15 δισ. ευρώ άντλησε η Ε.Ε. από την επιτυχημένη διπλή έξοδο στις αγορές

15 δισ. ευρώ άντλησε η Ε.Ε. από την επιτυχημένη διπλή έξοδο στις αγορές

2' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Βραχύβια αποδείχθηκε η απαγόρευση κατά της συμμετοχής 10 τραπεζικών κολοσσών στις εκδόσεις ομολόγων για το Ταμείο Ανάκαμψης. Στη χθεσινή δημοπρασία, τη δεύτερη έκδοση για το Ταμείο Ανάκαμψης, πενταετούς και τριακονταετούς χρέους, συμμετείχαν τέσσερις από τις τράπεζες που είχε προσφάτως αποκλείσει η Ε.Ε., και συγκεκριμένα οι J.P. Morgan, Credit Agricole, Deutsche Bank και UniCredit. Ο αποκλεισμός τους οφειλόταν σε παλαιότερες «αμαρτίες», δηλαδή παραβιάσεις των κανόνων θεμιτού ανταγωνισμού, εμπλοκή τους στη δημιουργία καρτέλ, χειραγώγηση της αγοράς ομολόγων κ.λπ. Αν παρέμενε σε ισχύ θα συνεπαγόταν των απώλεια σημαντικών προμηθειών από την αναδοχή των εκδόσεων ομολόγων. Ωστόσο ήρθη αρκετά γρήγορα, καθώς οι τέσσερις τράπεζες παρουσίασαν στην Κομισιόν επαρκείς αποδείξεις ότι έλαβαν τα αναγκαία «διορθωτικά μέτρα» για να μην επαναληφθούν τέτοιου είδους ατασθαλίες στους κόλπους τους. Στη χθεσινή έκδοση συμμετείχε, άλλωστε, και η Goldman Sachs, που δεν συγκαταλεγόταν ανάμεσα στις ένοχες τράπεζες.

Σε ό,τι αφορά τη δημοπρασία, υπερκαλύφθηκε πάνω από 10 φορές, καθώς οι επενδυτές προσέφεραν 171 δισ. ευρώ για χρέος συνολικού ύψους 15 δισ. ευρώ και συγκεκριμένα για πενταετές χρέος ύψους 9 δισ. ευρώ και τριακονταετές χρέος ύψους 6 δισ. ευρώ. Εν ολίγοις, η δημοπρασία ήταν πιο επιτυχής σε σύγκριση με την πρώτη έκδοση δεκαετών ομολόγων για το Ταμείο Ανάκαμψης που δημοπρατήθηκε προ ημερών. Η πρώτη έκδοση στόχευε στην άντληση 20 δισ. ευρώ από δεκαετή ομόλογα και συγκέντρωσε προσφορές ύψους 142 δισ. ευρώ, λιγότερες δηλαδή από τα 145 δισ. ευρώ που είχε προσελκύσει πέρυσι αντίστοιχη έκδοση κοινωνικά υπεύθυνων ομολόγων. Την ικανοποίησή του για την επιτυχία της δημοπρασίας εξέφρασε ο Γκερ Γιαν Κόοπμαν, γενικός διευθυντής της διεύθυνσης προϋπολογισμού της Κομισιόν, ο οποίος τόνισε ότι «η αγορά ενδιαφέρεται γι’ αυτά τα επενδυτικά προϊόντα που είναι ασφαλή και έχουν βαθμολογία πιστοληπτικής αξιολόγησης τα τρία Α και θεωρούνται ισότιμα με τα bund», αναφερόμενος στα δεκαετή ομόλογα της Γερμανίας. Τα γερμανικά δεκαετή αποτελούν σημείο αναφοράς για την ευρωπαϊκή αγορά ομολόγων.

Οι δύο εκδόσεις ομολόγων εντάσσονται στο ευρύτερο πρόγραμμα έκδοσης χρέους ύψους 800 δισ. ευρώ που προγραμματίζει η Ε.Ε. σε χρονοδιάγραμμα πενταετίας. Στόχος της είναι να χρηματοδοτήσει εγγυήσεις και δάνεια προς τα κράτη-μέλη της, με απώτερο στόχο τη στήριξη των οικονομιών τους και την ανάκαμψή τους από την ύφεση της πανδημίας. Νέες εκδόσεις έχουν προγραμματιστεί για τα τέλη Ιουλίου και αργότερα εκδόσεις «πράσινων» ομολόγων. Η έως τώρα επιτυχής έκβαση των σχετικών ευρωπαϊκών εκδόσεων δημιουργεί σε ορισμένους αναλυτές της αγοράς την υποψία πως το χρέος του Ταμείου Ανάκαμψης θα ανταγωνιστεί τα ομόλογα αναφοράς, όπως τα δεκαετή του αμερικανικού δημοσίου ή τα γερμανικά bund. Μιλώντας στο Bloomberg, ο Πίτερ Μακ Κάλουμ, στρατηγικός αναλυτής της Mizuho, προέβλεψε «σημαντική ζήτηση για τα ομόλογα του Ταμείου Ανάκαμψης, έστω και με κάποιο επασφάλιστρο ως νέα έκδοση». Τα τριακονταετή ομόλογα πουλήθηκαν χθες με απόδοση 0,7% υψηλότερη από την απόδοση 0,31% των αντίστοιχης διάρκειας ομολόγων του γερμανικού δημοσίου, αλλά μικρότερη από το 0,94% των αντίστοιχων γαλλικών ομολόγων. Μιλώντας στους Financial Times, ο Αντουάν Μπουβέ, αναλυτής της ING, προέβλεψε ότι οι χαμηλές αυτές αποδόσεις θα καθησυχάσουν όσους έχουν εκφράσει φόβους πως το νέο μακροπρόθεσμο χρέος της Ε.Ε. θα εξωθήσει σε άνοδο το κόστος δανεισμού της σε επίπεδα υψηλότερα από εκείνα των κρατών-μελών της.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή