Ο βουδιστής μοναχός με τη startup του 1 δισ. δολαρίων

Ο βουδιστής μοναχός με τη startup του 1 δισ. δολαρίων

2' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

O Αζούμα Ιέιρι έπεσε θύμα εκφοβισμού στο σχολείο, ήταν πολύ φτωχός για να πάει στο πανεπιστήμιο και πέρασε χρόνια κλεισμένος στην κρεβατοκάμαρά του ως άνθρωπος αντικοινωνικός. Σήμερα, δηλαδή 20 χρόνια μετά, έχει στόχο να εισαγάγει στο χρηματιστήριο την εταιρεία του με την επωνυμία Campfire, η οποία βοηθά άτομα και μικρές ομάδες να συγκεντρώσουν κεφάλαια στο Διαδίκτυο – πρόκειται για τη λεγόμενη χρηματοδότηση πλήθους. Η εταιρεία του αποτιμάται άνω του 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων. Οι μετοχές, τις οποίες σκοπεύει να εισαγάγει φέτος, αποτιμώνται σε 1,8 δισ. δολάρια ή 200 δισ. γιεν. Να σημειωθεί, επίσης, πως η  Campfire είναι και η μεγαλύτερη του είδους της στην Ιαπωνία.

Ο Αζούμα Ιέιρι, όπως και πολλοί άλλοι στην Ιαπωνία, δεν ακολούθησε την τυπική σταδιοδρομία προς την επιτυχία. Τώρα, όμως, θριαμβεύει χάρις στην έκρηξη της νεοφυούς επιχειρηματικότητας. O 42χρονος, o oποίος είναι και βουδιστής μοναχός, είχε ήδη ιδρύσει δύο εταιρείες, προτού καταπιαστεί με την Campfire, ενώ στο παρελθόν είχε θέσει υποψηφιότητα για κυβερνήτης του Τόκιο. Από το 2011, που ξεκίνησε, και μέχρι σήμερα, έχει χρηματοδοτήσει περισσότερα από 50.000 επιχειρηματικά έργα. Πέραν τούτου, η πανδημία αύξησε την ανάγκη για ιστότοπους όπως το Campfire, μιας και μικρές επιχειρήσεις, όπως καφετέριες, εστιατόρια και άλλες, που αντιμετώπιζαν μειωμένη προσέλευση πελατών, το χρησιμοποίησαν ως τρόπο συμπλήρωσης εσόδων.

Ανθρωποι που έχασαν τη δουλειά τους, από την άλλη, προσέφυγαν στην εταιρεία του Ιέιρι για να δημιουργήσουν νέες εταιρείες. Ο ακαθάριστος όγκος εμπορευμάτων το 2020 έδειξε υπερδιπλασιασμό στα 20 δισ. γιεν, δηλαδή 180 εκατ. δολάρια, όπως δήλωσε η Campfire. Συν τοις άλλοις, ο Ιέιρι βοήθησε στη δημιουργία της Base, της πλατφόρμας ηλεκτρονικού εμπορίου που ιδρύθηκε από έναν από τους πρώην εκπαιδευόμενούς του. Εισήλθε λίγο πριν από την πανδημία στο χρηματιστήριο και έκτοτε η τιμή μετοχής της ενισχύθηκε άνω του 500%.

Λόγω σχολικού εκφοβισμού ο Ιέιρι εγκατέλειψε το σχολείο, αποσύρθηκε στο δωμάτιό του και κατέστη ένας «χικικομόρι», ένας νέος που αποφεύγει την κοινωνία. Εκεί βρήκε παρηγοριά μέσω του Διαδικτύου. Πήρε απολυτήριο γυμνασίου εξ αποστάσεως, μοίραζε εφημερίδες για να βγάλει κάποια χρήματα και προετοιμάστηκε για να μπει στο πανεπιστήμιο και να σπουδάσει τέχνη, αλλά δεν πέτυχε. Συν τοις άλλοις, λόγω ασθένειας στην οικογένειά του, αναγκάστηκε να αναλάβει εκείνος τη στήριξή της. Εκανε διάφορες δουλειές. Σύντομα αντιλήφθηκε πως η υπαλληλική ζωή δεν του ταίριαζε και τελικά αποφάσισε να ξεκινήσει τη δική του επιχείρηση, η οποία δεν απαιτούσε να έχει διαπροσωπική επαφή με άλλους, χρησιμοποιώντας το Διαδίκτυο. Η πρώτη του, λοιπόν, νεοφυής εταιρεία, ονόματι Paperboy, ξεκίνησε το 2001 και ενοικίαζε διακομιστές Διαδικτύου σε τρίτους. Το 2004 την πούλησε στην GMO Internet, την εταιρεία με έδρα το Τόκιο που ιδρύθηκε από τον επιχειρηματία Μασατόσι Κουμαγκάι. Με τα έσοδα επένδυσε σε κάποιες νεοσύστατες επιχειρήσεις και βοήθησε άλλους να συγκεντρώσουν κεφάλαια – και αυτό διότι θυμόταν πολύ καλά τις ημέρες που πέρασε μόνος και χωρίς χρήματα. Και αργότερα κατέληξε στην Campfire.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή