Με απώλειες 1,11% έκλεισε ο Ιούνιος για το Χρηματιστήριο

Με απώλειες 1,11% έκλεισε ο Ιούνιος για το Χρηματιστήριο

Στη χθεσινή συνεδρίαση ο Γενικός Δείκτης υποχώρησε κατά 0,97%

2' 24" χρόνος ανάγνωσης

Συνεχίστηκε για πέμπτη ημέρα η διόρθωση στο Χρηματιστήριο Αθηνών, τη στιγμή που το κλίμα και στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια ήταν αρκετά επιφυλακτικό λόγω της επιστροφής των ανησυχιών για την πανδημία. Οι σωρευτικές απώλειες του πενθημέρου, που διαμορφώνονται στο 2,8%, οδήγησαν στο να καταγραφεί ο Ιούνιος ως αρνητικός μήνας για το Χ.Α., ενώ σε επίπεδο πρώτου εξαμήνου του έτους τα κέρδη παραμένουν σημαντικά.  
Οπως σχολιάζουν εγχώριοι αναλυτές, η επάνοδος της υγειονομικής κρίσης επαναφέρει την αβεβαιότητα στην ελληνική οικονομία και ακυρώνει τα αισιόδοξα σενάρια γρήγορης οικονομικής ανάκαμψης με όπλο τον τουρισμό. Ετσι, το ελληνικό χρηματιστήριο οπισθοδρομεί και αναζητείται το εγγύτερο όριο στήριξης για τον Γενικό Δείκτη, ώστε σύντομα να ανακτηθούν οι 900 μονάδες, με το επίπεδο των 870 μονάδων να αποτελεί το κατώτατο όριο στήριξης αυτήν τη στιγμή.

Πιο αναλυτικά, στα στατιστικά της χθεσινής συνεδρίασης, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με απώλειες 0,97% στις 884,89 μονάδες και κοντά στα χαμηλά ημέρας, ενώ ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 79,25 εκατ. ευρώ, λόγω και των πακέτων στη μετοχή της Ελλάκτωρ.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με πτώση 1,24% στις 2.140,14 μονάδες, ενώ απώλειες 0,79% σημείωσε ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης, κλείνοντας στις 1.404,24 μονάδες.

Εκτός χρηματοοικονομικού κλάδου, αρκετά ήταν τα blue chips που έδειξαν αντιστάσεις, με τις Aegean και ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή να υπεραποδίδουν με κέρδη άνω του 2%, ενώ ισχυρές πιέσεις δέχτηκαν οι ΕΥΔΑΠ (-4,28%), Jumbo (-3,80%) και ΟΤΕ (-2,41%).

Ο τραπεζικός δείκτης υποχώρησε κατά 1,70% στις 557,11 μονάδες, με την Alpha Bank να βρίσκεται στο επίκεντρο λόγω ΑΜΚ και να κλείνει στο -3,75%, ενώ η Eurobank υποχώρησε κατά 1,16%, η Εθνική Τράπεζα κατά 2,40% και η Τράπεζα Πειραιώς ξεχώρισε ανοδικά με κέρδη 1,71%.

Σε επίπεδο μήνα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με απώλειες 1,11%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης σημείωσε άνοδο 0,88%. Σε επίπεδο εξαμήνου, ο Γενικός Δείκτης σημειώνει κέρδη 9,38%, ενώ ο τραπεζικός είναι στο +7,35%.

Η διόρθωση που βιώνει το Χ.Α. εδώ και μερικές ημέρες και η οποία εντάθηκε το τελευταίο διήμερο, αν και χωρίς κάποια έκρηξη του τζίρου, δεν φαίνεται να ανησυχεί προς το παρόν τους αναλυτές, σε ό,τι αφορά τουλάχιστον την τεχνική εικόνα της αγοράς.

Οπως επισημαίνει ο Νίκος Καυκάς, επικεφαλής του Τμήματος Ανάλυσης της Depolas Investment Services, η επενδυτική κοινότητα συνεχίζει να επικεντρώνεται στα εισερχόμενα μακροοικονομικά στοιχεία, τα οποία επισφραγίζουν την ανοδική πορεία των οικονομιών διατηρώντας την αυξημένη διάθεση για ρίσκο. Για τον Γενικό Δείκτη, όπως τονίζει, η υποχώρηση μέχρι και την περιοχή των 870 μονάδων κρίνεται φυσιολογική, αν συνεκτιμηθούν και οι αποκοπές μερισμάτων. Στην περίπτωση περαιτέρω πτώσης τιμών ωστόσο, όπως προσθέτει, ενδέχεται να παρουσιαστούν βραχυπρόθεσμες ευκαιρίες στο ταμπλό, εφόσον το διεθνές επενδυτικό κλίμα παραμένει υποστηρικτικό.  

Το κλίμα επιφυλακτικότητας, πάντως, που δημιουργεί η μετάλλαξη «Δέλτα» στην οικονομία και επηρεάζει τις μετοχές, αντίθετα «ευνοεί» τα ομόλογα. Οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων συνεχίζουν να κινούνται κάτω από αυτές των ιταλικών, ενώ το spread δεν έχει «κουνηθεί» ιδιαίτερα από τα χαμηλότερα επίπεδα από το 2008 που είχε βρεθεί πρόσφατα και διαμορφώνεται κοντά στις 100 μονάδες βάσης.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT