τα σχόλια αυτά έκανε ο διοικητής της Bundesbank, Γενς Βάιντμαν, κατά τη διάρκεια συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου της κυβέρνησης της καγκελαρίου Αγκελα Μέρκελ. Νωρίτερα αυτόν τον μήνα, η Bundesbank δήλωσε ότι αναμένει η γερμανική οικονομία να φτάσει στα επίπεδα πριν από την πανδημία το επόμενο τρίμηνο, καταγράφοντας ρυθμό ανάπτυξης 3,7% φέτος, 5,2% το επόμενο έτος και 1,7% το 2023.

Ο κ. Βάιντμαν δήλωσε στη συνεδρίαση ότι αναμένει υψηλότερα φορολογικά έσοδα και χαμηλότερες δαπάνες το 2022, και επιπλέον ότι δεν θα χρειαστούν πλέον μέτρα σταθεροποίησης, σύμφωνα με πηγές. Αξίζει να σημειωθεί πως η κυβέρνηση της κ. Μέρκελ προχώρησε σε πρωτοφανή μέτρα διάσωσης και στήριξης κατά τη διάρκεια της πανδημίας, με ρεκόρ δανεισμού 130 δισ. ευρώ το 2020 και 240 δισ. ευρώ το 2021. Για να μπορέσει το Βερολίνο να προβεί σε αυτόν τον δανεισμό έπρεπε να χρησιμοποιήσει τη ρήτρα έκτακτης ανάγκης για να αναστείλει τα όρια του χρέους, τα οποία κατοχυρώνονται από το σύνταγμα, ενώ και ο προγραμματισμένος προϋπολογισμός του υπουργού Οικονομικών Ολαφ Σολτς για το επόμενο έτος προβλέπει την αναστολή αυτών των ορίων για τρίτο διαδοχικό έτος.

Σύμφωνα με το Bloomberg, νωρίτερα αυτήν την εβδομάδα σε ομιλία της στο γερμανικό Κοινοβούλιο η Γερμανίδα καγκελάριος επεσήμανε πως η χώρα έχει μπει στον δρόμο της ανάκαμψης από την πανδημία του κορωνοϊού, προειδοποιώντας ωστόσο πως μία νέα έξαρση του ιού εγκυμονεί κινδύνους. «Οι προβλέψεις για την οικονομία αλλά και την αγορά εργασίας παραμένουν καλές, η εμπιστοσύνη των επιχειρήσεων δείχνει μια θετική τάση και στοχεύουμε σε ισχυρή ανάπτυξη». Παρά την πρόοδο που έχει σημειώσει η οικονομία, η ίδια επεσήμανε πως είναι πολύ σημαντικό για τη Γερμανία να προχωρήσει με τους εμβολιασμούς προκειμένου να προστατευθεί έναντι των κινδύνων που προκαλεί η μετάλλαξη «Δέλτα» του ιού, κάνοντας αναφορά στην αύξηση των κρουσμάτων που καταγράφουν χώρες όπως η Ρωσία και η Πορτογαλία. «Ακόμη και εάν έχει υποχωρήσει εντυπωσιακά το τρίτο κύμα, η πανδημία δεν έχει τελειώσει και ακόμα ακροβατούμε σε τεντωμένο σχοινί», επεσήμανε η κ. Μέρκελ. «Το κλειδί για να ξεπεράσουμε την πανδημία είναι ο εμβολιασμός». Περισσότεροι από τους μισούς Γερμανούς έχουν λάβει την πρώτη δόση του εμβολίου κατά του κορωνοϊού, με την κ. Μέρκελ να επαναλαμβάνει πως σε όλους θα προσφέρεται τουλάχιστον η πρώτη δόση έως το τέλος του καλοκαιριού, αναγνωρίζοντας παράλληλα πως δεν θα έχουν εμβολιαστεί όλοι οι Γερμανοί. Ενα ποσοστό της τάξεως του 80% δεν θα είναι «τόσο κακό» ή πιθανόν 85%, προσέθεσε η ίδια. Η κ. Μέρκελ τόνισε επίσης πως η χώρα πρέπει να στηρίξει τη διαδικασία εμβολιασμού και άλλων χωρών του κόσμου. «Αναμένουμε πως διαφορετικές μεταλλάξεις του ιού θα παρουσιαστούν, καθώς δεν έχει εμβολιαστεί όλος ο παγκόσμιος πληθυσμός», ανέφερε η κ. Μέρκελ σε μία από τις ομιλίες που έκανε τελευταία στην Bundestag, πριν ψηφιστεί ο διάδοχός της. Η Γερμανία προχώρησε σε άρση των μέτρων περιορισμού, καθώς τα ποσοστά μολύνσεων μειώθηκαν και οι εμβολιασμοί άρχισαν να αυξάνονται, ενισχύοντας έτσι τη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή