ΑΓΟΡΕΣ

Η Βρετανία έβγαλε «εκτός νόμου» εταιρεία κρυπτονομισμάτων

H Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς της χώρας απαγόρευσε τη λειτουργία της Binance

Η Βρετανία έβγαλε «εκτός νόμου» εταιρεία κρυπτονομισμάτων

Συνεχίζεται και κλιμακώνεται περαιτέρω ο πόλεμος που έχουν κηρύξει ρυθμιστικές αρχές και κεντρικές τράπεζες εναντίον της βιομηχανίας των κρυπτονομισμάτων άλλοτε υπό τη μορφή απαγορεύσεων, άλλοτε ως πίεση για κατάργηση της μυστικότητας και ρύθμιση, και άλλοτε ως ομοβροντία από προειδοποιήσεις προς τους επενδυτές για τους κινδύνους που εγκυμονεί η έκθεσή τους σε κρυπτογραφημένες αξίες. Η τελευταία βολή ήρθε χθες από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς της Βρετανίας, την FCA, που απαγόρευσε στο μεγαλύτερο χρηματιστήριο κρυπτονομισμάτων στον κόσμο, την Binance, να λειτουργεί στη χώρα. Ο λόγος για τη θυγατρική του ομίλου Binance που με έδρα τον φορολογικό παράδεισο των Νήσων Κέιμαν έχει θυγατρικές σε όλο τον κόσμο και προσφέρει ευρύτατο φάσμα χρηματοπιστωτικών προϊόντων και υπηρεσιών συναφών με τα κρυπτονομίσματα: αγορά και εμπορία δεκάδων κρυπτονομισμάτων, ψηφιακά πορτοφόλια, προθεσμιακά συμβόλαια κρυπτονομισμάτων, οψιόν και μετοχές κρυπτογραφημένων αξιών, αλλά και αποταμιευτικούς λογαριασμούς έως και δανεισμό. Σύμφωνα με στοιχεία της βάσης δεδομένων TheBlockCrypto, ο όγκος των συναλλαγών της Binance έφτασε τον περασμένο μήνα σε αξία ανάλογη του 1,5 τρισ. δολαρίων.

Η FCA δεν περιορίστηκε, πάντως, στην απαγόρευση, αλλά προειδοποίησε τους καταναλωτές να μην εμπιστεύονται τις διαφημίσεις του ομίλου που υπόσχονται μεγάλες αποδόσεις των επενδύσεων σε κρυπτογραφημένες αξίες. Στη σχετική της ανακοίνωση τόνισε μάλιστα ότι καμία από τις θυγατρικές του ομίλου Binance δεν έχει έγκριση, ούτε άδεια λειτουργίας για να διενεργεί εντολές στη Βρετανία.

Εδωσε μάλιστα στην Binance Markets, όπως είναι η ακριβής επωνυμία της βρετανικής θυγατρικής, προθεσμία έως αύριο για να αναρτήσει στην ιστοσελίδα της την ανακοίνωση ότι «η Binance Markets δεν έχει άδεια για να διενεργεί καμία από τις εγκεκριμένες δραστηριότητες στη Βρετανία». Η κίνηση της FCA ήταν ίσως η πιο εχθρική και η πιο επιθετική που έχει αποφασίσει έως τώρα ρυθμιστική αρχή κατά του εν λόγω χρηματιστηρίου. Δεν είναι, ωστόσο, η πρώτη φορά που η Binance βρίσκεται στο στόχαστρο των ρυθμιστκών αρχών. Σύμφωνα με σχετικό ρεπορτάζ του BBC, βρίσκεται σε εξέλιξη έρευνα της αμερικανικής Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς (SEC) σε μία από τις εταιρείες του ομίλου, την Binance Holdings, την οποία έχουν μάλιστα αναλάβει τα στελέχη κατά του ξεπλύματος χρήματος και της φοροδιαφυγής. Από τον Απρίλιο, άλλωστε, η SEC έχει εκδώσει ανάλογη προειδοποίηση προς τους Αμερικανούς καταναλωτές. Επιπλέον, το Σάββατο η Binance ανακοίνωσε ότι αποχωρεί από το Οντάριο του Καναδά επειδή η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς του Οντάριο (OSC) την κατέταξε, μαζί με πολλές άλλες, στις πλατφόρμες κρυπτογραφημένων αξιών που δεν συμμορφώνονται με τις ρυθμίσεις της συγκεκριμένης περιφέρειας του Καναδά. Μία ημέρα νωρίτερα, την Παρασκευή, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς της Ιαπωνίας (FSA) προειδοποίησε την Binance για δεύτερη φορά μέσα στα τελευταία τρία χρόνια ότι λειτουργεί στη χώρα χωρίς την απαιτούμενη άδεια.

Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς της Γερμανίας έχει από τον Απρίλιο προειδοποιήσει τους επενδυτές ότι η Binance έχει μάλλον παραβιάσει τους κανόνες που διέπουν την εμπορία τίτλων και η Binance αποπειράθηκε μάταια να αντικρούσει την κατηγορία. Σε ό,τι αφορά ειδικότερα τη Βρετανία, σχετικό ρεπορτάζ των Financial Times αναφέρει πως η Binance είχε υποβάλει αίτηση εγγραφής στις ρυθμιστικές αρχές, αλλά την απέσυρε τον περασμένο μήνα, σύμφωνα με δύο πηγές προσκείμενες στην υπόθεση. Η βρετανική εφημερίδα επικαλείται την FCA, που επιβεβαίωσε ότι έχει μεσολαβήσει απόσυρση της αίτησης «έπειτα από έντονη ενασχόληση των αρχών με το θέμα». Οπως τονίζουν οι F.T., όταν η FCA καλείται να κρίνει κατά πόσον θα παραχωρήσει τη σχετική άδεια σε τέτοιου είδους αιτήσεις, εξετάζει πρωτίστως τις πρακτικές με τις οποίες η εκάστοτε πλατφόρμα ελέγχει και αποτρέπει το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος και τη χρηματοδότηση της τρομοκρατίας. Παρά την απαγόρευση λειτουργίας στο εσωτερικό της Βρετανίας, οι Βρετανοί θα εξακολουθήσουν πάντως να έχουν πρόσβαση στην Binance μέσω άλλων χωρών. Η τελευταία εξέλιξη θα δώσει και πάλι τροφή στην αντιπαράθεση ανάμεσα στους εχθρούς και τους οπαδούς των κρυπτονομισμάτων, με τους πρώτους να την ερμηνεύουν ως απόδειξη της αναξιοπιστίας και επικινδυνότητας της νέας αυτής και αδιαφανούς επένδυσης, και τους δεύτερους να την εντάσσουν στις διαδικασίες που φέρουν τα κρυπτονομίσματα όλο και πλησιέστερα στην ένταξή τους στις κοινώς αποδεκτές επενδύσεις.