Ανω των 2 τρισ. δολ. η κεφαλαιοποίηση της Microsoft

Ανω των 2 τρισ. δολ. η κεφαλαιοποίηση της Microsoft

Η παρουσίαση των Windows 11 ενίσχυσε τη μετοχή της εταιρείας και εκτίναξε τη χρηματιστηριακή της αξία.

2' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ορόσημο αποτέλεσε για τον τεχνολογικό κολοσσό Microsoft η συνεδρίαση που πραγματοποιήθηκε στο τέλος αυτής της εβδομάδας, καθώς κατάφερε να σπάσει το «φράγμα» των 2 τρισ. δολαρίων σε χρηματιστηριακή αξία. Ο τεχνολογικός κολοσσός έκλεισε στη συνεδρίαση της Πέμπτης στα 266,69 δολάρια ανά μετοχή, με την κεφαλαιοποίησή του να διαμορφώνεται στα 2,08 τρισ. δολάρια, επιτυχία που ακολούθησε την παρουσίαση της νέας γενιάς του λειτουργικού της συστήματος, Windows 11. 

Οπως αναφέρει σε δημοσίευμά του το CNN, o τεχνολογικός «γίγαντας» είναι μόλις η δεύτερη αμερικανική εταιρεία που φτάνει αυτόν τον αριθμό στο παγκόσμιο χρηματιστήριο, πίσω από την Apple. Η πετρελαϊκή εταιρεία Saudi Aramco, η οποία εισήχθη το 2019, επίσης είχε προηγουμένως ξεπεράσει αυτό το νούμερο, αν και η κεφαλαιοποίησή της την Τρίτη ήταν 1,88 τρισ. δολάρια. Η εταιρεία έφτασε το ορόσημο των 2 τρισ. δολαρίων έπειτα από δύο χρόνια, αφότου πέρασε για πρώτη φορά το όριο του 1 τρισ. δολαρίων. Ο κορωνοϊός συνέβαλε σημαντικά στην αύξηση των μεγεθών της εταιρείας αλλά και στην άνοδο της κεφαλαιοποίησής της σε τέτοια επίπεδα. Οι καταναλωτές άρχισαν να χρησιμοποιούν πιο συχνά τις ηλεκτρονικές τους συσκευές, αυξάνοντας έτσι τη ζήτηση για υπολογιστές, ηλεκτρονικά παιχνίδια αλλά και πλατφόρμες cloud computing. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα η Microsoft μαζί με άλλες εταιρείες τεχνολογίας να ενισχύσουν τα μερίδια αγοράς που κατέχουν. 

Από τον Μάρτιο του 2020, οπότε και άρχισε να εξαπλώνεται η πανδημία του κορωνοϊού στις ΗΠΑ, η μετοχή της εταιρείας σημείωσε άνοδο 64%. Τον Απρίλιο, η εταιρεία δήλωσε πως οι πωλήσεις της σημείωσαν αύξηση 19% σε ετήσια βάση, φθάνοντας στα 41,7 δισ. το πρώτο τρίμηνο του 2021. «Επειτα από έναν χρόνο, οι καμπύλες που αφορούν την υιοθέτηση ψηφιακών υπηρεσιών δεν δείχνουν να κινούνται πτωτικά», είχε αναφέρει σε ανακοίνωσή του τότε ο διευθύνων σύμβουλος, Satya Nadella. «Χτίζουμε το cloud της επόμενης δεκαετίας, επεκτείνουμε την καινοτομία μας και την αγορά στην οποία απευθυνόμαστε σε κάθε πτυχή της τεχνολογίας, προκειμένου να βοηθήσουμε τους πελάτες μας να είναι ανθεκτικοί». Οπως αναφέρει ρεπορτάζ του CNBC, η χρηματιστηριακή αξία της εταιρείας διπλασιάστηκε μέσα σε διάστημα δύο ετών, χάρη στην αυξημένη ζήτηση για προϊόντα όπως το Microsoft Teams, το οποίο χρησιμοποιούσαν εκτεταμένα οργανισμοί και επιχειρήσεις κατά τη διάρκεια της πανδημίας του κορωνοϊού. Σημειώνεται πως η μετοχή της Microsoft έχει αυξηθεί περισσότερο από 600% από τότε που ο Satya Nadella αντικατέστησε τον Steve Ballmer ως CEO της εταιρείας το 2014. Κατά τη διάρκεια της 14χρονης θητείας του κ. Ballmer ως CEO, η μετοχή της εταιρείας κατέγραψε πτώση 32%.

Στο μεταξύ, η κεφαλαιοποίηση της Apple ξεπέρασε τα 2 τρισ. δολ. τον περασμένο Αύγουστο και τώρα κινείται κοντά στα επίπεδα των 2,24 τρισ. δολ. 
Πλέον η Microsoft συμπεριλαμβάνεται και σε αυτήν τη λίστα, με τις άλλες δύο μεγάλες τεχνολογικές εταιρείες, την Amazon και την Google, να βρίσκονται μία ανάσα πριν από την επίτευξη αντίστοιχων μεγεθών. Στη συνεδρίαση της Πέμπτης, η κεφαλαιοποίηση της Amazon άγγιξε το 1,77 τρισ. δολ., ενώ η χρηματιστηριακή αξία της μητρικής εταιρείας της Google, Alphabet, διαμορφώθηκε στο 1,67 τρισ. δολ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή