Υπερκαλύφθηκε η ιδιωτική τοποθέτηση στην Alpha Bank

Υπερκαλύφθηκε η ιδιωτική τοποθέτηση στην Alpha Bank

Πόλσον και Reggeborgh Invest συμμετείχαν στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου

2' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Υπερκάλυψη της ιδιωτικής τοποθέτησης καταγράφηκε χθες κατά την πρώτη μέρα έναρξης της διαδικασίας αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου κατά 800 εκατ. ευρώ που πραγματοποιεί η Alpha Services and Holdings, μητρική εταιρεία της Alpha Bank. 

Με βάση τις πληροφορίες, κατά την πρώτη μέρα της ΑΜΚ εγγράφηκε η πλειοψηφία των βασικών μετόχων. Μεταξύ αυτών το ΤΧΣ, ο Τζον Πόλσον, η Schroders, η Norges Bank Investment Management, η Capital Research and Management Company κ.ά., ενώ εγγραφές υπήρξαν και από νέους μετόχους, μεταξύ των οποίων η ολλανδική Reggeborgh Invest. 

Το ΤΧΣ κατέχει σήμερα 169.175.146 μετοχές, που αντιπροσωπεύουν ποσοστό 10,9% του μετοχικού κεφαλαίου της Alpha Bank, και με βάση απόφαση του Γενικού Συμβουλίου του το Ταμείο θα μειώσει το ποσοστό του στο 9%, προκρίνοντας τη μερική αποεπένδυσή του από την τράπεζα. Ο Τζον Πόλσον μέσω κεφαλαίων της Paulson & Co κατέχει 100.148.001 μετοχές, που αντιπροσωπεύουν το 5,6% του μετοχικού κεφαλαίου της Alpha Bank, ενώ στο 5,2% είναι το ποσοστό που διαθέτει η Schroder. Συνδιαχειριστές του βιβλίου προσφορών είναι οι Goldman Sachs και J.P. Morgan, και σύμφωνα με πληροφορίες το ενδιαφέρον νέων μετόχων αλλά και υφιστάμενων που δεν έχουν εγγραφεί ακόμη, μεταξύ των οποίων η EBRD, αναμένεται να καταγραφεί και σήμερα. Αντίστοιχα αναμένεται η καταγραφή εντονότερου ενδιαφέροντος και στην Ελλάδα, με τους Ελληνες μικρομετόχους που ελέγχουν το 14% της τράπεζας να κινούνται πιο αργά σε σχέση με τους θεσμικούς.

Το ενδιαφέρον επικεντρώνεται πλέον στην τιμή που θα κλείσει η ΑΜΚ, καθώς πέραν των βασικών μετόχων που δεσμεύτηκαν για την πρόθεσή τους να «κλειδώσουν» τη συμμετοχή τους και στο ανώτατο όριο τιμής της μετοχής, δηλαδή το 1,20 ευρώ, οι προσφορές που ελήφθησαν κινούνται σε ένα εύρος μεταξύ 1 και 1,10 ευρώ ανά μετοχή, δηλαδή με discount σε σχέση με το ανώτατο όριο τιμής διάθεσης. Η μετοχή έκλεισε χθες στο 1,109 ευρώ, καταγράφοντας πτώση κατά 1,25%. Η διαδικασία της ΑΜΚ θα διαρκέσει έως και τις 30 Ιουνίου με δεδομένο ότι η δημόσια πρόταση στην Ελλάδα, που θα απορροφήσει έως και το 20% της αύξησης, απαιτεί δυνατότητα 3ήμερης εγγραφής. Υπενθυμίζεται ότι το 80% των νέων μετοχών θα διατεθεί στην ιδιωτική τοποθέτηση, μέσω βιβλίου προσφορών στο εξωτερικό, και το 20% στη δημόσια προσφορά στην Ελλάδα, γεγονός που σημαίνει ότι περί τα 640 εκατ. ευρώ θα αντληθούν από το εξωτερικό, ενώ περί τα 160 εκατ. ευρώ –εφόσον ασκηθούν όλα τα δικαιώματα– θα αντληθούν από το εσωτερικό. Η τελική κατανομή είναι αποτέλεσμα της ζήτησης που θα καταγραφεί στη συνδυασμένη προσφορά.

Οπως έχει ανακοινώσει η διοίκηση της Alpha Bank, οι νέες μετοχές κατανέμονται κατά προτεραιότητα στους υφιστάμενους μετόχους, οι οποίοι θα συμμετάσχουν στη δημόσια προσφορά ή στην ιδιωτική τοποθέτηση (book building). Η κατά προτεραιότητα κατανομή των νέων μετοχών στην τιμή διάθεσης προς τους υφιστάμενους μετόχους, οι οποίοι συμμετέχουν στην ΑΜΚ και αιτούνται να εγγραφούν για νέες μετοχές κατ’ αναλογία με την υφιστάμενη συμμετοχή τους, θα είναι τέτοια ούτως ώστε το ποσοστό συμμετοχής τους στο μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας να παραμένει αμετάβλητο μετά την ολοκλήρωση της ΑΜΚ (ή στην περίπτωση συμμετοχής τους για ποσοστό μικρότερο από την κατ’ αναλογία συμμετοχή τους στο μετοχικό κεφάλαιο, μέχρι του ποσοστού αυτού). Επί της ουσίας, η κατά προτεραιότητα κατανομή διασφαλίζει ότι οι κατά αναλογία συμμετέχοντες μέτοχοι διατηρούν το ποσοστό της συμμετοχής τους στο μετοχικό κεφάλαιο μετά την ολοκλήρωση της ΑΜΚ αμετάβλητο.

Η ημερομηνία έναρξης διαπραγμάτευσης των νέων μετοχών στο Χρηματιστήριο Αθηνών εκτιμάται ότι θα είναι κοντά στις 13 Ιουλίου 2021.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή