Το 20% των νέων στις ΗΠΑ ούτε δουλεύει ούτε σπουδάζει

Το 20% των νέων στις ΗΠΑ ούτε δουλεύει ούτε σπουδάζει

2' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Περίπου ένας στους πέντε νεαρούς ενηλίκους σήμερα στις Ηνωμένες Πολιτείες φαίνεται πως ούτε εργάζεται ούτε σπουδάζει, τουλάχιστον για τα δεδομένα του πρώτου τριμήνου του έτους, ενώ ειδικά οι Αφροαμερικανοί και οι Λατινοαμερικανοί παραμένουν ανενεργοί σε δυσανάλογα υψηλά ποσοστά.

Την περίοδο αυτή, δηλαδή από τον Ιανουάριο έως τον Μάρτιο, σχεδόν 3,8 εκατομμύρια Αμερικανοί και Αμερικανίδες ηλικίας 20 έως 24 ετών δεν απασχολούνται, δεν εκπαιδεύονται, ούτε συμμετέχουν σε προγράμματα επαγγελματικής κατάρτισης (ποσοστό ΝΕΕΤ, όπως είναι γνωστό), βάσει των στοιχείων που έχει συγκεντρώσει το Κέντρο Οικονομικής Πολιτικής και Ερευνας. 

Σε σύγκριση με την ίδια περίοδο πριν από ένα χρόνο, πρόκειται για μια αύξηση κατά 740.000 άτομα, ήτοι ποσοστό 24%, προτού δηλαδή πολλοί από τους νέους χάσουν τη δουλειά τους λόγω πανδημίας ή αποφασίσουν να μην εγγραφούν στο πανεπιστήμιο, όταν αυτά έκλεισαν για λόγους ασφαλείας της δημόσιας υγείας. Πάντως, η μη απασχολούμενη ή σπουδάζουσα νεολαία αποτελεί ένα ανησυχητικό σημάδι για το μέλλον της οικονομίας – και αυτό γιατί χωρίς να συμμετέχουν σε μία από αυτές τις διαδικασίες δεν αποκτούν τις αναγκαίες επαγγελματικές δεξιότητες. Συν τοις άλλοις, τα υψηλά ποσοστά ΝΕΕΤ δημιουργούν ευνοϊκές συνθήκες για να εκδηλωθεί κοινωνική δυσαρέσκεια και να προκύψουν ταραχές.

Η αύξηση, η οποία παρατηρήθηκε την περίοδο Ιανουαρίου – Μαρτίου, φαίνεται πως οφείλεται κυρίως στην ανεργία, ενώ η φοίτηση στα ανώτερα εκπαιδευτικά ιδρύματα παρουσίασε συγκρατημένη τόνωση, καθώς άρχισαν και πάλι αυτά να λειτουργούν, σύμφωνα με τη σχετική έρευνα του Κέντρου Οικονομικής Πολιτικής και Ερευνας. Η ανεργία των νέων στις Ηνωμένες Πολιτείες εξακολουθεί να είναι διψήφια. 

Οπως επισημαίνει μία εκ των συντακτών, η Σίμραν Κάλκατ, «οι τρέχουσες και συνεχιζόμενες προσπάθειες για τη στήριξη της οικονομίας θα πρέπει να στοχεύσουν περισσότερο στο να εξασφαλίσουν πως οι νεαροί ενήλικοι στη διαφοροποιημένη εργατική τάξη του σήμερα μπορούν να βελτιώσουν τις μακροπρόθεσμες προοπτικές τους στην αγορά εργασίας και να ευημερήσουν στα χρόνια που έρχονται». Θα πρέπει να επισημανθεί ότι το ποσοστό ΝΕΕΤ στις ΗΠΑ δείχνει να έχει αποκλιμακωθεί από την εκτίναξη που είχε εμφανίσει τον Απρίλιο πέρυσι. Η πρόοδος, ωστόσο, που σημειώνεται στο να αμβλυνθούν οι φυλετικές ανισότητες δεν είναι ομοιογενής. 

Σχεδόν το ένα τέταρτο των Αφροαμερικανών νεαρής ηλικίας παρέμενε άεργο το τρίμηνο Ιανουαρίου – Μαρτίου εν συγκρίσει με το 20,9% της αντίστοιχης περιόδου του 2020. Στην περίπτωση των Λατινοαμερικανών και των Λατινοαμερικανίδων στη συγκεκριμένη ηλικιακή ομάδα το ποσοστό ΝΕΕΤ (όσων νέων δεν εργάζονται ούτε σπουδάζουν ούτε λαμβάνουν επαγγελματική κατάρτιση) ήταν λίγο μικρότερο του 20%, όταν για τους λευκούς αντιστοίχως διαμορφωνόταν στο σχεδόν 16%.

Είναι σημαντικό να υπογραμμιστεί ότι συμβαίνει το εξής: για πρώτη φορά στην ιστορία της χώρας τον μήνα Μάιο ο δείκτης ανεργίας των εφήβων ήταν χαμηλότερος από εκείνον για την ηλικιακή ομάδα 20-24 ετών. Παρά ταύτα, η ανεργία για όσους βρίσκονται στην ηλικία των 20 -24 ετών έχει δείξει βελτίωση το τελευταίο εξάμηνο στο 10,1% από το 10,7% προηγουμένως. Τα στοιχεία, που αναμένονται σχετικά με την απασχόληση, θα παράσχουν πληροφορίες σχετικά με το εάν οι πολιτείες, ολοκληρώνοντας τα επιδοματικά τους προγράμματα λόγω πανδημίας, θα δώσουν κίνητρα στους νέους ανθρώπους να επιστρέψουν στην παραγωγική διαδικασία. Επιπλέον, θα φανεί εάν έχουν δημιουργηθεί πιο πολλές ευκαιρίες στις χαμηλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας στον κλάδο παροχής υπηρεσιών, εκεί όπου οι νέοι αρέσκονται να κάνουν αιτήσεις για να προσληφθούν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή