ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Γ. Στουρνάρας: Εφικτή μια δεκαετία με μέσο όρο ανάπτυξης 3,5%

«To Tαμείο Ανάκαμψης θα φέρει στα επόμενα 6-7 χρόνια, 75 δισεκατομμύρια ευρώ»

Γ. Στουρνάρας: Εφικτή μια δεκαετία με μέσο όρο ανάπτυξης 3,5%

Τη σημασία της επιτάχυνσης του εμβολιασμού των πολιτών για τη βελτίωση του οικονομικού κλίματος επεσήμανε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας.

Μιλώντας με τους κοινοβουλευτικούς συντάκτες, μετά την παράδοση της ενδιάμεσης έκθεσης της κεντρικής τράπεζας (2020-21) στον Πρόεδρο της Βουλής, ο κ. Στουρνάρας σημείωσε πως για πρώτη φορά είμαστε τόσο αισιόδοξοι, αναφερόμενος στη «μεγάλη ευκαιρία» που αποτελεί για την ελληνική οικονομία το Ταμείο Ανάκαμψης.

Όπως είπε, θα φέρει στα επόμενα 6-7 χρόνια, 75 δισεκατομμύρια ευρώ και αφού σημείωσε ότι πρέπει να μάθουμε από τα λάθη του παρελθόντος, ο κ. Στουρνάρας τόνισε ότι (με τη συμβολή του Ταμείου Ανάκαμψης) «δεν θεωρώ ανέφικτο» να έχουμε μια δεκαετία με μέσο όρο ανάπτυξης 3,5%.

Αναφερόμενος στην πρόβλεψη της ΤτΕ περί ΑΕΠ για το 2021 είπε ότι διατηρείται αμετάβλητη στο +4,2%, και ότι αναθεωρήθηκε στο θετικότερο η πρόβλεψη για το 2022, στο +5,3%.

Ζυγίσαμε τα αρνητικά και τα θετικά του 2020, και από το ζύγι προκύπτει ότι εάν είναι να αλλάξει (η φετινή πρόβλεψη) θα είναι οριακά προς το καλύτερο, παρά τις μεταλλάξεις του κορωνοϊού. Υπάρχει αβεβαιότητα, αλλά πολύ λιγότερο φέτος είπε ο κ. Στουρνάρας, απαντώντας σε ερώτηση για τον κίνδυνο από τις μεταλλάξεις του κορωνοϊού, τονίζοντας μάλιστα την ανάγκη επιτάχυνσης του εμβολιασμού των πολιτών.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ