ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Συνεργασία της Mytilineos με τη δανική CIP

Συνεργασία της Mytilineos με τη δανική CIP

Σε επέκταση στην αγορά των υπεράκτιων αιολικών σε συμμαχία με τη δανική CIP προχωράει η Mytilineos, διευρύνοντας το πράσινο χαρτοφυλάκιο των δραστηριοτήτων της σε όλες τις τεχνολογίες των ΑΠΕ, μηδέ εξαιρουμένου του υδρογόνου, όπου πέραν της συμμετοχής στο ελληνικό White Dragon προσφάτως ανακοίνωσε συμφωνία με τη NextChem, θυγατρική του ομίλου Maire Tecnimont, για τη δρομολόγηση κατασκευής μονάδας πράσινου υδρογόνου στην Ιταλία.

H Μytilineos ανακοίνωσε χθες ότι μέσω του Τομέα Ηλεκτρικής Ενέργειας και Φυσικού Αερίου – Protergia υπέγραψε συμφωνία με την Copenhagen Infrastructrure Partners (CIP), με έδρα τη Δανία, εκ μέρους του επενδυτικού σχήματος «CI New Markets Fund I» για την από κοινού συνεργασία (CIP 60% / Mytilineos 40%) στην ανάπτυξη υπεράκτιων αιολικών πάρκων σε θαλάσσιες περιοχές της Ελλάδας. Σύμφωνα με την ανακοίνωση, οι δύο εταιρείες θα συνεισφέρουν εξίσου σε αυτή την κοινή προσπάθεια, προκειμένου να εντοπίσουν τις κατάλληλες εκείνες περιοχές όπου θα συν-αναπτύξουν και θα συγχρηματοδοτήσουν υπεράκτια αιολικά έργα, συνδυάζοντας πόρους και τεχνογνωσία. Η CIP είναι μια εταιρεία διαχείρισης κεφαλαίων που ειδικεύεται σε επενδύσεις σε ενεργειακές υποδομές και ιδιαίτερα στις ανανεώσιμες πηγές και στον τομέα της πράσινης ανάπτυξης. Διαθέτει περίπου 15 δισ. ευρώ υπό διαχείριση, γεγονός που την καθιστά το μεγαλύτερο fund παγκοσμίως στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Εκτιμάται ότι μέσω του συνολικού «πράσινου» χαρτοφυλακίου της CIP, θα μειωθούν οι εκπομπές CO2 κατά περίπου 10-11 εκατ. τόνους, ενώ θα ηλεκτροδοτούνται με βιώσιμο τρόπο περίπου 5-6 εκατ. νοικοκυριά στις χώρες που θα επενδυθούν τα εν λόγω κεφάλαια. Ο κύριος κατασκευαστής για όλα τα έργα που θα αναπτυχθούν στο πλαίσιο της συνεργασίας CIP – Mytilineos, είναι η Copenhagen Offshore Partners (COP), μία κορυφαία παγκοσμίως εταιρεία ανάπτυξης, κατασκευής και λειτουργίας υπεράκτιων αιολικών έργων. Σε συνεργασία με την CIP, η COP εισφέρει τεχνογνωσία που θα ενισχύσει σημαντικά τη συνεργασία στον ολοένα και αυξανόμενο ανταγωνισμό στη βιομηχανία υπεράκτιας αιολικής ενέργειας. Η COP συνεργάζεται στενά με την Copenhagen Infrastructure Partners και από το 2015 ηγείται των εξελίξεων σε πολυάριθμα υπεράκτια αιολικά έργα στη Γερμανία, στο Ηνωμένο Βασίλειο, στην Ταϊβάν, στις ΗΠΑ, στην Αυστραλία, στην Ιαπωνία, στην Κορέα, στο Βιετνάμ και αλλού.

«Είμαστε υπερήφανοι που συνεργαζόμαστε με παγκόσμιους ηγέτες στον τομέα των υπεράκτιων αιολικών έργων και προσβλέπουμε σε μια γόνιμη συνεργασία που θα ενισχύσει τόσο την ενεργειακή στρατηγική της Mytilineos, όσο και την ενεργειακή μετάβαση στην Ελλάδα», δήλωσε ο γενικός διευθυντής του Τομέα Ηλεκτρικής Ενέργειας και Φυσικού Αερίου – Protergia της Μυτιληναίος, Ντίνος Μπενρουμπή. Ο εταίρος του CIP Michael Hannibal δήλωσε: «Η CIP είναι στην ευχάριστη θέση να ενώσει τις δυνάμεις της με τη Mytilineos στη νέα αγορά υπεράκτιων αιολικών έργων. Θα είναι μια αγορά δυναμική και ανυπομονούμε να εισφέρουμε τη διεθνή εμπειρία μας στη συνεργασία με τη Mytilineos για την ανάπτυξη αξιόπιστων έργων στην Ελλάδα».

Η Mytilineos φιλοδοξεί να συμβάλει καθοριστικά σε ένα μείγμα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας χαμηλών εκπομπών, επενδύοντας σε καθαρές μορφές ενέργειας και σε καινοτόμες εφαρμογές για ένα πιο πράσινο μέλλον για όλους. Στην κατεύθυνση αυτή, η εταιρεία ανακοίνωσε την απόκτηση ενός χαρτοφυλακίου ηλιακών έργων ισχύος 1,48 GW, καθώς και έργων αποθήκευσης ενέργειας.