Χρειάζεται νέο μοντέλο βιώσιμης ανάπτυξης

Χρειάζεται νέο μοντέλο βιώσιμης ανάπτυξης

Αλλαγές, τομές και ρήξεις ζήτησε ο πρόεδρος του ΣΕΒ Δημήτρης Παπαλεξόπουλος στην ετήσια συνέλευση του Συνδέσμου

3' 59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Μια σταθερή, μακροχρόνια συμπεριληπτική πορεία ανάπτυξης δεν θα έρθει νομοτελειακά. Θα πρέπει να την κατακτήσουμε και δεν είναι μόνο θέμα διαθέσιμων πόρων, όπως γνωρίζουμε καλά από το παρελθόν. Χρειάζονται αλλαγές, τομές και ρήξεις». Αυτό ήταν το μήνυμα της βασικής τοποθέτησης του προέδρου του ΣΕΒ Δημήτρη Παπαλεξόπουλου στη χθεσινή συζήτηση με τον πρωθυπουργό στο πλαίσιο της ετήσιας γενικής συνέλευσης του Συνδέσμου. Κράτος, διά του πρωθυπουργού, ελληνική επιχειρηματική κοινότητα διά του προέδρου του ΣΕΒ και διεθνής επιχειρηματικότητα διά του CEO της Pfizer, Αλμπερτ Μπουρλά, που συμμετείχε στη συζήτηση διαδικτυακά από τη Νέα Υόρκη, συμφώνησαν στο ότι η Ελλάδα χρειάζεται ένα νέο μοντέλο βιώσιμης ανάπτυξης και εξέφρασαν την αισιοδοξία ότι τα επόμενα χρόνια θα φέρουν ισχυρούς ρυθμούς ανάπτυξης, οικονομικής και κοινωνικής. «Στον ΣΕΒ πιστεύουμε στην προοπτική αυτή και θεωρούμε κεντρική αποστολή μας να την υπηρετήσουμε», τόνισε ο κ. Παπαλεξόπουλος. 

Αισιοδοξία

«Υπάρχουν δεδομένα που επιτρέπουν αισιοδοξία. Η Ελλάδα είναι καλά τοποθετημένη για το αναπτυξιακό άλμα», τόνισε ο πρωθυπουργός και σημείωσε μεταξύ άλλων την αξιοπιστία της χώρας στο εξωτερικό αλλά και τα διαθέσιμα χρηματοδοτικά εργαλεία. Ο πρωθυπουργός απευθυνόμενος μάλιστα στον πρόεδρο του ΣΕΒ κάλεσε τις επιχειρήσεις να επενδύσουν στην Ελλάδα, σημειώνοντας ότι το επενδυτικό κενό θα καλυφθεί πρωτίστως μέσα από ιδιωτικές επενδύσεις. «Είναι η ώρα να επενδύσετε στην Ελλάδα. Οι προοπτικές της ελληνικής οικονομίας είναι εξαιρετικά θετικές», είπε ο πρωθυπουργός και συμπλήρωσε, «είμαι βαθιά πεπεισμένος ότι η χώρα είναι έτοιμη να κάνει το άλμα προόδου που θα της επιτρέψει όχι μόνο να αφήσει πίσω της μια πονεμένη δεκαετία αλλά τοποθετείται στον επενδυτικό χάρτη και δεν έχω καμιά αμφιβολία ότι και εσείς θα ανταποκριθείτε στην πρόκληση των καιρών».  

«Πιστεύουμε ότι μπορούμε και θα προσπαθήσουμε να φτιάξουμε έναν καλύτερο επιχειρηματικό κόσμο να βοηθήσει τη χώρα να πάει μπροστά», ήταν η απάντηση του προέδρου του ΣΕΒ στον πρωθυπουργό αλλά και στον κ. Μπουρλά που ζήτησε από τους Ελληνες επιχειρηματίες να αναλάβουν περισσότερες πρωτοβουλίες. «Δίνουμε περισσότερη σημασία στο τι θα κάνει η κυβέρνηση παρά στο τι θα κάνουμε εμείς. Εχουμε μια χρυσή ευκαιρία μπροστά μας να την αξιοποιήσουμε», ήταν το σχόλιο του κ. Μπουρλά.
Η συζήτηση κινήθηκε γύρω από τους έξι άξονες πάνω στους οποίους εργάζεται ο ΣΕΒ με στόχο το νέο αναπτυξιακό μοντέλο: καινοτομία, δεξιότητες για όλους, ψηφιακός μετασχηματισμός, πράσινη ανάπτυξη, αναβάθμιση βιομηχανίας και προσέγγιση επιχειρήσεων και κοινωνίας.

Ανοίγοντας το θέμα «καινοτομία», ο κ. Παπαλεξόπουλος επεσήμανε την απόσταση που χωρίζει την Ελλάδα από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο (κινείται στο 1/3) αλλά και τη δυναμική ανάπτυξη νεοφυών επιχειρήσεων, οι οποίες, όπως είπε, από ένα μηδενικό σημείο πριν από 10-15 χρόνια σήμερα ανθούν σε ένα οικοσύστημα επιχειρήσεις με 5.000 εργαζομένους και κεφαλαιοποίηση κοντά στα 5 δισ. και αναμένεται να τριπλασιαστούν τα επόμενα χρόνια.

Την άποψη ότι η καινοτομία είναι κυρίως δουλειά των επιχειρήσεων εξέφρασε ο πρωθυπουργός, με την οποία συμφώνησε και ο κ. Μπουρλά, επισημαίνοντας ότι το κράτος θα συμβάλει με ένα υποστηρικτικό πλαίσιο αλλά η ιδιωτική πρωτοβουλία θα δημιουργήσει τις καινοτομίες που χρειάζονται. Ενδιαφέρον είχε και το σχόλιο του κ. Μπουρλά στο θέμα των δεξιοτήτων και τη βασική τοποθέτηση του προέδρου του ΣΕΒ, ο οποίος ανέφερε ως παράδοξο το γεγονός ότι 36% των επιχειρήσεων δεν μπορούν να βρουν εργαζομένους με δεξιότητες, ενώ η ανεργία είναι 16%, αποδίδοντας το πρόβλημα στο εκπαιδευτικό σύστημα. 

Ο κ. Μπουρλά μίλησε για την επένδυση της Pfizer στη Θεσσαλονίκη, αναφέροντας ότι ένα από τα κριτήρια ήταν ότι ο ίδιος λόγω και των δεσμών του με τη γενέτειρα πόλη κατάλαβε ότι «υπάρχει μια  δεξαμενή εξειδικευμένων ανθρώπων που έχουν πάθος να δώσουν τον εαυτό τους για ανώτερο στόχο και σκοπό». Είμαστε ικανοποιημένοι από το επίπεδο των ανθρώπων που έχουμε προσλάβει, λάβαμε 10.000 βιογραφικά εκ των οποίων το 15% ήταν Ελληνες που ήθελαν να επιστρέψουν από το εξωτερικό, είπε. Εκτίμησε επίσης ότι το πρόβλημα δεν είναι το εκπαιδευτικό σύστημα αλλά η νοοτροπία και τα πρότυπα που πρέπει να αλλάξουν. «Είναι προφανές», είπε, «ότι όταν επί δεκαετίες το πρότυπο είναι μια θέση στο Δημόσιο και αργότερα μια θέση σε μια κρατικοποιημένη τράπεζα, δεν δημιουργείς προϋποθέσεις να τολμήσουν οι νέοι στον ιδιωτικό τομέα».

Η εκπαίδευση

Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε πολύ μεγάλη πρόκληση τη μεταρρύθμιση του εκπαιδευτικού συστήματος αλλά και την απομάκρυνση του στερεότυπου του πανεπιστημιακού πτυχίου. Μίλησε για αποκατάσταση της αξιοπρέπειας της εργασίας και με δηκτικό τρόπο σχολίασε ότι ίσως και ο επιχειρηματίας αν πλήρωνε λίγο παραπάνω να έβρισκε εργαζομένους με δεξιότητες.

Ενδιαφέρον είχε και η παρέμβαση του πρωθυπουργού στο θέμα επιχειρήσεις και κοινωνία, όπου μίλησε για ευθύνη όχι μόνο προς τους μετόχους τους και τις κάλεσε να συμμετέχουν στην ευημερία της χώρας. 

Στη συζήτηση για την ψηφιακή μετάβαση οι τρεις ομιλητές συμφώνησαν στην αναγκαιότητα της συνεργασίας κράτους και ιδιωτικού τομέα, φέρνοντας ως παράδειγμα την επιτυχημένη διαδικασία εμβολιασμού, για την οποία μάλιστα ο κ. Μπουρλά σημείωσε ότι ήταν πολύ πιο αποτελεσματική από την Αμερική. Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι η μεγάλη πρόκληση είναι η ψηφιοποίηση του κράτους και σημείωσε ότι για τον σκοπό αυτό θα αξιοποιηθούν πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή