«Κλειδί» η ανθεκτικότητα, εκτιμά η PwC

«Κλειδί» η ανθεκτικότητα, εκτιμά η PwC

2' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το σημαντικότερο εργαλείο για τη θωράκιση των επιχειρήσεων έναντι των επομένων μεγάλων κρίσεων δεν είναι άλλο από το να δημιουργήσουν ένα πλαίσιο ασφάλειας και ανθεκτικότητας, όπως προκύπτει από τα ευρήματα της δεύτερης στη σειρά έρευνας που διεξήγαγε η PwC με τίτλο «Ερευνα για την παγκόσμια κρίση». Σε αυτή συμμετείχαν πάνω από 2.800 επιχειρηματικά στελέχη και μοιράστηκαν στοιχεία και συμπεράσματα ως εκπρόσωποι διεθνών ομίλων σε 29 κλάδους και 73 χώρες. Η πρώτη έρευνα, που δημοσιεύθηκε το 2019, αποκάλυψε ότι 95% των ερωτηθέντων ανέμεναν μια κρίση στα επόμενα δύο χρόνια. Σίγουρα η πανδημία δεν αποτέλεσε μέρος των προβλέψεών τους και γι’ αυτό δεν είχε συμπεριληφθεί στις απειλές που διέβλεπαν τότε οι επικεφαλής των επιχειρήσεων. Η χρονιά που πέρασε κατέδειξε ότι η δυσκολία στη διαχείριση κρίσεων δεν αφορά την πρόβλεψη του μέλλοντος αλλά την αντιμετώπιση του απρόβλεπτου. Οι επιχειρήσεις χρειάζεται να εστιάσουν στη δημιουργία του κατάλληλου πλαισίου για τη διαμόρφωση ισχυρής ανθεκτικότητας, ώστε να δύνανται να αντεπεξέλθουν στην οποιασδήποτε μελλοντική απειλή. 

Φέτος, περισσότεροι από 70% των ερωτηθέντων αναφέρουν ότι η επιχείρησή τους επηρεάστηκε αρνητικά από την πανδημία, ενώ μόλις 20% ότι η κρίση είχε θετικό αντίκτυπο. Οι όμιλοι στον κλάδο της τεχνολογίας και της υγείας φαίνεται να έχουν επηρεαστεί θετικά, ενώ η αγορά των ταξιδιών και της φιλοξενίας υπέστησαν τα σοβαρότερα πλήγματα. Οι επιχειρήσεις που ανταποκρίθηκαν αποτελεσματικά στην κρίση φαίνεται να βασίστηκαν στην αντιμετώπισή της από εξειδικευμένη ομάδα διαχείρισης κινδύνων. «Ενόσω σε παγκόσμια κλίμακα οι επιχειρήσεις αξιολογούν την ανταπόκρισή τους στην πανδημία, τα στοιχεία της έρευνας παρέχουν ενδιαφέροντα συμπεράσματα, που οδηγούν στην επανεξέταση και ενίσχυση των δυνατοτήτων ανθεκτικότητας της κάθε μονάδας», σχολιάζει η Κριστίν Ριβέρα, υπεύθυνη της έρευνας της  PwC για την παγκόσμια κρίση στις ΗΠΑ. «Ολα τα βλέμματα είναι στραμμένα στο μέλλον. Η απόκτηση γνώσης από τον τρόπο ανταπόκρισης των επιχειρήσεων αποτελεί ένα σημαντικό πρώτο βήμα για τη δημιουργία του κατάλληλου υπόβαθρου σχετικά με τη διαχείριση του μέλλοντος. Ο σχεδιασμός αναφορικά με την αντιμετώπιση κρίσεων, τα προγράμματα ανθεκτικότητας, η ασφάλεια και η αξιολόγηση των φυσικών και συναισθηματικών αναγκών του ανθρώπινου δυναμικού μιας επιχείρησης αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της προετοιμασίας για το αναπόφευκτο».

Συν τοις άλλοις, ένα από τα συμπεράσματα της έρευνας είναι πως, πέραν μιας άρτιας δομημένης ομάδας διαχείρισης κρίσεων, οι επιχειρήσεις χρειάζονται ένα ευέλικτο πρόγραμμα, το οποίο προβλέπει τη δυνατότητα αντιμετώπισης διαφορετικών ειδών κρίσεων και προσαρμογής σε αυτές. Σύμφωνα με τα στοιχεία, μόλις 35% των επιχειρήσεων διέθεταν σχέδιο αντιμετώπισης κρίσεων. Αυτό καταδεικνύει πως οι περισσότεροι όμιλοι δεν έχουν σχεδιάσει προγράμματα διαχείρισης κρίσεων, με τρόπο που διασφαλίζει την αποτελεσματικότητα ανεξαρτήτως του είδους της κρίσης, σε αντίθεση με τις επιχειρήσεις που επιδεικνύουν ανθεκτικότητα. Τρεις είναι οι τρόποι με τους οποίους μπορούν οι εταιρείες να προετοιμαστούν καλύτερα:

α) Κατάρτιση στρατηγικού σχεδίου αντιμετώπισης κρίσης.

β) Κατάργηση των στεγανών.

γ) Οργανωτική ανθεκτικότητα. Ιεράρχηση της ενίσχυσης της οργανωτικής ανθεκτικότητας όχι μόνο με στόχο την επιτυχία αλλά και την επιβίωση των επιχειρήσεων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή