Καλπάζει παρά τους δασμούς ο πληθωρισμός στη Ρωσία

Καλπάζει παρά τους δασμούς ο πληθωρισμός στη Ρωσία

1' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε ένα εκτεταμένο πείραμα με δασμούς, περιορισμούς στις εξαγωγές και ελέγχους στις τιμές καταναλωτή προσπαθεί η Ρωσία να αποτρέψει την εκτίναξη του πληθωρισμού. Οι προσπάθειές της αποδεικνύονται, όμως, ατελέσφορες και ο πληθωρισμός βρίσκεται στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων τεσσάρων ετών. Ακόμη και οι αξιωματούχοι της κυβέρνησης παραδέχονται πως οι πληθωριστικές πιέσεις δεν αναμένεται να υποχωρήσουν, τουλάχιστον για αρκετούς μήνες.

Την περασμένη εβδομάδα ο χάλυβας, το νικέλιο, το αλουμίνιο και ο χαλκός προσετέθησαν στον μακρύ κατάλογο των πρώτων υλών και εμπορευμάτων που υπόκεινται πλέον σε ειδικούς δασμούς εξαγωγών. Με το μέτρο αυτό επιχειρεί ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν να ανακόψει την ανοδική πορεία των τιμών προκειμένου να περιορίσει το κόστος για τους καταναλωτές. Από τα τέλη του περασμένου έτους, οπότε έδωσε εντολή στην κυβέρνησή του να κάνει κάτι για να αντιμετωπίσει την εκτίναξη των τιμών, οι περιορισμοί έχουν επεκταθεί, από τα σιτηρά μέχρι το μαγειρικό λάδι και τη ζάχαρη έως και τη ρωσική σίκαλη.

Δεδομένου ότι οι δημοσκοπήσεις προδίδουν διαρκώς ότι ο πληθωρισμός αποτελεί καίρια πηγή ανησυχίας για τον ρωσικό λαό, το Κρεμλίνο προσπαθεί να δείξει ότι έχει τον έλεγχο της κατάστασης και μπορεί να χειριστεί το πρόβλημα. Στην πραγματικότητα, όμως, η αιτία του προβλήματος έχει τις ρίζες της στο ράλι που σημειώνουν οι πρώτες ύλες και τα εμπορεύματα στις διεθνείς αγορές, που σημαίνει πως η Ρωσία δεν μπορεί να κάνει τίποτε. Οικονομικοί αναλυτές επισημαίνουν, άλλωστε, πως όσο προσθέτει περιορισμούς και δασμούς στις εξαγωγές το Κρεμλίνο, αυξάνεται ο κίνδυνος να υπονομεύσει την πολιτική της κεντρικής τράπεζας και προπαντός να υπονομεύσει τον κυρίαρχο ρόλο της Ρωσίας στις διεθνείς αγορές εμπορευμάτων. Οπως τονίζει η Ελίνα Ριμπάκοβα, οικονομολόγος στο Διεθνές Χρηματοπιστωτικό Ινστιτούτο (IIF), «είναι η πολιτική του λαϊκισμού που στοχεύει στο να καλλιεργήσει την ψευδαίσθηση ότι ασκείται κάποιου είδους έλεγχος στις τιμές και ότι υπάρχει κοινωνική μέριμνα». Η ίδια προειδοποιεί πως «αν πάει στα άκρα αυτή την πολιτική, κινδυνεύει να αποδυναμώσει τη νομισματική πολιτική της Τράπεζας της Ρωσίας». Η πρόεδρος της Τράπεζας της Ρωσίας, Ελβίρα Ναμπιουλίνα, δυσκολεύεται ήδη να ανακόψει τον πληθωρισμό που τελευταία έχει επιταχυνθεί σε επίπεδα πάνω από το 6%. Η κεντρική τράπεζα έχει ήδη αυξήσει τα επιτόκια κατά 125 μονάδες βάσης από τον Μάρτιο και έχει προειδοποιήσει ότι ενδέχεται να χρειαστεί επιβολή ακόμη πιο περιοριστικής νομισματικής πολιτικής από τον επόμενο μήνα, καθώς οι αυξήσεις των τιμών τείνουν να φύγουν εκτός ελέγχου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή